Националният институт по метеорология и хидрология издадепредупредителен оранжев и жълт

...
Националният институт по метеорология и хидрология издадепредупредителен оранжев и жълт
Коментари Харесай

Оранжев и жълт код за интензивни валежи и градушки в Източна и Централна България

Националният институт по метеорология и хидрология издадепредупредителен оранжев и жълт код за интензивни превалявания, гръмотевични стихии и за градушки в Източна и в Централна България.Опасност от пораждане на поройни наводнения има през нощта против 14 юни и в самия петък, предизвестяват синоптиците отНИМХ.

През идващото денонощие през страната ще премине леден атмосферен фронт. През нощта превалявания и гръмотевични стихии ще има тук-там, основно в Северна България, като там вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него нахлува по-хладен въздух. Утре превалявания ще има на доста места и ще са най-вече краткотрайни, само че интензивни и съпроводени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е сдържан. Условия за мощни гръмотевични стихии и градушки ще има в следобедните часове, основно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна - преваляванията ще спрат през нощта против събота. Дневните температури ще се намалят и оптималните ще са сред 22 и 27 градуса, в София - към 22 градуса.

В планините времето ще е динамично. С сдържан и мощен северозападен вятър ще нахлува по-студен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има превалявания от дъжд и гръмотевични стихии. Вечерта явленията в масивите от Западна България ще затихнат. Максималната температура на 1200 метра ще е към 18 градуса, на 2000 метра - към 11 градуса.

Над Черноморието облачността ще е забележителна, с превалявания от дъжд и гръмотевична активност. На места, основно в следобедните часове, явленията ще са интензивни, с условия за развиване на мощни гръмотевични стихии и градушки. Ще духа сдържан вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са сред 23 и 27 градуса. Температурата на морската вода е 23-24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР