ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Оглеждайте се за калинки и не им се доверявайте

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Антони Герасимов в обществената мрежа Фейсбук

Сами по себе си калинките не са главният проблем. Те са признак на две ужасяващо деструктивни заболявания за всяко съвременно общество – късата памет и безкритичността. Болести, които дават плодотворна почва за развиване на редица недостатъци и пороци в политическата ни система. Калинката е един от тези пороци – надалеч не най-ужасяващият, само че несъмнено един от най-емблематичните през последните години. Кратката памет и безкритичното държание на обществото дава път на хора, които къде с положителни декламаторски умения, къде с вярното си позициониране в избран миг, къде с други характерни физиологични дадености да реализират добре платено от същото това общество, бурно кариерно развиване. Явлението калинка е една самобитна кулминационна точка от разложената просветителна система, повишеното възприятие за безотговорност на политическия хайлайф и несъмнено спецификите на политическата ни просвета.

Не можем да се сърдим на калинките, че са такива, също както не можем да се сърдим на наглата дама, която ще предреди всички на опашката „ единствено да пита нещо “. Проблемът е в опашката, казусът е в обществото, казусът е в нас самите. Ако ние, обществото, не стартираме да задаваме въпроси, да гледаме сериозно и да държим сметка на хората, които под една или друга форма сме подкрепили, то няма по какъв начин да се сърдим, че някой ни е излъгал и комфортно е кацнал на някой пост. Вината е напълно наша, тъкмо както индивидът в мемето непринудено се оставя да бъде изработен на смешник. И в случай че не стартираме да признаваме грешките си, ще продължим да слагаме клоунската перука и ще продължим да бъдем трамплин за все по-високо скачащи калинки.

Критиката ми тук не е отправена към Дани Каназирева. Нейната игра е ясна. Хора като нея стават регионални шефове, депутати, министри, дипломати и омбудсмани. Критиката ми е към обществото, което първо се доверява безрезервно, а след това не помни всеки финт, всеки трик и всеки политически двоен дебелак с троен аксел и продължава да поддържа хората, които вграждат калинки или самите те са такива. Наближават избори и водачеството на Дани Каназирева в листата на ГЕРБ за 17 МИР е един прелестен тест за обществото. Ако и този път 1+1 е равно на 2 и гласовете на Каназирева прелеят в тези на ГЕРБ, макар ролята ѝ на „ опция “ до неотдавна, това значи единствено едно. Затънали сме крепко и с цел да излезем от това тресавище ще са нужни доста повече години и доста повече работа, в сравнение с сме си представяли.

Оглеждайте се за калинки и не се доверявайте на към този момент такива.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР