ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Еноти, папагали, амброзии: екзотични животни и растения настъпват към Европа

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След още 30 години в Европа ще се срещат 2500 нови типове инсекти, птици, животни и растения. При това някои от тях не са безвредни. Каква е повода за миграцията на тези екзотични представители на флората и фауната?

Енотоподобни кучета, египетски гъски, папагали и доста други " пришълци " от разнообразни краища на света към този момент дотам са се популяризирали на територията на Германия и на Европа, че към този момент не съставляват екзотика. А в бъдеще този тип " мигранти " на европейския континент единствено ще се усилват, предвижда немският еколог Хано Зебенс. С какво обаче е обвързвано преселението на едни или други типове растения и животни оттатък рамките на естествения им ареал и до каква степен може да докара това?

Пътници без билет

Жителите на редица немски градове към този момент въобще не се учудват, че – наред с нормалните ята свраки и гълъби – току се натъкват на гръмогласни папагали. Но сведения за това по какъв начин тъкмо са попаднали на европейския континент няма. Някои допускат, че в основата стоят птици, съумели да избягат от зоологическите градини. Други настояват, че са били докарани с контейнери, пренасящи товари. Хано Зебенс счита точно тази версия за по-правдоподобна.

" В изискванията на глобализация и развиване на интернационалната търговия размерът на транспортните услуги пораства. А в товарните контейнери, употребявани в транспортите по море, въздух и суша, постоянно попадат семената на разнообразни растения, както и дребни организми като инсекти, мравки, паяци, хлебарки, червеи, мекотели, а от време на време даже и птици и животни, които щом попаднат на мястото, за което са предопределени товарите, стартират бързо да се популяризират там ", изяснява ученият.

По неговите думи, казусът е в това, че преди товаренето и след разтоварването контейнерите не се почистват задоволително добре и не се дезинфекцират. А контролът е комплициран - в Европа, за разлика от Северна Америка, инспекциите на превоза не са съществени. И произлизащите от това проблеми не се правят оценка, показва Зебенс.

Опасностите за хората

Вносните типове флора и фауна се популяризират и по линия на туризма. " Пътешествениците, без да подозират, нерядко донасят със себе си на връщане от отпуска (в куфарите или просто по дрехите) дребни инсекти, както и семена и прашец от растения ", отбелязва ученият.

Повечето " пришълци " не съставляват особена заплаха за индивида, твърди Зебенс. Което обаче не може да се каже за тигровите комари, наречени по този начин поради окраската си. Те могат да станат преносители на вируси, предизвикващи болести като треската Денга. Родина на тези паразити е Азия, само че около развиването на превоза те към този момент са стигнали и до Европа.

Проблем за здравето на индивида могат да причинят и някои вносни типове растения - като да вземем за пример предизвикващият алергия бурен, наименуван " пелинолистна амброзия ".

Последствията за екологията

Според Хано Зебенс, появяването на вносни типове в тези ареали, където те не би трябвало да се намират, няма да мине без последици за екологията - тъй като те нерядко изместват обичайните типове. Така да вземем за пример разпространилите се в Европа папагали изместват локалните популации прилепи, врабци, дроздове, заемат хралупите на катеричките.

Внесените типове животни могат и да разнасят вируси и заболявания, в случай че имаме поради да вземем за пример чумата по раците, довела до всеобщото измиране на речни раци. Тя е импортирана в Европа още през 19-и век - евентуално дружно със северноамериканските речни раци, които са устойчиви на тази зараза и стават нейни преносители.

Хано Зебенс обръща внимание и на казуса, обвързван с развъждането на екзотични животни в домашни условия: " Всяко домашно животно може да съставлява заплаха за индивида, само че когато става дума за отровни змии или диви котки, рискът е изключително огромен. А има и случаи, когато стопаните, които към този момент нямат сили да се грижат за хищниците, просто ги пускат на независимост - това е безусловно неприемливо. Т.е. преди да решиш да си вземеш екзотично животно за развъждане или да си засадиш екзотично растение, би трябвало да се посъветваш със експерт. "

" Горещите точки " на планетата

Последният азбучник на нетипичните типове животни и растения е формиран през 2005-а година. Тогава на планетата са били регистрирани над 35 000 вносни типове. Компютърният модел, създаден от Хано Зебенс и неговите сътрудници, предвижда нарастване на техния брой през 2050-а година в световен мащаб с 36 % спрямо равнището от 2005-а година. Най-големия удар ще понесе Европа, където количеството импортирани типове флора и фауна ще нарасне до 64 % към 2050-а година, т.е. в нейната екосистема ще се появят към 2500 нетипични типа. " Горещите точки " в това отношение ще станат и умерените ширини на Азия, Северна и Южна Америка. Най-малък растеж на " пришълците " може да се чака в Австралия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР