ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Байдън го нарече убиец. Трите възможни отговора на Путин.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Константин Егерт:

Байдън изрече най-острите думи, казвани от западен водач, по адрес на Путин. Нарече го " човек без душа " и " палач ". Това е нещо като персонално предизвестие: " Не предприемай внезапни стъпки! ". Как ще отговори Москва? Обидчивостта на Владимир Путин за пръв път изпитаха на гърба си хората от тв-канал НТВ. Когато през 2000 година те излъчиха два епизода от сатиричното си шоу, в които осмиваха президента, ориста на канала беше решена – бързо и дефинитивно. Собственикът на канала Владимир Гусински беше арестуван за три дни по обвиняване в шикалкавене, след което подписа документите за предаването на малкия екран под контрола на „ Газпром “ – и от този момент не се е мяркал в Русия.

Джо Байдън не може да бъде току-тъй изпъден от Белия дом. Но определенията, които той даде за Путин в изявлението си пред тв-канал ABC, наричайки го „ човек без душа “ и даже „ палач “, без никакво подозрение са най-острите думи, изречени в миналото по адрес на Путин от водещ западен водач. Байдън добави още, че Русия ще си заплати за намесата в американската президентска акция през 2020 година – интервенция, за която го е уведомил шефът на ФБР. В същото време президентът на Съединени американски щати счита, че Москва и Вашингтон могат да си сътрудничат – да вземем за пример за сключването на нов Договор за стратегическите нападателни оръжия.

Смяна в тактиката на Съединени американски щати?

Всъщност обаче със своето изявление Байдън направи значима крачка напред в развиването на връзките с Москва, и по-точно - персонално с Путин, което сега е едно и също. Досегашните му дейности към Русия изглеждаха по-скоро внимателни. Например: Белият дом се отхвърли от глобите против немските компании-доставчици за „ Северен поток-2 “. Освен това досега Байдън още не е разговарял по телефона с украинския президент Владимир Зеленски. Във Вашингтон сигурно знаят по какъв начин Кремъл пояснява тези сигнали. И внезапно – това хапливо изявление с нападки против личността на Путин. Разбира се, от позиция на Кремъл доста е значимо какъв брой мощен ще бъде обещаният от Байдън „ отговор “. За Путин, който подрежда всички политици по вектора „ сила-слабост “, в този момент очевидно настава моментът за избор. Той може да се престори, че възприема изявленията на Байдън като самобитен комплимент – репутацията на един същински изверг постоянно е по-добра от имиджа на слабака. При това Путин добре схваща, че в връзките си със Съединени американски щати „ неговата “ Русия е изправена пред заплахата да доближи лимита на своите финансови, стопански, военни и политически благоприятни условия.

От друга страна обаче стопанинът на Кремъл (чието мнение в тази ситуация е решаващото) постоянно е считал Байдън за последовател на политиката на Барак Обама. За Путин знак на тази политика е печално известната „ алена линия “ от 2013 година, когато Обама съобщи, че няма да търпи потреблението на химическо оръжие от московското протеже Башар Асад. Когато обаче режимът на Асад малко по-късно въпреки всичко употребява химическо оръжие против цивилни жители, отговор от Вашингтон не последва. И Путин стигна до извода, че Обама и неговият екип са „ слабаци “. Този негов извод в действителност докара и до спора с Украйна, и до по-сетнешната съветска интервенция в Сирия.

Така че не е дребна вероятността Кремъл да реши да отговори на Байдън. При такова развиване на нещата първи под ударите ще попаднат дребното останали на независимост съветски опозиционери. Путиновият режим постоянно санкционира Запада посредством удари по своите съперници, тъй като знае, че това няма да докара до някакви особени наказания. Друга допустима и даже доста евентуална крачка ще бъде блокирането на някои, в случай че не и на всички западни обществени мрежи на територията на Русия. Социалните мрежи са в ръцете на американски компании и Кремъл от дълго време ги счита за инструмент за интервенция във вътрешните си работи. Вече има и казус: LinkedIn беше блокиран още през 2016 година. Това, прочее, се случи в самия завършек на мандата на Барак Обама. Днес основният (но несъмнено не и единствен) претендент очевидно е обществената мрежа Туитър. А паралелно с войната за обществените мрежи, сред Русия и Съединени американски щати открай се води и кибервойна, която вероятно в този момент ще се разгори с цялостна мощ.

Официално признание на сепаратистите в Украйна?

Третият вероятен отговор на Путин след изявлението на Байдън е подновяването на спора с Украйна – в една или друга форма. Путин естествено е сърдит, откакто украинското държавно управление забрани три съветски тв-канала, наложи наказания против известния украински симпатизант на Кремъл Виктор Медведчук и сътвори „ Кримската платформа “ – един политико-дипломатически инструмент, целящ да обезпечи трайния напън на Запада против Русия за връщането на полуострова под украински суверенитет. На фона на всички това не е мъчно да си представим в това число и това, че Москва може публично да признае сепаратистките формирания „ ЛНР “ и „ ДНР “ в Източна Украйна. В Москва считат, че сегашните политически различия сред Европейски Съюз и Съединени американски щати са доста съществени и надлежно чакат, че възможният общ трансатлантически отговор на сходни дейности би бил напълно слаб. Или най-малко не толкоз мощен, та Кремъл да не би могъл да го преглътне без съществени загуби. Интервюто на Джо Байдън звучи като предизвестие персонално към Путин: „ Не предприемайте внезапни стъпки! “ Отговора ще научим напълно скоро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР