ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Стела Николова пред ФАКТИ: ОЛАФ разследва колите на МВР, може следващото разследване да е за фекалната тръба във Варна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За 25 януари 2021 година Община Варна заяви за ново протичане на фекални води от тръбопровода във Варненското езеро. Самото протичане обаче се случило най-малко 10 дни по-рано, тъй като на 15 януари ВиК- Вaрнa cъoбщили зa кoнcтaтирaни " aнoмaлни пoкaзaния в прибoритe, oтчитaщи нaлягaнe и дeбит при рaбoтa нa пoмпeнитe aгрeгaти нa КПC Acпaрухoвo “.

Темата с въпросната фекална тръба, която протича във Варненското езеро обаче надалеч не се изчерпва с този случай. Припомняме, че от същата тръба се изливаха фекални води в продължение на 9 месеца в интервала август 2019-май 2020 година. Тогава стартира ремонт.

За да приказваме за злощастната тръба, дейностите и пропуските, от ФАКТИ се свързахме с общинския консултант от „ Демократична България' “ във Варненския общински съвет юрист Стела Николова.

„ По принцип в ГЕРБ по този начин работят – те ремонтират, след това ремонтират ремонта и по-късно ремонтират ремонта на ремонта. И при нас по този начин се получава, тъй като през 2011 година тази тръба, която е построена по европейски план за 6 милиона евро, в действителност не е била закопана под дъното на Варненското езеро, както е било по план. Тогава 17 индивида в комисия са приели този план за изпълнен, подписали са се, че тази тръба е заровена, а в един миг се оказва, че тръбата в никакъв случай не е била заровена “, разяснява Николова.

„ Освен това работата на Община Варна по ремонта на тръбата също приказва в тази посока, защото те не съумяха да заровят тръбата, което трябваше да стане в границите на три месеца. Договорът с компанията реализатор беше със период за осъществяване три месеца, който период стартира на 19 май 2020 година. Тогава стартира ремонтът на тръбата и трябваше да завърши на 19 юли.

Важно конкретизиране е, че този ремонт на фекалната тръба е осъществен без съответно издадено позволение за прилагане на воден обект от Басейнова дирекция. Такава информация имам аз. Потърсих в уеб страницата на Басейнова дирекция сходно позволение – не е издадено. Имам и мнения, изпратени от шефа на Басейнова дирекция до Община Варна, че разрешителното не е подновявано след привършване на обекта. По Закона за водите, когато се прави ремонт, би трябвало да се издаде позволение за прилагане на воден обект.

След закъснение на ремонта с два месеца, на 19 септември 2020 година варненските медии ни уведомиха с гръмки заглавия, че тръбата към този момент е съединена и повече няма да има замърсяване на езерото. Закъсняхме с към два месеца от периода – единствено да съединим тръбата, не и да я заровим. Тръбата остана незаровена “, описа тя.

„ Заместник-кметът на Варна Христо Иванов, който дава отговор за инженерната инфраструктура в града разгласи, че в рамките до 30 ноември тръбата би трябвало да бъде заровена, тъй като това ще бъде осъществено не от фирмата-изпълнител, определена от Община Варна, а от компанията, която в действителност дълбае Варненското езеро по предписание на „ Пристанищна инфраструктура “ по отношение на удълбочаването на канала до ТЕЦ-а на господин Доган. Решили да употребяват тяхната техника. Чудесно, изчакахме.

На 1 декември аз изпратих запитване до господин заместник-кмета дали тръбата към този момент е заровена, тъй като той даде обещание това да стане до 30 ноември. Отговор получих на 13 януари – малко преди тръбата още веднъж да се спука. Отговорът гласеше, че тръбата не е заровена, тъй като са открити някакви геоложки условия, които не разрешават тъкмо там да се прокопае траншея, с цел да могат да заровят тръбата. Пишеше, че ще вършат разбор. Тепърва в този момент ще вършат разбор. Но е забавно – в случай че тръбата е била заровена 2011 година, по какъв начин тогава тези геоложки условия не са били налице? Или Варненското езеро в границите на 10 години е произвело голям брой камъни, които пречат в този момент да бъде заровена тръбата? Едно от двете неща не е правилно “, сподели още Стела Николова.

„ Фактите са такива – на 15 януари тръбата още веднъж е пукната. ВиК-Варна са оператор на тръбата, а притежател на тръбопровода е Община Варна. Съответно операторът ВиК-Варна подава информация към Община Варна, че има някакъв проблем и помпите не изпомпват количеството, което би трябвало да изпомпват – т.е. нещо се е случило по тръбата, а това е индикация. Оттам нататък ВиК потеглят да ревизират какво се е случило и схващат, че тръбата, което в началото е прегъната, в следствие се е спукала - допускам, че от напрежението, което се оказва от едната страна, с цел да стигне тази фекална вода до другата страна. Съответно щом е прегъната тръбата, то се чака тя да се спука.

Най-интересното беше, че министърът на околната среда от София видя екологична злополука във Варненското езеро. Нещо, което той не видя предходния път, когато във Варненското езеро 9 месеца се ляха фекални води. От 20 август 2019 година Община Варна е знаела, че тръбата е спукана и във Варненското езеро се изливат фекални води, а обществеността разбра за това през април месец 2020 година. Ремонтът пък стартира през май 2020 година и още не е приключен. Сагата продължава.

Министърът обаче от София видя екологична злополука при последното пръсване. Каза, че има екологична злополука, тъй като 10 дни никой нищо не уведомявал. Интересно, когато 9 месеца 3 млн. куб. м. фекални води се изливат във Варненското езеро, тогава няма екологична злополука, само че за 10 дни, има, тъй като видите ли господин Ревизоро не знаел. Но аз се колебая той да не е знаел или просто от Община Варна не са сметнали да го уведомят, както и нас, несъмнено. Ние разбрахме на 25 януари при към този момент голям брой заложени въпроси от варненски медии. Все още имаме такива, които не са послушание на Община Варна. Фактически ние тогава разбрахме, очевидно и господин Министъра също тогава е схванал и доста се е фрапирал. Когато пристигна на инспекция във Варна обаче всички към този момент беше „ шест “. Нямаше никакъв проблем, тръбата били я поправили. Ще забележим в този момент по кое време тъкмо ще я заровят, само че това не било проблем “, разяснява Николова.

На въпроса по какъв начин си изяснява тази счита на мнението на министъра на околната среда и водите във връзка с фекалните води в езерото, тя отговори: „ Смяната на мнението беше на база на информацията, че Вътрешна македонска революционна организация ще договаря с ГЕРБ за общо явяване на изборите “. Припомняме, че актуалният министър на околната среда и водите Емил Димитров е някогашен депутат от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация. „ Ако Вътрешна македонска революционна организация се явява дружно с ГЕРБ на изборите, те не могат да хвърлят камъни в непознатата градинка, в която желаят да се озоват и те. Тъй като в този момент взеха решение, че ще се явяват независимо, ще забележим дали господин Ревизоро ще си промени мнението по отношение на фекалната тръба във Варна, която още веднъж не е заровена, а единствено е обвързвана “, добави Николова.

„ На 25 януари Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и РИОСВ-Варна са взели проби от водата на Варненското езеро. Те би трябвало да изследват равнищата на О2 във водата, както и други индикатори. Тези резултати към момента не са налични. От локалните институции споделиха, че им трябват пет дни за резултатите от кислорода, изчакахме ги, само че такива резултати към момента няма. Иначе локалното РЗИ излезе с резултати за ешерихия коли и ентерококи, само че те не ни ги оповестиха като индикатори, а споделиха най-общо, че положението на водата е положително за къпане. Наистина обаче индикаторите за ешерихия коли и ентерококи там не може да се каже, че са доста положителни “, изясни Николова.

„ Още преди построяването на тръбата е имало два плана. Единият план е предвиждал да бъде построена пречиствателна станция от страната на Аспарухово - вместо да се пресича Варненското езеро с някаква тръба, просто да се построи една пречиствателна станция от страната, в която са кварталите. Незнайно кой и по какъв метод е решил, че ще се спре на другия план, който в действителност построява една фекално-помпена станция на брега на Варненското езеро от страната на квартал Аспарухово, която единствено пречиства фекалните води от едрите боклуци, а по тръбата водите се придвижват до село Тополи, където е пречиствателната станция на Варна. Това са били два разнообразни плана и е спечелил този, който придвижва с тръба, закопана под езерото. Нещо доста по-сложно вместо да изградиш една пречиствателна станция за два квартала и две местности “, сподели още тя.

„ Тази тръба може би ще е идната бомба, която ще избухне по отношение на това, че госпожа Лаура Кьовеши по този начин или другояче ще ни проверява. ОЛАФ проверява пазаруването на коли от Министерство на вътрешните работи, може пък идващото следствие да е за фекалната тръба “, разяснява Стела Николова в края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР