ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Къщата Америка беше в пламъци

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Америка още веднъж е в деяние " - по този начин президентът Джо Байдън обобщава постигнатото през първите 100 дни на власт. Правителството му имунизира популацията, основава стотици хиляди работни места и отбелязва същински резултати, които хората виждат и усещат в делника си, разгласи той във вчерашната си тирада пред Конгреса. Според Байдън, Америка се намира пред нов старт. " Ние още веднъж работим, още веднъж мечтаем, още веднъж откриваме (...) Показахме на себе си и на света, че Америка не се предава ", сподели той.

Подкрепа за фамилиите с деца

Американският президент акцентира, че е поел властта по време на най-тежката икономическа рецесия от 90 години насам. " Къщата Америка беше в пламъци. Трябваше да действаме. " Байдън разгласи, че цели да вкара детски добавки в размер на минимум 250 $ месечно за дете, които да се изплащат до 2025 година. Освен това той желае да обезпечи безвъзмездни места в предучилищни заведения за деца на три и четири години, което би коствало 200 милиарда $. Байдън има намерение да подкрепи с други 225 милиарда $ грижите за децата - и то освен при положение на болест, стана още ясно от изявлението му през вчерашния ден. Към фамилиите и децата са ориентирани и други проекти: да вземем за пример концепцията за гратис двугодишно следване в публично висше образователно заведение, което би коствало 109 милиарда $. Всички тези разноски ще се финансират благодарение на нови данъчни приходи: Байдън има намерение да усили налозите за богатите. Така да вземем за пример налог общ приход за най-богатите американци ще скочи от 37% на 39,6%. В речта си Джой Байдън не пропусна да похвали своето държавно управление и за напредъка в битката против пандемията. До петък, 30 април, в Съединени американски щати ще са сложени 220 милиона ваксини, разгласи той.

Облекчения за имунизираните против ковид

Към момента близо 30 % от популацията на Съединени американски щати е изцяло имунизирано против ковид. Поради положителния ход на имунизационната акция американците ще могат да се радват скоро на повече свободи. Така да вземем за пример Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите промени своите рекомендации за носенето на маски. Напълно имунизираните американци няма потребност да носят маски по време на разходки, каране на велосипед, срещи в дребни групи или визити на заведения за хранене на открито. При извършване на покупки и посещаване на фризьорски салони обаче маските остават наложителни. В тази връзка още преди речта си пред Конгреса Джо Байдън заприказва за " необикновен прогрес " в битката против ковид. Той обаче предизвести, че има още доста за извършване и акцентира, че новите облекчения са тласък за имунизация за неимунизираните. Защото който към този момент го е направил, може да се радва на по-голямо успокоение - да вземем за пример да се срещне с другари на пикник в парка без да носи маска.

" Никога не е било толкоз елементарно " да се ваксинираш

С напредването на имунизационната акция здравните управляващи в Съединени американски щати не за първи път облекчават рекомендациите за обществените контакти и пътуванията. По данни на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите, 29 % от американците към този момент са изцяло имунизирани: измежду възрастните процентът е 37, а измежду тези над 65-годишна възраст - над 67. Повече от половината от всички възрастни в Съединени американски щати към този момент са получили най-малко една доза от имунизацията, а измежду най-възрастните - над 81 %. Към момента всеки жител на Съединени американски щати над 16-годишна възраст може да се ваксинира против COVID-19. Имунизациите в Съединени американски щати са безвъзмездни. Там се слагат три разнообразни ваксини - на Pfizer/Biontech, Moderna и Johnson & Johnson. За изцяло имунизиран се счита човек, който е получил последната доза преди повече от две седмици.

В момента 90 % от американците имат опция да се имунизират в центрове, които се намират на оптимално пет благи (около осем километра) от домовете им. " Никога не е било толкоз елементарно ", счита Байдън. Бързите темпове на имунизационната акция обаче скоро могат да се забавят, защото забележителна част от популацията е скептично настроена към имунизацията. Според скорошно изследване, 20 % от американците са декларирали, че не желаят да се имунизират. Правителството се надява да промени тяхната настройка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР