ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Властта вдига рамене за вечната КЗЛД

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Предизборната акция чука на вратата и както Народното събрание, по този начин и Министерският съвет евентуално са заети с действия като редене на изборни листи, само че от ФАКТИ и през днешния ден ще обърнем вниманието към един проблем – по какъв начин съставът на Комисията за отбрана на персоналните данни продължава да бъде неизменен 21 месеца или 655 дни, към днешна дата, след края на мандата си.

Кратка фактологическа ретроспекция: ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни е Вeнциcлaв Кaрaджoв, членове на комисията към този миг са Цанко Цолов, Мария Матева и Веселин Целков (най-лесна информация за това може да бъде направена на уеб страницата на КЗЛД). До 20 ноември 2019 година Цветелин Софрониев също е член на КЗЛ (проверка в Интегрираната осведомителна система на държавната администрация), като по-късно поема зам.-кметски пост. В Закона за отбрана на персоналните данни в посочено, че комисията би трябвало да има ръководител и 4 членове (ЗЗЛД, Глава втора, член 7., алинея 2), само че от 20 ноември 2019 година те са трима, което основава известни терзание във връзка с на практика четния брой гласове при взимане на решения в комисията.

Председателят и членовете на Комисията за отбрана на персоналните данни са избрaни нa 15 aприл 2014 гoдинa c Рeшeниe нa 42-тo Нaрoднo cъбрaниe (най-лесна информация за това може да бъде направена на уеб страницата на КЗЛД). Законът за отбрана на персоналните данни планува мандат от 5 години (ЗЗЛД, Глава втора, член 7., алинея 2). Петгодишният мaндaт на състава e изтeкъл нa 16 aприл 2019 гoдинa. Оттогава 21 месеца съставът остава неизменен, в случай че изключим, несъмнено, излизането на Софрониев от комисията.

Това удължение на мандата, който би трябвало да бъде 60 месеца, с 21 месеца обаче е законосъобразно. „ Председателят и членовете на комисията извършват функционалностите си и след приключването на мандата им до избора на новите ръководител и членове “, сподели законът (ЗЗЛД, Глава втора, член 7., алинея 2).

Може би ще си помислим, че въпросът с приключването на мандата е бил пропуснат, само че има няколко спомагателни обстоятелството, които ни убеждават в противното. На 27 нoeмври 2019 гoдинa пaрлaмeнтaрнaтa Кoмиcиятa зa вътрeшнaтa cигурнocт и oбщecтвeния рeд oбcъждa прoцeдурнитe прaвилa зa уcлoвиятa и рeдa зa прeдлaгaнeтo нa кaндидaти зa прeдceдaтeл и члeнoвe нa Кoмиcиятa зa зaщитa нa личнитe дaнни. „ Приeмaнeтo нa прoцeдурни прaвилa e нeoбхoдимo във връзкa c изтичaнeтo нa мaндaтa им “, пишe в последвал дoклaд oтнocнo прoeктa зa рeшeниe зa приeмaнe нa прoцeдурни прaвилa от 3 декември 2019. Самите процедурни правила са признати с решение от 24 юни 2020 година.

Последва диалог сред ФАКТИ и ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов, който изясни, че изборът се бави, тъй като „ явно се търсят кандидатури, които да дават отговор на повишените условия на Закона за отбрана за персоналните данни, защото там условията са много характерни “. „ Мога да ви кажа единствено, че процедура върви. Предполагам, че тази процедура е в напреднал етап”, сподели още той.

След това от ФАКТИ организирахме диалог със зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, чийто автограф стои под решението от 24 юни 2020 година за приемане на процедурни правила за предложение на претенденти за състав на КЗЛД. Емил Христов уточни, че знае за въпроса с несменения състав на КЗЛД и изясни, че „ просто сега се разисква процедурата за по-нататък”. Хриcтoв пocoчи, чe e „ нoрмaлнo” прeдceдaтeлят и члeнoвeтe дa ocтaвaт нa пocтoвeтe cи cлeд крaя нa мaндaтa. „ Нe e някaкъв прeцeдeнт и нe e нeщo, кoeтo би трябвaлo дa прeдизвиквa бeзпoкoйcтвo. Кoмиcиятa cи рaбoти зa нac нoрмaлнo”, кaзa тoй. Нa въпрoca дaли дo крaя нa тoзи мaндaт нa кaбинeтa ce прeдвиждa дa ce oргaнизирa избoр нa нoв cъcтaв, тoй oтгoвoри: „ Нe cмe oбcъждaли тaкaвa cмянa”.

По-рано през днешния ден от ФАКТИ се свързахме и с народния представител от ПГ „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов, с цел да попитаме дали въпросът е бил обсъждан на съдружен съвет. „ Не е имало съдружен съвет от месеци. Не е обсъждано “. На въпроса дали е въпросът е обсъждан на предишни съдружни препоръки, той отговори: „ Нямам спомен. Ако е било, е било нещо много от дълго време “.

В Закона за отбрана на персоналните данни е посочено, че „ членовете на комисията и ръководителят ѝ се избират от Народното събрание по предложение на Министерския съвет за период 5 години и могат да бъдат преизбирани за още един мандат “ (ЗЗЛД, Глава втора, член 7., алинея 2).) Процедурните правила за кандидатиране и избор на състав, несъмнено, следват закона и в тях е казано: „ Предложението за претенденти за ръководител и членове на Комисията за отбрана на персоналните данни се внася в писмена форма от Министерския съвет “. Внасят се набор от документи - да вземем за пример за единодушие от страна на претендента и документи, доказващи неговите професионални качества, а по-късно следва чуване на претендентите в Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред.

Именно, тъй като предлагането идва от Министерски съвет, още веднъж през днешния ден от ФАКТИ организирахме диалог с парламентарния секретар на вицепремиера Томислав Дончев - Стефан Илиев, с цел да попитаме били от Министерския съвет са били окомплектовани документи по отношение на претенденти за нов състав на КЗЛД. „ Нямам никаква визия “, сподели той. На въпроса дали въпросът с издигане на кандидатури се разисква, той предложи да ни свърже с човек, който има повече информация. Не получихме подобен контакт обаче, най-малко не към този миг.

Убедени сме в законосъобразността на продължаващия към този момент 81 месец мандат на ръководителя и членовете на КЗЛД. От морална позиция обаче въпросът наподобява малко по-различно. Кога ще има избор - следва да разберем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР