ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФАКТИ: Задължително е да има разследване след Чехия и споменаването на връзка с България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера депутатите от „ Демократична България “ Мартин Димитров и Велизар Шаламанов зададоха публично на премиера в оставка Бойко Борисов въпроса дали има външна интервенция във гърмежите във военни фабрики в България през последните 10 години. Питането им е предизвикано от последните разкрития за роля на Руската федерация и сътрудници на ГРУ в случаите на взривените хранилища за муниции в Врбетице, Чехия през октомври 2014 година.

„ Уважаеми господин Министър-Председател, открити ли са данни от българските специфични служби за съпричастност на служби на други страни при гърмежите във военните фабрики на територията на България през последните 10 години и предадени ли са на държавното обвиняване? “, питат Димитров и Шаламанов и молят за писмен отговор.

В питането си те напомнят и случаите на гърмежи във военни хранилища у нас от последните години. „ Последният гърмеж във български боен цех е от 14 май 2020 година - " Арсенал " в Казанлък (…). Тогава пострадаха общо 6 лица, от които две лица бяха настанени в болница за лекуване. Последва и разформироване на целия клон в Мъглиж. На 17 октомври 2018 година стана случай в завод 120 на цех 3 в „ Арсенал “. Тогава повредата изпрати шестима служащи в болница, един от тях пострада съществено. В средата на март месец същата година 27-годишен чиновник на „ Арсенал” почина, а различен с десетгодишен стаж бе ранен. Тогава стана запалване на смесител в помещение на завод 130 на цех 3. Няколко дни след случая потърпевшият издъхна в болница от тежките рани.

Две жертви имаше при гърмеж на пресоваща машина още веднъж в цех 3 на „ Арсенал” април 2016 година В края на май също 2016 година почина 52-годишен служащ след гърмеж в обект на цех 4 на “Арсенал “АД, който е ситуиран в Мъглиж. На 10 януари 2015 година към 10.00 ч. избухна гърмеж в едно от поделенията на ВМЗ-Сопот в карловското село Иганово. Пострадали бяха двама мъже и една жена (…).

На 19 декември 2014 година в Мъглиж избухна гърмеж на частен цех за муниции. Загина един мъж на 51 години, а две дами и още един мъж бяха ранени (…). На 1 октомври 2014 година гърмеж избухна в завод на „ Военен цех – Миджур “ в региона на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при гърмежа в „ Миджур”. На 8 август 2014 година сутринта в Костенец, в цех „ ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на муниции искра провокира гърмеж. Пострадалите бяха 10 души. На 28 февруари 2014 година в завод 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „ Арсенал” край Мъглиж избухна гърмеж. Вследствие на политравма с към 98% изгаряния почина работещ в завода мъж. На 12 септември 2012 година два гърмежа раздрусаха за по-малко от денонощие военния цех „ Арсенал” – Казанлък. Пострадали нямаше. На 5 юни 2012 година след 14:40 ч. при пътния възел Петолъчката край Ямбол започнаха серия от гърмежи в хранилища за демонтиране на снаряди, благосъстоятелност на “Берета Трейдинг” (…).

На 12 ноември 2011 година в 09:00 ч. се взривиха някогашни военни хранилища, намиращи се сред Севлиево и с. Ловнидол (…). На 3 февруари 2010 година късно вечерта в цех “Миджур” за взривни субстанции и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухна пожар. Четирима чиновници на компанията бяха потърпевши. На 9 август 2008 година в склад на военния цех „ Арсенал” в Казанлък избухна пожар, който докара до гърмежи. В склада за подготвена продукция бяха съхранявани гранати. Няма жертви. На 3 юли 2008 година към 06:30 ч. във боен склад за муниции в отделение 18250 сред Челопечене и Чепинци край София избухна гърмеж (...). На 9 юли 2000 година сред хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се развихри пожар. Привечер огънят доближи склад за муниции в с. Иваново и докара до гърмежи. Най-много жертви взе цех “Миджур” край видинското село Горни Лом. Всичките 15 души – 13 мъже и 2 дами, които бяха на промяна да утилизират мини, починаха. Инцидентът в цех “Миджур” стана на 1 октомври 2014 година “, напомнят те.

От ФАКТИ се свързахме с Мартин Димитров, с цел да приказваме по тематиката.

„ Знаете, че Чехия изгони двайсетина съветски дипломати, разследвайки съветска интервенция при гърмежи в Чехия през 2014 година. През същата година в България са станали четири случая, сходни на гърмежи във военни фабрики. В Чехия по време на следствието се загатва България, загатват се български предприемачи, загатва се допустима българска връзка , загатват се български оръжейни търговци, загатва се България “, сподели националният представител.

„ По тази причина, ние питаме. За последните 10 години в нашето запитване сме изброили, че има ужасно доста произшествия и гърмежи във военни хранилища. Има и смъртоносни, и несмъртоносни, гърмежи с човешки жертви, такива с материални вреди. Това, което е най-важното е да се направи нужната инспекция дали има външна интервенция , изключително в светлината на новите разкрития, които Чехия прави – т.е. дали при тези произшествия в България има намесата на външни фактори. Това е ужасно значим въпрос “, продължи Мартин Димитров.

На въпроса кой би трябвало да извърши тази инспекция, той отговори: „ Отправили сме питането към премиера Борисов, тъй като ДАНС е работа към него. Очакваме той да отговори на тези въпроси. Надяваме се да не даде един фиктивен отговор, че няма такава интервенция и такова въздействие, тъй като Чехия изиска помощ от Европейски съюз по този въпрос и това следствие. Това значи, че и европейските служби ще оказват помощ за разкриването на истината и по тази причина аз приканвам българския министър председател да не им дава отговор официално, а в действителност да се извърши доста сериозна инспекция, следствие “.

„ Ние би трябвало да знаем дали е имало такава интервенция. Ако е имало такава интервенция в предишното, това би означавало, че ще има и в бъдеще. Подобно на Чехия, ние би трябвало да вземем ограничения за прекратяване на такива въздействия “ , безапелационен беше Мартин Димитров.

На въпроса какво би означавало, в случай че такава интервенция фактически е имало и в случай че тя е пристигнала точно от страна на Руската федерация, той отговори: „ Нека да забележим има ли я и в случай че да, от кое място е пристигнала. Това са първите въпроси. Когато забележим, от кое място е пристигнала, тогава ще можем да приказваме за дейностите, които би трябвало да се подхващат за попречване на такива намеси. Нека да разделим нещата на два стадия – първо да забележим дали я е имало, да забележим от кое място е пристигнала. Може и да не е била еднократна, може да е имало неколкократно такива въздействия и намеси. Следващата задача ще бъде да се вземат ограничения, с цел да може сходни произшествия да бъдат предотвратени в бъдеще. Това е, което ние желаеме “.

„ За мен е наложително по-късно, което се случи в Чехия, след споменаването на допустима връзка с България, такава инспекция да има и освен инспекция, а изцяло следствие. То би трябвало да бъде направено от ДАНС. Това е безусловно наложително за мен . Всичко друго би било безконтролно “, безапелационен беше Димитров.

Мартин Димитров разяснява и реакциите на кабинета в оставка във връзка разкритията от Чехия и споменаването на България. „ Притеснява ме цялостната позиция на държавното управление. Те обясниха, че към този момент не били министри, откакто били подали оставка, което е безконтролно. Съгласно Конституцията на Република България досега, в който не бъде определен различен, ти изпълняваш тази служба. Да бъдеш български министър е изключителна отговорност. Ти би трябвало да защитаваш ползите на българските жители във всеки един миг. Призовавам ги да не се държат като туристи, а да се държат като министри, тъй като те са такива досега, в който не бъдат заменени. Всеки един ден сега е значим и би трябвало, в случай че не е стартирана такава инспекция, да я стартират. Затова имаме ДАНС – за такива инспекции. Ако се окаже, че има разкрити лица от непознати служби, които са взели участие в такива произшествия, идващият ни въпрос е дали са предадени на българската прокуратура “, сподели той.

В края на диалога Мартин Димитров отговори на въпроса дали счита, че ДАНС в настоящето си положение може да извърши качествена инспекция. „ Това е доста прекрасен тест – таман ще разберем в какво положение е ДАНС . Чехия твърдо е решила да продължи с следствието, получава изключителната поддръжка на европейските страни, което е обикновено. България също поддържа Чехия - приветствам за това решение, то е вярно. Европейските служби, както споделих, ще се включат в това следствие. Очаквам нови разкрития. Ако се окаже, че би трябвало някой извън да потвърди какво се е случило в България, това ще бъде доста жалка панорама. Това е единият вид – да се окаже, че България няма нужния потенциал, не е направено нужното следствие и някой извън в последна сметка да извади нескрито какво се е случило в България. Това ще бъде в действителност доста тъпо “, сподели националният представител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР