ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо президентът е длъжен да се въздържи за Навални

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
”След като Конституцията и Договор за Европейския съюз са разписали основна роля на изпълнителната власт във външната политика, президентът няма право да изземва функционалности, които не има, намесвайки се в работата на някоя от трите управляващи. Борисов стимулира президента да наруши Конституцията и надвиши пълномощията си – т.е. подбужда го да извърши закононарушение по работа, което му деяние единствено по себе си е престъпление”, написа Румяна Ченалова.

Борисов още веднъж подканил президента Радев да вземе отношение по случая с ареста на съветския опозиционер Навални и митингите в Русия с думите: „ Няма да ти се карат “. Така правеше синът ми на улицата, когато беше осемгодишен. Отдавна не прави по този начин. Това написа някогашният арбитър и прокурор Румяна Ченалова, която чисто юридически излага обстоятелства и условия, свързани с пълномощия на президента на Република България и каква е конституционно регламентираната причина, която не позволява вмешателството на президента освен по проблема " Навални ", а и по всеки различен проблем, който директно и директно визира външната политика на България и Европейски Съюз и не касае българския народен интерес, суверенитет и правата на българските жители.

Известно е, че когато върху репутацията на България бяха нанесени тежки вреди с васалните и незаконосъобрази поклони на Борисов пред Ердоган, президентът Румен Радев зае кардинална позиция и осъди противозаконните " дарове " от българския министър-председател към турския президент, а точно - експулсирането на бягащи от режима в Турция турски жители, търсещи политическо леговище в България, член на Европейски Съюз.

Ето какво още акцентира юристът с дългогодишна правосъдна процедура Румяна Ченалова:

Президентът съблюдава закона, който Борисов явно не е чел. Според чл.24 от Конституцията, външната политика на Република България се реализира в сходство с правилата и нормите на интернационалното право. Президентът НЕ РЪКОВОДИ И НЕ ОСЪЩЕСТВЯВА външната политика. Конституцията разпорежда това обвързване на Министерски съвет – чл.105.

Президентът е държавен глава. Той въплъщава единството на нацията и ПРЕДСТАВЛЯВА Република България в интернационалните връзки. Неговите пълномощия са КОНКРЕТНО посочени в Конституцията – чл.92. Той има право да насочва обръщения към народа и Народното събрание, както и да подписва интернационалните контракти в случаите избрани със закон.

Според чл.3 от УПМВнР, министърът на външните работи е централен едноличен орган на изпълнителната власт, който управлява, координира и управлява реализирането на държавната политика в региона на външната политика на Република България и интернационалните връзки. Министерство на външните работи разполага с доста дирекции, които изследват, приготвят материали и план за изказвания на министъра, които съставляват публична позиция на България по всички въпроси от интернационален темперамент.

България е член на Европейски Съюз и страна по Договора за Европейски Съюз, съгласно който има ясно написани отговорности. Като държава-членка България е длъжна да съблюдава взетите от съответните органи на Европейски Съюз решения по общата външна политика на съюза. Съгласно член 26 Договор за Европейския съюз, държавите-членки поддържат интензивно и БЕЗРЕЗЕРВНО, в дух на преданост и взаимна взаимност, външната политика и политика на сигурност на Съюза.

Съгласно чл.32 от Договора за Европейски Съюз, държавите-членки се съветват взаимно в границите на Европейския съвет и на Съвета по всеки въпрос на външната политика и сигурността, който е от общ интерес, предвид на определянето на общ метод.

Съветът на Европейски Съюз /който се състои от представители на държавите-членки – министри по съответната политика, която ще се обсъжда/ дефинира външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз въз основа на насоките на Европейския съвет /състои се от водачите на държавите-членки/.

Съветът на Европейски Съюз може да реши да наложи ограничаващи ограничения против трети страни, формирания или лица.Такива ограничения бяха наложени против шест физически лица и едно образувание, взели участие в опита за ликвидиране на Алексей Навални. Решението е последица от политическото съглашение, реализирано от Съвета по външни работи на 12 октомври 2020 година Същият юридически инструмент беше употребен и по случая „ Скрипал “. Вероятно такова решение ще вземе Съвета на Европейски Съюз и по въпроса с ареста на Навални.

Очевидно е, че публични изказвания по избрани случаи от интернационален темперамент могат да вършат министрите на външните работи, както и съответните структури в Европейски Съюз, които съгласно Договора за Европейски Съюз дефинират общата външна политика на съюза.

В обява в Twitter ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел дефинира дейностите на съветските управляващи като неприемливи и моли Навални да бъде освободен неотложно. Послание в същия дух разгласява и главата на европейската дипломация Жозеп Борел. Френското външно министерство се причисли към апелите за освобождение на Навални. Париж изрази надълбоко безпокойствие поради ареста на опозиционера. Френската страна предизвести, че деликатно следи обстановката и прикани за незабавното освобождение на Алексей Навални.

Членките на Европейски Съюз Литва, Латвия и Естония, посредством външните си министри, приканиха да се наложат " рестриктивни ограничения " против Русия след ареста на рецензия на Кремъл Алексей Навални.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо прикани за незабавното освобождение на Навални, като дефинира задържането му при идването му в Русия за " доста сериозен въпрос, който поражда безпокойствие ".

Канадският външен министър Марк Гарно съобщи, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при идването му в Москва и счита това за недопустимо.

Позицията на една страна е част от външната и политика и се показва САМО ОТ ЛИЦАТА, КОИТО Пожарна охрана ЗАКОН Я ОСЪЩЕСТВЯВАТ.

Президентът Радев няма такива права и отговорности. Неговото мнение няма формален и наложителен за външната политика темперамент. Нещо повече, според член 32 от Договора за Европейски Съюз, преди да вземе мнение по избран въпрос от интернационален темперамент, всяка държава-членка е длъжна да го съгласува със съответните органи на Европейски Съюз, които дефинират външната ѝ политика. В тези структури нито президентът, нито администрацията му вземат участие. Членове са министър председатели и министри от държавните управления на държавите-членки – т.е. представители на изпълнителната власт.

След като Конституцията и Договор за Европейския съюз са разписали основна роля на изпълнителната власт във външната политика, президентът няма право да изземва функционалности, които не има, намесвайки се в работата на някоя от трите управляващи.

В реалност БОРИСОВ ИСКА ТОЧНО ТОВА ОТ ПРЕЗИДЕНТА – ДА ПРЕВИШИ ПРАВОМОЩИЯТА СИ КАТО ИЗЗЕМЕ ФУНКЦИИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ДА ОПРЕДЕЛЯ РЪКОВОДИ И ОСЪЩЕСТВЯВА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ.

Борисов стимулира президента да наруши Конституцията и надвиши пълномощията си – т.е. подбужда го да извърши закононарушение по работа, което му деяние единствено по себе си е закононарушение.

Ех, Борисов, кой ти дава тези безумни и рискови съвети….
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР