ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Каква е ползата ни от Станишев, ако не направи това

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Велизар Енчев, " Facebook "

СТАНИШЕВ Е ДЛЪЖЕН ДА КОРИГИРА МАКЕДОНИЗМА НА БИВШИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ХЪРВАТИЯ ТОНИНО ПИЦУЛА! ИНАЧЕ КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА НАС ОТ НЕГОВОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ПЕС?

Новината от Европейския парламент през днешния ден е добра - антибългарската корекция в Доклада на Европейския парламент за напредъка на Република Северна Македония е отпаднала.

Така пропадна следващото интензивно мероприятие на македонските служби в Екологичен потенциал, които от години нападателно лобират за македонистката идея с една единствена цел – очернянето на България и законното заграбване на българското културно-историческо завещание.

Другата добра вест е, че всички български евродепутати са дали своят вот против антибългарската корекция.

Кои обаче са основателите на тази корекция?

Предложението е на четирима леви и един зелен евродепутат: Тонино Пицула (Хърватия),Таня Файон (Словения), Андреас Шидер (Австрия), Марек Белка (Полша), Тинеке Стрик (Нидерландия).

Не укривам, че съм сюрпризиран от… Тонино Пицула – външен министър на Хърватия в държавното управление на социалиста Ивица Рачан (2000-2003 г.)…
Точно по това време бях дипломат на България в Загреб и през тези три години на взаимна работа Пицула и подчиненото му ведомство оказваха цялостно подпомагане на работата ми за одобряване на българския темперамент на „ Български национални песни “ на Братя Миладинови, издадени през 1861 година в Джаково от хърватския католически свещеник Йосип Юрай Щросмайер.

В този интервал хърватското Министерство на външните работи и Католическата черква поддържаха активността ми по слагане на български паметни плочи, увековечаващи хърватския принос към делото на Братя Миладинови на следните местоположения: на постройката на Хърватската академия на науките и изкуствата, на гроба на свещеник Щросмайер в катедралата в Джаково, в Задар, в Хърватска Костайница…

Нещо повече – Министерство на външните работи на Хърватия поддържа предлагането ми до президента Туджман за посмъртното награждаване на летописеца на голготата на македонските българи - историкът и революционерът Коста Църнушанов.

Министерство на външните работи застана и зад самодейността за основаване на Българска църковна община в Загреб, като ни предоставиха за прилагане черква в самия център на града.

И което е най-важното – държавното управление на Ивица Рачан поддържа молбата ми и внесе в Народното събрание законопроект, с който българското малцинство в Хърватия влезе в конституцията на страната.
Повечето от тези триумфи за българската идея в Хърватия се случиха при министерстването на Тонино Пицула. Затова настоящето му държание е необичайно.

Още по-странно е, че водачът на ПЕС Сергей Станишев не се е опитал да повлияе на своя съпартиец. Но и в този момент не е късно Станишев да потърси градивен разговор както с хърватския евродепутат, по този начин и със словенския представител. И да не не помни, че рецидивите на югославския комунизъм са още живи измежду словенците и хърватите, а сърбомакедонските лобита в Загреб и Любляна са много авторитетни, заради което в двете някогашни югославски републики има катедри по македонистика.

Станишев е задължен да се вслуша в моя апел и в изнесените обстоятелства за отношението към България на външния министър Тонино Пицула. Иначе каква е изгодата за нас от неговото председателство на ПЕС?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР