България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в

...
България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в
Коментари Харесай

Главчев: България е готова да дари енергийно оборудване на Украйна

България е подготвена да подари енергийно съоръжение от сдруженията в групата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД на стойност 1 млн. лева на Украйна, с което да подкрепи възобновяване на индустриалните мощности в страната. В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „ Белене “. Обсъжда се също кулоар за експорт на електрическа енергия, създадена от България, за Украйна, тъй че да бъдат подкрепени през зимните месеци семействата и администрацията. Това оповестиха министър председателят Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов в Берлин. Министър-председателят посочи, че България работи по ускорение на построяването на „ Вертикалния газов кулоар “ и се разискват държавни гаранции за неговото осъществяване. Проектът е значим освен във връзка със заместването на съветския природен газ от 1 януари 2025 година, само че и като знак на взаимност с Киев, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Готовността на България да има съответен принос за възобновяване на Украйна беше във фокуса на изявлението на премиера Главчев по време на конференцията, провеждаща се в немската столица. Министър-председателят подчертава върху вредите за близо 1 трилион $, които Киев понася поради непредизвиканата и противозаконна пълномащабна военна експанзия на Руската федерация. Войната лиши живота на хиляди почтени украински жители, включително стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също учебни заведения, културни и религиозни центрове, наранена е сериозна инфраструктура, което лимитира достъпа до електрическа и топлинна сила, чиста вода и телекомуникации.

Главчев уточни, че български компании са подготвени да се включат в планове за възобновяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура. Бизнесът ни има потенциала да взе участие също в действия по създаване на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и публични здания. В тази връзка министър председателят означи и нуждата от пълноценно консолидиране на Украйна в развиването на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе основни изгоди, както за стопанската система на Киев, по този начин и за Европейски Съюз. 

Министър-председателят обърна особено внимание на огромните вреди върху околната среда, които също би трябвало да заемат значимо място във възстановителните действия в Украйна. Премиерът Главчев напомни, че България беше една от първите страни, които откликнаха с съответна помощ за превъзмогване на бедствието, породено от умишленото варварско разрушение на язовир „ Каховка “.  Страната ни има и подписан двустранен Меморандум за съдействие в региона на запазване на околната среда, в който се декларира ангажираността на България за взаимна работа в устойчивото ръководство на водите, отбраната от наводнения, ръководството на отпадъците, възстановяване качеството на атмосферния въздух и запазване на природата. Опазването и възобновяване на културното завещание на Украйна е друго голямо предизвикателство. Български специалисти могат да предложат по този начин нужната помощ за реституция и консервация на потърпевшите културни обекти в Украйна.

Партньорите на Украйна имаме освен волята и упоритостта, само че и потенциала, с цел да окажем по този начин нужната решителна поддръжка за възобновяване на страната от разрушенията, породени от агресора, съобщи министър председателят Димитър Главчев. Министър-председателят дефинира Механизма за Украйна „ Ukraine Facility “ като мощен инструмент, с който Европейски Съюз разполага за дълготрайна поддръжка при възобновяване на Киев. Премиерът Димитър Главчев беше безапелационен, че тази поддръжка ще продължи толкоз дълго, колкото е належащо, при водещата роля на Украйна и нейните институции в процеса на установяване на непосредствените съответни цели.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР