ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ето кога бе началото на саботажа срещу референдума на Слави Трифонов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
29 октомври 2016 година Слави Трифонов и ИК организират митинг-концерт на площад “Орлов мост”. В студената вечер на площада и на бул. “Цариградско шосе” участват към 100 000 души, подкрепящи референдума. Дни наред медиите разясняват най-вече тематиката с ограничавания достъп на коли в региона на „ Орлов мост “. Това напомня в профила си във „ Facebook “ Слави Трифонов.

03 ноември 2016 година След цяла година безмълвие за референдума и съвсем никаква акция на политическите партии по въпросите от допитването, над 30 български политолози излизат с отворено писмо какъв брой е нездравословна мажоритарната изборна система в два тура.

6 ноември 2016 година - Провежда се националният референдум – първият в историята на България, иницииран от жители. След 19 ч. излизат първите резултати на социологическите организации и на ЦИК – и трите въпроса получават безапелационна поддръжка от българските жители. Около 2,5 млн. български жители (!) (над 70% от гласувалите) са „ за “ мажоритарна система в два тура и за партийна дотация от 1 лев на глас, а 2,1 млн. са „ за “ наложително гласоподаване (над 60% от гласувалите). Референдумът бележи голяма изборна интензивност, като след първите резултати излиза наяве, че неговите решения са на път да станат наложителни. За да има допитването по трите въпроса наложително деяние, първото изискване е да са дали своят вот не по-малко от участвалите в последните избори за Народно заседание (3 500 585 души). Второто изискване за задължителност на резултата е с " да " са дали отговор повече от 50% от гласувалите (без подозрение – изпълнено).

Със сигурност обаче е минат законовият предел, при който въпросите наложително би трябвало да бъдат обсъждани и гласувани в Народното събрание.

В деня на допитването Вежди Рашидов споделя, че няма да гласоподава за референдума, тъй като политиката не била шоу. Красимир Каракачанов споделя, че мажоритарният избор е нездравословен за България. „ Не мога да схвана за какво е този овчи екстаз от мажоритарния избор – мога да ви кажа поименно от Видин до Кърджали кой ще купи изборите. Следващият парламент ще е цялостен с лъскави коли и костюми. Затова не гласувах за този референдум “, споделя Каракачанов.

Корнелия Нинова декларира, че Българска социалистическа партия е призовала за интензивност на референдума. По думите ѝ резултатите демонстрират, че народът е показал волята си и е споделил мнението си. Според нея самият акт на гласоподаване и високата изборна интензивност показвали, че политиците би трябвало да се вслушват от ден на ден и все по-сериозно в хората.

8 ноември 2016 година ЦИК оповестява, че при 100% обработени протоколи не доближават към 13 000 гласа, с цел да станат резултатите от допитването наложителни. Слави Трифонов афишира, че ЦИК е направила „ чудовищна операция с гласуването за референдум “. „ Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е наложително решението на референдума, са нужни 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е сполучлив и решенията му са наложителни. ЦИК желае да извади 13 792 гласа, с цел да разгласи референдума за доброволен. Това е нарушаване на закона.

ЦИК желаят да извадят тези бюлетини, тъй като са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква единствено действителни бюлетини при отчитане на изборната интензивност. А регистрира всички гласове. А всичките гласове са 3 501 220. И те са над нужният брой. Такъв е законът “, споделя Трифонов. Той упреква ЦИК, че е прекратила изборния ден и преди да съумеят да гласоподават всички искащи.

11 ноември 2016 година 5 дни след референдума, ЦИК излиза с решение, че допитването няма наложителен темперамент, тъй като не достигали 12 027 гласа.

13 ноември 2016 година Провежда се втори тур на президентските избори. След като гласоподава, министър-председателят Бойко Борисов декларира: „ В ГЕРБ доста ясно разчитаме сигналите. Разчетохме сигналите и на референдума, ще продължа и по-нататък - 0 лв. партийна дотация! Защото и с този един лев негодниците и олигарсите, които влизат в политиката в този момент, ще си изпират парите и ще споделят: „ Тези са от партийната дотация. Нека да играем на чисто. Никакви дотации. " Той разяснява и другите два въпроса от референдума: " Щом се отдаваме на популизма - добре. След като 3.5 млн. го желаят, аз по-умен ли съм от 3.5 млн.? Щом хората го желаят, ще стане ".

14 ноември 2016 година Бойко Борисов подава оставката на държавното управление, което значи и скорошно разформироване на 43-то Народно събрание и привикване на нови избори. Така ориста на решенията от референдума става изцяло неразбираема.

В същия ден Слави Трифонов подава първа тъжба от името на Инициативния комитет във Върховния административен съд. „ Смисълът на жалбата е, че не одобряваме ЦИК да поправя изборни протоколи, по този начин както си желае, в случай че това изобщо не им влиза в правата. А това непосредствено въздейства на крайния резултат, тъй като по този начин изтриха гласа на близо 14 хиляди българи “, споделя Трифонов.

21 ноември 2016 година Омбудсманът Мая Манолова и членове на Инициативния комитет за референдума внасят в Народното събрание общ законопроект за избор на народните представители с мажоритарна изборна система в два тура. Законопроектът обаче би трябвало да бъде импортиран и от настоящ народен представител, с цел да може да бъде обсъждан и гласуван.

24 ноември 2016 година Членове на ИК организират обществена среща с водачи на парламентарно показаните партии. Основна тематика на срещата е по какъв начин партиите считат да се отнесат към безапелационната воля на народа.

" Поздравявам екипа на Слави за представянето на това, което обществото чака ", споделя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той декларира, че ГЕРБ е показала своята кардинална позиция в поддръжка на референдума, само че и прибавя, че въпроси като изборното законодателство не трябва да се пипат преди предварителните избори.

Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия декларира, че партията ще се съобрази с резултатите от допитването, само че и че използването на мажоритарна система механически няма по какъв начин да се случи бързо, тъй като би трябвало да се преначертае цялата изборна карта на страната.

Румен Петков от АБВ споделя, че партията е подкрепила въпросите на референдума, само че с някои ангажименти - партийната дотация да се понижи на 3 лева за глас, а мажоритарността в избора да се усили, без да се трансформира фундаментално изборната система. В отговор членът на ИК Иво Сиромахов отвърна Петков, че очевидно поддръжката на АБВ за референдума е била " избирателен трик " (АБВ бе единствената парламентарна мощ, която се записва за присъединяване в референдума и пропагандира със „ за “ и по трите въпроса).

Радан Кънев декларира, че имаме референдум, който е сполучлив, само че не е наложителен. Той споделя, че не е дал своя вот на референдума, за той да не бъде наложителен и по него да има спор. „ В рамките на този парламент ние няма да подкрепим 240 изборни региона “, споделя Радан Кънев. Той напуща срещата, като се обосновава по този начин: „ Дойдох на спор, тук виждам шоу. Аз считам да го напусна и да остана отворен за всевъзможен спор в професионална среда и с грамотни хора от тук нататък. “

29 ноември 2016 година Тошко Йорданов и Филип Станев от ИК на референдума вземат участие в полемика в правната комисия на Народно събрание. Тема на полемиката са резултатите от референдума. На разискването няколко социолози и политолози декларират, че хората не са знаели защо гласоподават.

1 декември 2016 година При гласуването на Бюджет 2017, по закон депутатите би трябвало да гласоподават и размера на партийните дотации за идната година. Без разискване и без да бъдат взети поради резултатите от референдума, народните представители гласоподават да се резервира партийната дотация от 11 лв. на получен глас. За опазване на размера на дотацията гласоподават 71 депутати, 10 гласоподават „ срещу “, 21 гласоподават „ въздържал се “, а 138 народни представители просто отсъстват.

След това гласоподаване ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ декларира, че понижаване на държавната дотация ще има с следваща актуализация на бюджета. До такава актуализация обаче по този начин и не се стига. Менда Стоянова от ГЕРБ пък декларира, че тематиката за дотациите ще бъде обсъждана и отсега нататък, когато в Парламента ще се дискутират и 3-те въпроса от референдума. До ден сегашен в Народно събрание въпросите от референдума не са обсъждани в тяхната целокупност.

Очаквайте част 3.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР