ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В ефира си Нова телевизия допусна потресаваща гавра

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В ефира си, една от най-гледаните български малките екрани - Нова, позволи потресаваща подигравка с милионите жертви на комунизма по света. Вероятно всеки, който нощес е гледал Нова телевизия сред 20 и 22:00 часа, или просто е щракал из телевизионните канали, е видял, че в така наречен " Забранено шоу на Рачков " в голям размер се мъдреха комунистическите знаци сърп и чук.

Това е извънредно неприемлива насмешка с жертвите на комунизма освен в България, а и по целия свят. Необяснимо е желанието и фактическите дейности в посока соцът да бъде оправдан с изваждането на комунистически знаци в предаването. Повече от наложително е малкия екран, продуцентите и водещият да поднесат своите извинения на жертвите на комунизма и техните фамилии. Най-малко. А " минимум " не е нещо, което се загатва инцидентно, тъй като единствено преди няколко седмици цялостен редакторски екип беше уволнен от едно предаване в Българска национална телевизия (и правилно) поради въпрос, в чието наличие имаше антисемитизъм. Разбира се, бяха поднесени извинения и от малкия екран, и от водещия на продукцията. А всичко това се случи, тъй като еврейската общественост реагира тъкмо по този начин, както би трябвало.

Антикомунистическата общественост по традиция все още си трае. Свикнала е да я мачкат. Но въобще не е късно да се разсъни и да потърси сметка за тази меко казано унизителна сценарийна хрумка.

Абсолютно е пристигнало времето нацизмът и комунизмът да бъдат сложени на една везна, тъй като са идеологии, предизвикали гибелта на милиони и унищожили живота на още доста милиони хора. Това първо. Второ, опитите за реабилитация на оповестения със закон за незаконен режим преди 1989 година, е време да бъдат преследвани от закона. Законът за оповестяване на комунистическия режим сега е прекомерно пожелателен, а опитът за реабилитация на комунизма се случва на всички места в обществото ни. Но изключително позорно е, когато национална телевизия позволява такова наличие, явно авансово утвърдено от продуцентите на предаването, и часове по-късно няма даже разграничение от него.

Дори за миг да оставим встрани сърпа и чука, задоволително срамно бе и това, че посетител на Димитър Рачков бе внукът на Тодор Живков - Тодор Славков, към който Рачков се обръщаше с " другарю ". Невероятна нелепост, от която потърпевшите от незаконния комунистически режим сигурно са изпитали болежка и омерзение. Някои евентуално са ги побили и тръпки.

С предаването " Господари на ефира " се създаваше друго усещане за отношението на същите продуценти (и по-конкретно единият) към комунизма и актуалните му почитатели, измежду които съветофили от най-различни партии и организации. Тъжно и недопустимо е в този момент да виждаме тъкмо противоположното в нова тяхна продукция.

Тъжно е и че Димитър Рачков, харесван от доста българи поради възприятието си за комизъм, няма проблем с гореописания сюжет.

В резюме, цялостното наличие на това предаване няма бъде коментирано. Всеки има право да избира какво да гледа. Ала няма по какъв начин да не се означи, че въпросното наличие, изключително с една част от гостите, няма по какъв начин да увеличи културата на българина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР