ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ДПС минус Пеевски: какво означава отсъствието му

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Къде е Пеевски, за какво го няма в листите на Движение за права и свободи? Отсъствието му е знак, че партията на Доган дава сериозна поръчка за присъединяване в новата власт. Може би тъй като в идващите години следва асимилиране на рекордни суми европари.

Коментар от Емилия Милчева:

Ще бъде ли Делян Пеевски лидер на листа на Движение за права и свободи, а затова и депутат в идващия парламент? Откакто България влезе в режим на идни избори, този въпрос непроменяемо се задава на представители на Движението. Защото отсъствието на фигура, трансформирала се в неразривна част от марката “ДПС”, би означавало, че Движението се приготвя за очевидно присъединяване в изпълнителната власт. Чистейки имидж.

" И ще се получи отговор на този въпрос "

Първите информации в медиите за кандидат-депутатските листи на Движение за права и свободи разкриха, че в тях липсва получилият най-вече номинации за лидер - след водача Мустафа Карадайъ, несъмнено. В средата на февруари това посочи и самият Карадайъ в предаването “Панорама” на Българска национална телевизия. Председателят на Движение за права и свободи сподели, че не е приказвал с Пеевски дали ще взе участие в листите, само че даде обещание този въпрос да стане “ясен”, когато стартират да се редят листите. Два дни преди формалната им регистрация обаче зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Халил Летифов беше колеблив по въпроса за присъединяване на Пеевски. Той също даде обещание това да се обясни до 2 март, когато се записват кандидат-депутатските листи. “И ще се получи отговор на този въпрос за какво той е решил едно или друго”, сподели Летифов по БНР.

При предходните вотове управлението на Движение за права и свободи не мълчеше до последния миг коя листа ще води Делян Пеевски. Дали в този момент няма да чуем, че Делян Пеевски самичък е решил да се откаже от депутатско място? От над 30-те изборни региона за Движение за права и свободи все още не са известни водачите на десетина, тъй че на доктрина съществува опция Пеевски да води някъде - да вземем за пример в Ловеч, Монтана, Кюстендил, Ямбол, само че не и в софийските листи. В Пазарджишкия изборен регион, откъдето обичайно се кандидатира, този път лидер ще е евродепутатката Искра Михайлова.

А многото номинации за Пеевски постоянно са изглеждали необичайно - хиляди български турци се отхвърлиха от поминъка си да отглеждат тютюн, откакто следеният от него “Булгартабак холдинг” затвори производствата. Всичко това се случи при ръководствата на ГЕРБ и Борисов, които се правеха, че не виждат какви ги прави клановият капитализъм.

Знакът

Отсъствието на Пеевски ще е знак, че партията на Ахмед Доган дава сериозна поръчка за присъединяване в новата изпълнителна власт. Защото индивидът, изгрял като юношески деятел на Национална движение „Симеон Втори" и станал мултимилионер за има-няма две държавни управления време, се трансформира в синоним на задкулисието - или най-малко на забележимото му лице. Но може ли “ДПС минус Пеевски” да бъде дотолкоз допустим за обществото сътрудник, че да бъде поканено за присъединяване във властта от партии, които ще получат мандат? Отстраняването на една фигура надали би трансформирало метода, по който Движение за права и свободи употребява и инструментализира властта. Но рекламната табела “Пеевски е тук” вреди на Сараите, откакто поставената цел е ръководство. А и тъкмо в този момент е изключително значимо - в идващите години следва усвояването на рекордни суми евросредства. Както беше значимо Движение за права и свободи да е във властта, когато на дневен ред бяха предприсъединителните фондове и първите средства по оперативни стратегии. Тогава Пеевски занапред си проправяше път под надзора на майка си и други грижливи ментори.

Със или без Пеевски, ГЕРБ надали ще поканят Движение за права и свободи. Особено откакто неделният ден донесе новината за съглашение на ръководещата партия с ДЕН - съдружие, оповестило се за опция на Движение за права и свободи. В същото време обаче стана ясно и това: Младен Маринов, отхвърлен от поста вътрешен министър като “човек на Пеевски”, води листа в София област. Как е изкупил “свързаността” си - това не е известно на необятната аудитория.

Що се отнася до Българска социалистическа партия, те посочват само ГЕРБ като недопустим сътрудник. От “Има подобен народ” оповестиха, че обединения с партии на статуквото няма да има, а от “Демократична България” обявиха, че е изключено да са в взаимно ръководство с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

За Пеевски и гущера, който си къса опашката

Помним метафората с гущера, който си къса опашката - от 1995 година, когато “Мултигруп” бяха стъпили на врата на огромни държавни предприятия и желаеха да уредят съветски притежатели за газопреносната система на България. Много опашки бяха скъсани от този момент.

Излизането на Пеевски от Народното събрание би било натурален край - той завоюва от “Булгартабак холдинг”, от препродажбата на БТК, отърва се незасегнат от аферата “КТБ”, кешира каквото беше придобил, включително и медийната си група. Така че: време е за нова опашка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР