ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Политологът Марая Цветкова пред ФАКТИ: Румен Радев удовлетвори и двете страни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Редовните парламентарните избори наближават със " страшна " мощ, а с всеки ден, когато сме по-близо и по-близо до тях, е прекомерно евентуално все по-малко да чуваме нещо за същинската политика. Скъпи читатели, евентуални гласоподаватели, подгответе се душевен за компроматна война, обвинявания и кавги, само че в идващия месец, месец и няколко дни по-скоро се пробвайте да ги игнорирате и гледайте кой какви дейности е предприемал в последните годините, както и каква стратегия оферират той и партията, която съставлява.

За да помогнем на Вас да се ориентирате в мъгливата конюнктура, от ФАКТИ разговаряхме с политолога Марая Цветкова, която даде своите пояснения по някои извънредно значими въпроси.

А какви са те, можете да разберете в идващите редове:

- Г-це Цветкова, има ли късмет на идните парламентарни избори съзнателният цивилен избор да победи купения, корпоративния и клиентелисткия?

- Проблемът с следения избор го има от дълго време и той няма да изчезне толкоз елементарно. Основните аргументи са методът на устойчивите политически играчи и, несъмнено, оня нрав, който е разрешил построяването на такива клиентелистки мрежи по места. Точно този проблем е още една от главните аргументи, които следва да стимулират съзнателните жители да гласоподават. Аз нямам доверие, че ще има толкоз ниска изборна интензивност на тези избори, или по този начин най-малко се надявам.

- Как си обяснявате това, че малко повече от месец преди изборите съгласно съвсем всички социологически изследвания ГЕРБ продължава да е първа политическа мощ? Или пък заложен по различен метод този въпрос, толкоз по-силна и многочислена ли е клиентелата на ръководещите от свободните жители или пък тези изследвания са манипулативни?

- Не съм последовател на тезата, че всички социологически изследвания са мощно преиначени. Така или другояче, главните - Алфа Рисърч, Галъп Интернешънъл и Тренд, са ръководени от хора с разнородни политически възгледи, които нееднократно са влизали в борба между тях. Една сериозна организация не би си разрешила да напомпа или смали процентите, на която и да е партия с по-голяма стойност от тази на статистическата неточност, която е в границите на 3%. Тези няколко % са положително научно опрощение. За мен разковничето се крие в политическия разбор на статистическите данни, тъй като там е елементарно да се наклони публичното мнение в една или друга посока. Има и друго, в последно време се появиха и псевдо организации като “Барометър- България “, чиято методология на проучване е неразбираема или просто я няма. Ако съпоставим данните на псевдо организациите с тези другите нормални обвинени от главните организации, ще видите фрапантни разлики. Тези фрапантни разлики не са нищо друго с изключение на евтина политическа акция.

- С изследванията си, година след година, затвърждават ли социологическите организации един не официализиран двупартиен модел, състоящ се от ГЕРБ и Българска социалистическа партия? Знаете, виждайки резултатите в тези проучвания, доста от колебаещите се преди този момент хора си споделят: " Ще гласоподавам за едната от двете партии, тъй като тази от по-малките, която одобрявам, няма късмет ".

- За да има двупартиен модел са нужни две партии с доста по-голяма поддръжка от процентите, които получават ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Колкото и да се приказва, че главната борба е сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, това не тъкмо по този начин. ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат крещяща потребност от съдружни сътрудници за сформиране на държавно управление. Ако главната борба беше сред тези две партии, нямаше да има определящо значение кои от по-малките партии и обединения ще преминат прага от 4%. Поради тази причина, в този момент се водят голям брой договаряния и въпросът “А вие с кого ще се коалирате след изборите? “ закупи особена известност. Нека не забравяме, че отводът на по-малките играчи от коалиция, може да тласне ГЕРБ и Българска социалистическа партия в коалиция посред им. Много е значимо да вършим разлика сред общо явяване на изборите (предизборна коалиция) и следизборна такава. Първата натъртва на авансово единодушие по основни тематики и не зачита изборните резултати, а втората се базира точно на тях и на база на това се чертаят тъй наречените “червени линии “ на всеки от обединението.

- Добър избор ли бе датата 4 април за осъществяване на парламентарни избори?

- Първоначално се говореше за датата 28 март, след което президентът реши да ги насрочи за 4 април. Не мисля, че бе премислено съвпадението с католическия Великден и усложнението, което българските католици и въобще българите, живеещи в католически страни, ще срещнат. Знаете, че там за Великден затваря съвсем всичко. От друга страна, в обстановка на пандемия сме и по този начин или другояче усложнения щеше да има, поради неяснотите и половинчатите ограничения на държавното управление. Радев преглежда въпроса и по различен метод. А точно от позиция на това, че удължавайки мандата на настоящето държавно управление, влиза в прорез с поддръжката за митингите и неговия слоган “Мутри, вън “. При всички положения си мисля, че ръководещата коалиция нямаше да бъде задоволително готова за избори даже и те да бяха планувани за май месец. Поради тази причина отговорникът за тези избори ще бъде министърът на туризма Марияна Николова от НФСБ. Това е остроумен ход и бягство от отговорност от страна на ГЕРБ. Марияна Николова ще бъде отлично опрощение за ГЕРБ тогава, когато резултатът от тези избори бъде оспорен. Вероятността това да се случи по ред аргументи е много огромна. За жал, доверието в провеждането на изборите е доста ниско и това ще докара до в допълнение уронване на държавността ни.

- Очаквате ли висока изборна интензивност, макар пандемията?

- За разлика от множеството сътрудници, аз не мисля, че изборната интензивност ще бъде толкоз ниска. Във времето на пандемията жителите осъзнаха, какъв брой покрай тях е политиката. През последните 2 години политическите дейности получиха всекидневен образ пред нетодам заинтригуваните жители. Досега като че ли бяха нещо далечно и имагинерно, което малко ги визира. В миг, в който би трябвало да прочетеш или гледаш новините, с цел да схванеш дали да вървиш с маска, или в какъв брой часа ще можеш да пазаруваш, ти излиза наяве доколко политическите решения могат да въздействат на живота ти. Натрупаното напрежение в обществото може и да увеличи доста изборната интензивност.

- Дали ще станем очевидци на същински политически спор или и този път ще следим компроматна война, гарнирана с кулминационна точка на опростачването в обществото и политиката?

- В никакъв случай няма да има качествени диспути, просто тъй като огромна част от кандидатите не са способни на подобен. Казвам го със страдание. Моите наблюдения са, че компроматната война към този момент стартира. Виждаме по какъв начин всякакви медии раздухват целеустремено елементи от персоналния живот на политиците ни. Тази акция несъмнено ще бъде по-гнусна от предходните. Искрено се надявам, политолозите, социолозите и другите специалисти да се засилват и обединят към концепцията, че най-малко те не би трябвало да падат толкоз ниско.

- Какво държание очаквате от ГЕРБ в хода на предизборната акция - ще демонстрират инфраструктурни достижения, ще компрометират съперници, или и двете, или нещо друго?

- Вече загатнах, че развъртането на компромати е почнало. ГЕРБ ще заложат на отрицателна акция, просто тъй като нямат различен избор, пък и не желаят. Аз съм уверена, че политическите съперници на Борисов още веднъж ще го вкарват в пояснителен режим, тъй че той да се обърка, както с чекмеджето и записите. Като цяло, ще изкачат всевъзможни доказани и непотвърдени информации от проправителствени и антиправителствени медии. За жал, всички ще са в този кюп. Някои биха споделили, че това е политиката. За мен това е бягство от нея. Изгубената мяра за персонално достолепие и персонално пространство пречи на всички.

- Конкретно за парламентарната съпротива. Прогонването на Георги Гергов от Българска социалистическа партия е знак за позитивна смяна при социалистите или просто част от разчистването на вътрешните съперници на водача Корнелия Нинова?

- Този отговор не може да бъде еднопосочен. За почитателите на Корнелия Нинова това безспорно е позитивна вест, защото Георги Гергов бе постоянно свързван с ГЕРБ. От друга страна, това демонстрира и лабилното състояние, в което партията се намира. Знаете, че след препотвърдения втори мандат на Корнелия Нинова се появиха отцепници които сътвориха “Българска прогресивна линия “. След това изглеждаше, че партията ще се консолидира, само че това не се случи. Взаимните нападки сред Корнелия Нинова и вътрешната съпротива не дават добър сигнал за необятната аудитория. Корнелия Нинова ще се опита оптимално да обвърже облика на Българска социалистическа партия със себе си, с цел да се придобие чувството, че тя е поръчител за “Анти-ГЕРБ “. За това място обаче има доста кандидати. Един от тях даже е издигнатият по нейна самодейност Румен Радев.

- " Демократична България " е единственият политически извънпарламентарен индивид, който още със основаването си през 2017 година сподели, че има явен проект от стъпки, с който да демонтира смъртоносния модел на ръководство. Със правосъдна промяна, лустрация и цифровизация. За това и бих задал въпрос единствено за тях, когато приказваме за извънпарламентарната съпротива. Та, ще съумеят ли този път те да се разширят и да получат гласове и в по-малки обитаеми места из страната?

- Това зависи от вида акция, който ще конструират. Ако логиката още веднъж е, че няма смисъл да се върви по дребни обитаеми места и акцията ще бъде напълно цифровизирана, то сигурно няма да разширят електората си. Трябва да мислят по какъв начин да ги разпознаят хората и по какъв начин да ги харесат. Не могат да разчитат на недоволството против ГЕРБ. Темите, които засягат са доста значими, само че и някак имагинерни за всеобщия гласоподавател. Ключовото в тази акция би трябвало да бъде по какъв начин да се обяснят огромните тематики посредством дребни ежедневни образци.

- Възможно ли е те да привлекат разочаровани десни от ГЕРБ и разочаровани от Движение за права и свободи наши сънародници от турски генезис?

- На първо място би трябвало да си върнат всички тези разочаровани гласоподаватели. Доверието на твърдия им електорат е основно, върху него се гради акцията. Имат опцията да откраднат разочаровани от ГЕРБ посредством положителни послания. Хората от ГЕРБ имат неразбираема за мнозина преданост и вероятността разочарованите просто да не гласоподават е огромна. Мисля, че биха могли да притеглят някогашни последователи на Движение за права и свободи в огромните градове като София, Пловдив и Варна. В мощните региони на Движение за права и свободи нямат късмет, защото там контролът е безспорен. Предложението за издигане на кандидатурата на почетния ръководител на Движение за права и свободи също не бе инцидентно. Това бе мотив за негово необятно разпространимо обръщение, което да подсети съперниците, че Сокола бди.

- Към ден сегашен, какво като състав очаквате да бъде 45-ото Народно заседание?

- Според мен има два крайни разновидността. Да се стиковат с неофициални сделки и да гледаме още привидни циркове с остри нападки или да се върви към нови избори слети с тези за избор на президентска двойка. Ще бъда извънредно сюрпризирана, в случай че мярата в Народното събрание се възвърне и партиите покажат, че могат да работят добре в името на страната.

- По какъв метод си обяснявате политическото държание на Румен Радев да се кандидатира за втори президентски мандат в подтекста на това, че Президентството не е място, от което може да се борят мутрите и корупцията им?

- Румен Радев изненада мнозина с предварителната поръчка, че ще яви на избори за втори мандат. С тази си поръчка даде задоволство и на двете страни. Подари успокоение на тези, които го харесват и даде късмет на недолюбващите го да го обвинят в бягство от отговорност. Истината е, че това не бе опасен ход, а игра на несъмнено. С този ход притисна Българска социалистическа партия и внуши на останалите политически обединения, че би трябвало да са на негова страна, в случай че не желаят президент от ГЕРБ. Някои скептици даже не имат вяра на охладнелите връзки сред Румен Радев и Българска социалистическа партия. Според тези хора това е комфортно отваряне на електоралната поддръжка за Радев. Очевидната заигравка с платформата “Изправи се.БГ “ и “Отровното трио” може би ще потвърди тези опити. Коалицията изрази приемствеността на тезите на президента и това даже получи и изражение в “Изправи се! Мутри вън! “. Самото название е някаква нова големина на популизъм и приказва за неналичието на конгруентност на тази група от хора с разнообразни ползи. Нищо чудно те да са едните, които ще го повдигнат още веднъж посредством предприемчив комитет. При едно несполучливо съставяне на ново държавно управление топката още веднъж ще бъде в ръцете на Радев и този път той ще се изявява като стабилизиращ фактор.

- Подочуват се гласове, които споделят, че Радев и хората към него си мечтаят за президентска република. В този смисъл, с оглед високата гражданска поддръжка към президента сега и не изключително свободолюбивата натура на масите в България, смятате ли, че е допустимо в близко бъдеще да станем очевидци на опит за реализация на подобен проект?

- Темата за президентстка република се появява от време на време в общественото пространство, само че тя е нерелевантна. Спомням си, че преди време към този момент починалият проф. Божидар Димитров и Коцето Калкин се бяха произнесли в поддръжка на президентска република, само че нищо не произлезе от това. Като цяло е тривиално желанието да се сменя държавното устройство поради една персона, а не поради кардинални съображения, които персонално аз до момента не съм чула. Ще ми се да ги запитвам същите тези, ами в случай че Бойко Борисов стане президент? Пак ли сте „ За “ президентстка република?

- И последно, с цел да не Ви лишавам повече от скъпото време. В качеството Ви на млад политолог, по какъв начин мислите, нужна ли е просветителска акция измежду българите във връзка с това по какъв начин работи една република с парламентарно ръководство? Питам Ви, тъй като ми се коства, че не малко от гласуващите не схващат каква е ролята на Народното събрание и че тя по принцип е водеща у нас. Респективно от това не знаят и какво тъкмо да изискват от техните народни представители.

- Абсолютно наложителна е. Въвеждането на гражданско обучение в учебно заведение е добра стъпка. Не е съответно толкоз доста хора да не схващат естеството и ролята на обикновени демократични правила и механизми. Демокрацията следва да ти дава съответни права, само че и отговорности. С последното като че ли имаме проблем, а в последно време и с първото. За жал, в България качеството на народна власт е доста ниско. И въпреки всичко, гласоподавателите не би трябвало да поемат цялата виновност за неналичието на задоволително осведоменост. Последният образец, който потвърждава неразбирането на демократичните механизми за отчетност от страна на политиците ни, е изявлението на доктор Даниела Дариткова, че министър председателят не бил идвал от година в Народното събрание, тъй като настояванията и питанията към него са били в прорез с Конституцията и разпоредбите на Народното събрание. Е, една от главните функционалности на Народното събрание е контролната към Министерски съвет, само че, както е ясно на мнозина, се получава противоположното.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР