ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кого аплодираше чешкият посланик на парада в Москва?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В неделя чешкият дипломат в Москва Витеслав Пивонка взе присъединяване във военния церемониал на Червения площад, който се организира постоянно в деня на съветската годишнина от края на Втората международна война.

„ Войниците на Червената войска и други армии, които са се борили, починали или са били ранени по време на освобождението на Чехословакия, заслужават почитание от нас. Чешката република им отдава респект по същия метод, както представителите на други държави-членки на Европейския съюз и други съдружници.” Това е формалната аргументация на чешкото външно министерство, написа чешкото издание Respekt в материал, показан от организация " Фокус " без редакторска интервенция.

Пивонка отиде на парада по решение на новия министър на външните работи на Чешката република Якуб Кулганек малко откакто чешката полиция и специфичните служби оповестиха, че зад нападението против оръжейните хранилища във Върбетице през 2014 година стои съветското военно разузнаване ГРУ, или по-скоро неговата група 29155, предопределена за саботажни дейности в чужбина. Тогава освен имаше големи материални вреди в размер на един милиард крони, само че и двама чешки жители бяха убити.

Политиката постоянно се движи от знаци. И би трябвало да се каже искрено, че присъединяване във военния церемониал е неточност, за която посланикът бе основателно подложен на критика от някои представители на опозицията. В края на краищата военното дефиле включва въоръжените сили на Руската федерация, от които ГРУ е неразделна част. Оказва се, че Пивонка, а дружно с него и чешката страна, отдадоха респект на бойците, които ни помогнаха да ни освободят в края на Втората международна война, само че в това време почете актуалната съветска войска и нейното политическо управление. Но по разпореждане на тези хора, стана детонацията във Върбетице, отнемайки човешки животи. Какво ще мислят техните родственици?

„ Терористичният акт във Върбетице, зад който стоят съветските сътрудници, не би трябвало да засенчва героизма на тези, които са се борили през Втората международна война за нашата независимост “, твърди външното министерство. Но това са оправдания. Чешката република можеше да отдаде респект на героите по друг метод, само че не се възползва от тези благоприятни условия. Например в Прибалтика, в продължение на доста години, ден преди парада, на гроба на незнайния боец се поставят цветя. Чехите трябваше да създадат същото тази година.

Също по този начин е значимо да се разбере, че съветските политически елити употребяват националната история като ключ към съветското общество за реализиране на задачите си. „ Путин употребява историята и непрекъснатите препратки към нея, с цел да ръководи страната. Основното събитие, с което работи, е успеха във Втората международна война и за всички съветски жители това е в действителност сплотяващо събитие. Путин го узурпира и се показва като бранител на паметта за огромните исторически победи, както и техен правоприемник. Всъщност всички тези напомняния за минали борби са чиста агитация, която в същото време загатва, че някой непрекъснато желае да нападна Русия, че постоянно има опасност над нея, че е належащо да се пазят съветските граници в исторически, идеологически, културен, дипломатически и боен смисъл, " сподели не толкоз от дълго време в изявление за Respekt анализаторът Андрей Колесников.

И в това е целият смисъл. Парадите на Червения площад от дълго време не са респект към героите от Втората международна война, а на първо място част от хитрата агитация на президента Путин, който благодарение на историята манипулира сегашното. Тази година това се случва освен в сянката на Върбетице, само че и в изискванията, когато съветският президент, след несполучлив опит да токсини противника си Алексей Навални, го затвори и не разрешава на лекарите да го посещават. Освен това напрежението на украинската граница доближи лимита си и екипите на неговите убийци все по-често прекатурват нещата в Европа. Трябваше ли в действителност да приветстват чехите всичко това на Червения площад с ръцете на дипломат Пивонка?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР