ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Куюмджиев пред ФАКТИ: Борисов си прави ПР с АЕЦ „Белене” преди изборите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бойко Борисов си прави ПР с АЕЦ „ Белене” преди изборите, тъй като му е пределно ясно, че българите в огромното си болшинство желаят нова атомна централа. Но по някаква причина не желае да развие плана. Това сподели в изявление за ФАКТИ Явор Куюмджиев, някогашен зам.-министър на стопанската система и енергетиката.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов организира среща с изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Наско Михов, след която беше оповестено, че платеното съоръжение от „ Белене” може да се употребява за седми реактор на АЕЦ „ Козлодуй”. Според Явор Куюмджиев има отвращение и „ неумение” от страна на българската власт да реализира плана АЕЦ „ Белене”.

Г-н Куюмджиев, за какво съгласно Вас планът за АЕЦ „ Белене” към момента не се е осъществил? Има ли външна интервенция, или просто отвращение от българските политици да се реализира този стратегически план?

Според мен става въпрос за отвращение и неумение, тъй като в случай че желаеха да го създадат, имат всички предпоставки да се случи. Проектът е осъществен на към 30%, може би и повече с съществуването на съоръжение и документи. Единственото, което трябваше да се направи, е една организация да се намерят пари. За мен липсва политическа воля с неуместното решение АЕЦ „ Белене” да се реализира единствено с частни пари. Това е нещо, което на никое място по света го няма. Във всички атомни централи има присъединяване на страната – дали под формата на капитал, дали под формата на държавни гаранции. Дори във Англия, която е „ майката” на демократичния пазар и се ползват най-строгите правила на пазара, новата атомна централа „ Хинкли Пойнт”, която се строи, е с държавни гаранции.

Защо българската страна не желае да се ангажира?

Това е казусът, за мен е неразбираемо. Аз постоянно съм казвал, че би трябвало страната да употребява този неповторим пазарен късмет и за печелене на пари в бъдеще, и да влезе като притежател на най-малко 51%.

Т.е. съгласно Вас България има потребност от АЕЦ „ Белене” и нуклеарни мощности?

Бъдещето на българската енергетика е композиция сред нуклеарна сила и възобновими източници. Всички виждаме какво се случва с въглищните централи, с цената на емисията или с цената на така наречен ретрофити, да бъдат осъвременени до степен, че да не изпускат никакви нездравословни газове. Така или другояче тези централи ще бъдат затворени, а те създават близо 50% от електрическата енергия в България. Ако не създадем нещо по въпроса, половината от електрическата енергия, която сега се създава, няма да я има. С навлизането и на електрическите автомобили ще имаме голяма потребност от електрическа енергия. Има прогнози, че след 2030 година 30% от колите в Европа ще бъдат електрически автомобили.

Във време, в което Европа и светът се стремят към безвъглеродно бъдеще, атомните централи ли са единственото дълготрайно решение, или може да се разчита и на възобновими източници?

Комбинация и от двете. Може би в действителност бъдещето е във възобновимите източници, само че те имат някакви физически ограничавания. В последна сметка през нощта няма светлина, която да ги зарежда. В България 99% от водния капацитет е осъществен, а вятърът е с ниска успеваемост. Дори поради немските вятърни централи в Северно море преди години породи за пръв път понятието „ отрицателна цена на електроенергията”. За да има постоянна мрежа и постоянна доставка на електрическа енергия, би трябвало да има базова сила, която единствено атомните централи могат да произведат на този стадий. Приказките за децентрализирани и „ умни мрежи” са доста хубави, само че това е нещо, което е безпределно скъпо и доста надалеч в бъдещето. Докато се случи, на нас ни би трябвало нещо. Ние би трябвало да работим във всички направления. Нямаме избор, в случай че желаеме да се развиваме като страна и да не внасяме ток. Вносът в днешно време не е нещо толкоз ужасно, както е било преди 40 години с твърдата валута, само че въпреки всичко е по-хубаво за икономическото развиване да имаме лично произвеждане.

Има ли риск България да остане без мощности?

На АЕЦ „ Козлодуй” удължиха периода с 10 години на двата блока, евентуално ще ги удължат с още 10. Тогава някъде е финалът. Там се създават още 30% от електрическата енергия, т.е. ние през идващите 20 години сме застрашени да загубим близо 80% от мощностите за произвеждане на електрическа енергия. Ако не създадем нещо, това ще се случи неизбежно. В енергетиката всичко се знае за години напред какво ще се случи. Трябва съответната страна да се приготви за тези събития. Ясно е, че АЕЦ „ Козлодуй” няма да работи повече от 20 години от ден-днешен. Ясно е, че въглищните централи ще затворят. Ако не вземем решение какво ще вършим след това, след 10-15 години ще бъде доста късно.

Доколкото запознат съм думите Ви, сега България няма ясна тактика какво ще се прави след този период?

Написана е някаква тактика, само че се приказват общи приказки, не се вършат съответни дейности. С писането на стратегически документи не става, трябват ясни и съответни дейности. Трябва да се вземе действително политическо решение – „ да, ние като страна ще строим „ Белене”. И то „ Белене”, а не „ Козлодуй” 7 и 8, тъй като „ Белене” е с най-малко пет години напред в развиването си като план. Трябва да се вземе това решение. Да, може би тежко решение, доста хора ще се възмущават и ще вършат митинги. Протести имаше и в Чехия, само че АЕЦ „ Темелин” сега прибавя към 2% към чешкия БВП. Трябва съгласно мен да се вземе ясно политическо решение и да се направи едно без значение дружество, в което да се вкарат активите. Държавата през последните години изхарчи десетина милиарда за самолети, автомагистрали и нарастване на пенсиите, и не е никакъв проблем да се извадят 2-3 милиарда, да се дадат на тази компания, да се поканят специалисти (ако щете с разнообразни политически окраски) и да се построи.

Вчера министър председателят Борисов организира среща с изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Наско Михов, след която стана ясно, че платеното съоръжение от „ Белене” може да бъде употребявано за седми реактор на АЕЦ „ Козлодуй”. Може ли да се случи това в реалност?

Това е ПР, тъй като наближават избори и би трябвало да се приказва за атомната сила, защото въпреки всичко на господин Борисов му е пределно ясно, че българите в огромното си болшинство желаят нова атомна централа. По някаква причина не желае да развие плана „ Белене”. В последна сметка и американците нямат нищо срещу „ Белене”, защото тяхна огромна компания ще взе участие в доставката на турбините. След като Американската експортна банка дава гаранции на „ Дженерал Илектрик”, че ще ги финансира за доставката на тяхното съоръжение, това значи, че американското държавно управление е дало своето позволение. Няма спънка. Първо, АЕЦ „ Белене” има всички разрешителни, в това число и стрес-тестове, извършени след случая в АЕЦ „ Фукушима”. Второ, има всички планове, работни и детайлни, в това число позволение за градеж от Агенцията за нуклеарно контролиране и Министерство на регионалното развитие. Трето, има самото съоръжение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР