ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как безкритичната среда успа ГЕРБ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Гледахте ли ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева нощес на честването на Апостола на свободата Васил Левски в Карлово? Възмутихте ли се от това, че вместо да приказва с възторг и сърце, Караянчева срича, забила взор в хвърчащо листче думи, които явно за пръв път вижда. Да, тези неща се пишат от пиарите, само че за какво държавното лице не ги бе прочело най-малко в колата напът за Карлово? Защо не ги бе научило, та единствено понякога да хвърля взор към листчето?

Защо ли! Заради безкритичната среда. ГЕРБ я сътвориха, привикнаха с нея, тя ги успа. В ръководещата партия очевидно гледат на медиите като на прислужници, на които се заплаща, с цел да ги хвалят и обслужват, а в случай че инцидентно ги подлагат на критика, рецензията им би трябвало да бъде единствено „ градивна “.

Забелязахте ли по какъв начин тази дума „ градивна “ се върна във всекидневието ни? Двайсетина години я бяхме не запомнили. Както бяхме не запомнили и какъв брой значими, самодоволни и арогантни могат да бъдат представителите на властта. Колко надалеч от елементарния жител, какъв брой недостижими за него могат да бъдат.

Нима Караянчева щеше да се държи по този начин, в случай че на другия ден медиите, а не Facebook, я разпъваха на кръст?! Нямаше. Щеше да научи наизуст словото си и да го изрепетира пред огледалото. Както вършат опитните и виновни към ситуацията си в обществото политици.

Нима другата видна представителка на ръководещите - Даниела Дариткова, ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ, щеше с цялостна убеденост в своята справедливост да твърди, че министър председателят няма за какво да идва в Народното събрание, макар че сме парламентарна народна власт, тъй като въпросите на опозицията били „ в прорез с конституцията и законите на страната “?! „ По тематиките, по които опозицията желае да види господин Борисов в Народното събрание, няма по какъв начин от позиция на нормативната уредба “, напълно съществено изрече Дариткова в ефира на БТВ.

Дариткова е уверена, че викането на Борисов в Народното събрание поради нелепия случай, в който почина 16-годишно момче, е в прорез с конституцията.

Тук си припомням по какъв начин министър-председателят Симеон Сакскобурготски седмици наред отговаряше в Народното събрание на въпроси, свързани с случая при дискотеката „ Индиго “. Нима в качеството си на министър председател Симеон бе виновен за непочистените от леда стъпала пред „ Индиго “? Но спираше при медиите и отговаряше. Не му пристигна мислено да разгласи въпросите на опозицията за несъответстваши на конституцията.

На нито един министър председател не е прелестно да дава отговор на депутатски питания, изключително, в случай че ги задава опозицията. Но другите идваха в Народното събрание и отговаряха. Жан Виденов отговаряше за кръга „ Орион “ и за изнесеното жито. Иван Костов отговаряше за кръга „ Олимп “ и търпеше, когато Георги Първанов, тогава водач на опозиционната Българска социалистическа партия го наричаше от трибуната „ капо ди тути капи “. Сергей Станишев отговаряше за „ Батко и братко “.

Тези неща младите публицисти не ги знаят, тъй като няма от кое място. Днешният министър председател ръководи повече от 10 години, само че за този интервал едвам ще се намерят и 10 пъти, при които да се е явил в Народното събрание. Борисов настройки Министерския съвет и Народното събрание по своя дневен ред, без да се преценява с традициите и реда. Премести съвещанията на държавното управление от четвъртък в сряда, тъй като по този начин си бе привикнал от общината. В Народното събрание изобщо не идва, тъй като явно не счита, че тези там са му началници. А по конституция депутатите са тъкмо такива – избират министър-председател и го държат виновен за провежданата политика. А пък министър председателят идва в Народното събрание всякога, когато би трябвало да изясни водената от него политика даже и без да го викат. Това не произтича от буквата, а от духа на конституцията. Но Борисов този дух го „ проветри “.
Министрите му следват образеца на шефа.

Днешните млади публицисти няма по какъв начин да знаят с какъв почит (не с скука и безразличие) отговаряха преди министрите и депутатите на въпросите на репортерите в коридорите на Народното събрание.

Днес стилът е различен.
Виждаме по какъв начин ръководещите – министри и депутати, живеят със самочувствието, че са несменяеми и незаменими. През лятото митингите ги поуплашиха, само че стихването им през есента поради коронавирус рецесията ги направи арогантни до безочливост. Започнаха да се държат безогледно, надменно, брутално невъзпитано. Това ли са същинските им лица?

Това издава не просто липса на парламентаризъм, а на човешко отношение.
И по този начин ще бъде дълго време. Не просто, тъй като този жанр се наложи. А тъй като хората, които са най-ярките му представители, ще влязат и в идващия парламент. Там ще бъдат и Караянчева, и Дариткова, и Гърневски.

Ще продължат да леят подправени думи, а държанието им ще става все по-тоталитарно. Представителите на ръководството всеки ден ни припомнят с държанието си за времената преди 1989 година Станали са недосегаеми, оградени от защита в първокласните си коли. Важни са, тъй като знаят, че няма студио, в което да им задават остри въпроси – че всичко е квалифицирано овреме. И, в случай че се вълнуват от нещо, това е личната им значимост и позицията в Партията. Неусетно ГЕРБ стана Партията. Партия, в която не се задават въпроси, от която свадите не се вадят на открито, в която приказват единствено тези, които би трябвало и единствено каквото би трябвало.

Всичко това към този момент сме го живяли. И знаем, че рано или късно му идва краят. И в ГЕРБ ще го схванат. Но очевидно по сложния метод.

Коментарът на Кристина Кръстева е оповестен в Епицентър
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР