ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо Северна Македония „арестува“ 920 български книги – Виктор Стоянов за ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ През годините обособени български жители са носели български книги в Република Северна Македония до свои познати и другари. Тоест това е един непрекъснат развой в последните 20-30 година. Досега обаче не е бил проведен по този начин, че да доближи до огромен кръг хора. Интересът към български книги в Северна Македония е доста огромен. Тази самодейност цели да доближи до всеки един, който желае да се запознае с класическата българска литература и да прочете най-малко една книга на български език “.

Това сподели пред ФАКТИ основателят на самодейността „ Изпрати българска книга в Македония “ Виктор Стоянов. Свързахме се с него, с цел да приказваме както за самата самодейност и нейните цели, по този начин и за прекъсването на български книги от македонските управляващи на Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево - Деве Баир в събота. Въпросните книги, които не бяха позволени на територията на Северна Македония, бяха изпратени точно от самодейността на Стоянов.

„ Най-често изпращаме книги на Димитър Талев – неговата тетралогия, а също и романът му за Цар Самуил. Изпращаме още творби на Иван Вазов, в това число „ Под игото “, несъмнено. Изпращаме постоянно „ Време разделно “ на Антон Дончев и негови разкази. За изданието на „ Български национални песни “, което в събота управляващите на Северна Македония върнаха нелегално, имам лист от над 400 души, които сами са декларирали, че желаят едно копие от книгата “, сподели още той.

„ През годините се срещнах с много хора. Когато там се чуе, че някой популяризира български книги, хората се питат един различен и от уста на уста информацията доближава до повече хора. От към 3 седмици насам всеки ден пред посолството ни в Скопие наш деятел подарява по една книга на всеки, който входира документи за българско гражданско. Същият модел ще го създадем тази или най-късно другата седмица и в Битоля, в Генералното ни консулство там, където към 150-200 души дневно подават документи за българско поданство. Всеки един от тях ще получи книга, в случай че има предпочитание “, описа Стоянов.

„ Отзивите дотук са, че съвсем всички – от 100 души 95, одобряват с книгата с признателност и питат за нас, по какъв начин е тук. Ако не са идвали скоро, питат по какъв начин е в България. Хората знаят, че имаме общ генезис - въпреки всичко пускат документи за българско поданство с кръщелно удостоверение на дядо си, в което написа, че е българин, няма по какъв начин да е другояче. Започнахме да изпращаме книги при започване на декември 2020 година. Вече сме подарили книги на към 760 души в над 40 обитаеми места в Северна Македония. От всички 760 души към 350 са лица, които са подали документи за българско поданство и тогава са получили книга като подарък “, добави Виктор Стоянов.

След това диалогът мина към връщането на изданията на „ Български национални песни “ към България от северномакедонските управляващи в събота. „ Това беше нелегално. Моите права бяха нарушени, бяха нарушени и положителните двустранни връзки, които би трябвало да имаме. Защо се случи – тъй като тази книга, „ Български национални песни “ на Братя Миладинови, е издадена в Загреб през далечната 1861 година и включва български песни, главно от географска област Македония . Това не дава отговор на тяхната лъжовна историография, съгласно която ние сме два обособени народа и в никакъв случай не сме имали нищо общо.

Конкретната причина да ги спрат е, че техните служби и държавно управление знаят, че една огромна част от популацията на личната им страна, желае да има положителни културно-просветни връзки с нашия народ , с нашата страна и желае да получава освен български книги, а желае да гледа българска телевизия, желае да пътува в България. Преди да се случи международната рецесия в ковид към 600 хиляди души годишно идваха в България от Северна Македония, при действително население от към 1,6 милиона души. Това е публична статистика на Министерството на туризма на Република България - че към 600 хиляди души годишно идват у нас от Република Северна Македония най-малко един път годишно “, разяснява Стоянов.

Виктор Стоянов описа още и за случаи на повикване на жители на Северна Македония полицейски ръководства, където ги разпитвали за получените български книги: „ Преди 2-3 седмици се случи. За страдание това е честа процедура при тях – да привикват хората с изявено българско съзнание и на сякаш другарски диалози да ги предизвестяват да бъдат деликатни , да не бъдат толкоз дейни, тъй като може да имат проблеми. Това са дословните думи на сътрудниците на националната сигурност на Северна Македония. Доста подробни са въпросите: „ Защо публикуваш това във Фейсбук? Поддържаш ли връзки с еди-кой-си български евродепутат? Колко постоянно пътуваш до България? Какви връзки имаш с Виктор Стоянов и неговата самодейност? “. Всички тези въпроси са присъщи за 60-те години на 20. век при съществуването на Югославия под тоталитарното ръководство на Тито, само че не и за 2021 година за страна, която е претендент член на Европейски съюз. Това е неприемливо, това е проблем с демокрацията и Република Северна Македония би трябвало да постави огромни старания, с цел да го реши. Аз като български жител и като човек, който има доста другари в Северна Македония – съвсем всички от тях с българско съзнание, съм подготвен да им оказа помощ да решат тези проблеми с демокрацията, които имат. Те обаче нямат място в Европейски съюз в този си тип като страна “.

Относно аргументите на северномакедонските управляващи да се тормозят от изпращането на български книги към Република Северна Македония, Стоянов сподели: „ Тяхната историография и значително – национална еднаквост, се гради на антибългарски тези, на национализъм, ориентиран към българския народ и българската просвета . Абсурдното е, че е ориентиран и към самата същина на по-голяма част от тяхното население. Според последното броене в Република Северна Македония през 2002 година, 64% от популацията има български генезис. Хората са се определили като македонци на това броене, само че ние знаем историческата истина, че това са хора с български генезис, които към този момент имат своето право да се дефинират както желаят през днешния ден. Проблемът тук е, че историографията на Република Северна Македония и тяхната публична историческа просвета, а оттова и политическо отношение към личните им жители, твърди, че това не е правилно. Това е казусът на управляващите в Северна Македония “.

„ Конкретната цел на самодейността е в последна сметка всеки, който желае да чете българска литература и да се запознае с българската литература, да има тази опция. Мисля, че това е демократично право на всеки свободен човек в Европейски съюз и изобщо в Европа през 2021 година. Други цели тази самодейност няма. Не е моя работа кой по какъв начин се дефинира, не е работа и на тази самодейност. Всеки има право да се дефинира етнически, както пожелае. Инициативата популяризира българската просвета и българската литература в Северна Македония, среща утвърждение от популацията и среща, както се вижда, големи спънки от страна на държавните им управляващи “, сподели още той.

В края на диалога Виктор Стоянов още веднъж разяснява проблема с върнатите български книги. „ В събота Република Северна Македония в лицето на своите митнически управляващи – по-точно Агенция „ Митници “, съобщи устно, без писмен документ, на консула ни Георги Христов от Скопие и на мен, че тези книги не могат да бъдат позволени в Република Северна Македония, тъй като върху тях има цензура, наложена с митническа наредба. Отказаха обаче да цитират коя е тази митническа наредба, която е от времето на Югославия . Казаха, че би трябвало да има позволения на две техни министерства – Министерството на външните работи и Министерството на културата. На идващия ден – в неделен ден, Агенция „ Митници “ излезе с публично известие, че книгите са върнати от тях, тъй като Българското посолство ги е отказало. Това е откровена неистина.

Българското посолство по разпореждане на Министерството на външните работи и госпожа Захариева изпрати нашия консул Георги Христов, който пристигна на крайници до границата, с цел да помоли да пуснат книгите. Агенция „ Митници “ обаче най-нагло лъже, че консулът е отказал книгите и надали не посолството ни. По-важното е, че те показват, че отсега нататък ще пропущат книги, в случай че имат автограф от страна на приемателя и книгите са под 1000 – както в тази ситуация, книгите бяха 920. Именно поради това в идващите дни аз ще се провеждам и ще отида още веднъж, с цел да превозя в последна сметка тези български книги до Северна Македония и самодейността да продължи. Най-тревожното е, че външният министър на Северна Македония отговори публично на българската протестна нота от събота с думите: „ Няма да разясняваме. Осланяме се на казаното от Агенция „ Митници “. Тоест външното министерство на Република Северна Македония се осланя на неистина, изречена от Агенция „ Митници “ на Република Северна Македония “, безапелационен беше Виктор Стоянов от самодейността „ Изпрати българска книга в Северна Македония “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР