ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

България през 21 век: държава в джипка

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера научихме, че през джипа на Борисов светът наподобява някак по-добър. И че през него се вземат решение проблемите на хората в България. Само че страна, която се побира в служебния джип на един министър председател, е аварирала.

Когато зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков споделя, че през джипа на премиера светът наподобява някак по-добър, окото му не трепва. В други времена придворните стихоплетци биха римували възторжени прилагателни за тоя нов свят. Но времената се менят - в този момент тази работа с прославата е в ръцете на влогъри като министър-председателя Бойко Борисов.

За разлика от хората, които снимат видеа със препоръки за грим да вземем за пример, министър председателят Борисов популяризира продуктите на своето ръководство - щастливи труженици, които му се радват, пенсионери, които дават глас на насладата си поради месечната петдесетолевка. В тия видеа единствено строителната техника не ликува, само че и това може да се поправи - по образеца на “потьомкинските села”. Така наподобява светът през джипа на Борисов.

Къде е казусът

Но не светогледът на Нанков е казусът. Проблемът е, че през премиерската джипка се вземат решение проблемите на хората - “където българските жители имат проблем, имат потребност от бързи и съответни дейности, нещата се случват”, изясни Нанков по Българска национална телевизия. Сиреч: има джипка - има решение на проблемите, няма джипка - няма решение. След три мандата ръководство на ГЕРБ и Борисов решаването на проблемите в европейска България зависи не от институциите, а от премиерското снизхождение и от шанса джипката на Борисов да стигне до тях. Досущ като в Русия през XV век, когато такива прошения до “господаря” наричали “челобитни”, т.е. - блъскам чело в земята. Но сме в България. И е XXI век.

Разбира се, работата с молбите постоянно е режисура - кметовете са авансово известени, всеки си знае репликите и виковете. Което прави цялата история още по-жалка. В реалност обаче джипът на премиера заобикаля същински проблематичните региони - там, където не биха се възхитили на величавите му каузи. На мястото, където сега е най-необходима ревизия - повредата на третия лъч на метрото, Борисов не се е мяркал. А е единствено на няколко километра от Министерски съвет. Точно там има потребност от неговата “здрава ръка”, тъй като са наложителни бързи и съответни дейности. Но джипката не пътува до такава степен. Затова жителите в столичния квартал “Хаджи Димитър” ще чакат някой прекрасен ден, когато ще спадне водата и ще стартира ремонтът на пуснатото преди пет месеца метро. Дали Борисов може да каже по кое време ще стане това?

Премиерският джип, който стигна до Варна, с цел да ни покаже новото рибарско пристанище, няма да спре и до Варненското езеро, където преди няколко дни отново се спука канализационната тръба, по която отпадните води на варненския квартал “Аспарухово” стигат до пречиствателна станция. Ако Борисов спре там, ще се наложи да изясни по какъв начин по този начин тръба, построена с европейски средства по време на първото му държавно управление, не е подземен, както е трябвало да бъде. И по какъв начин по този начин не е там и след ремонта, след който отново се пропука. Но министър председателят не стопира - несъмнено доста неприятно мирише.

Теоремата

Колкото по-зле е рейтингът на ръководещата партия ГЕРБ, толкоз повече Борисов върти кормилото на служебния джип. Това към този момент е базисна теорема за пиар връзките на властта.

През 2019 година, преди евроизборите в края на май, Бойко Борисов редуваше инспекции, срещи с жители, рязане на ленти на цехове, показани за фабрики. Всичко това единствено и единствено да пооправи вредите, които нанесе на ГЕРБ “Апартаментгейт” - аферата с първокласните жилища, закупени на подозрително преференциални цени от известни лица на партията. Благодарение на двайсетте майски “ивента” и четири изявленията по водещи медии, ГЕРБ се отърваха единствено с един евродепутат по-малко - шестима вместо предходните седмина. До локалните избори Борисов удържа темпото на своето джип-шоу, само че все пак ГЕРБ изгубиха пет регионални кмета и единствено с доста напън завоюваха София на балотаж.

А по какъв начин е в този момент? Положението с рейтинга очевидно не е положително, откакто единствено през празничния декември Борисов е бил на 13 инспекции.

Любимият автомобил на мутрите

Компанията “Тойота” не е направила Борисов рекламно лице на акция за джиповете “Секвоя”, въпреки министър председателят всяка седмица да показва качествата на автомобила по пътищата на България. Мощната кола е добра метафора за ръководството - и е лесна за разбиране: джиповете бяха обичаните коли на мутрите в годините на прехода. Привързаността на Борисов към тези коли е известна от времената, когато охраняваше Царя, а след това и от работата му като основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Сега “Секвоя”-та с Борисов на кормилото и с по някой министър, зам.-министър или кмет като компаньон ще се вижда още по-често по пътищата на България. А за пасажерите светът през стъклата ѝ ще е прелестен като в телевизионно изявление на Борисов.

Но страна, която се побира в служебния джип на един министър председател, е аварирала.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР