ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Георгиев, БОЕЦ пред ФАКТИ: Нашите пари се крадат от група хора, а когато ние имаме нужда, се оправяме сами

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Докато 2020 година у нас беше година на ковид и митинги, вярата е, че през 2021 година ще забележим завършек на пандемията и отсрочените резултати на тези митинги. Ще се случи още и нещо значимо – парламентарни избори. Краят на 2020 година беше време за равносметки, при започване на 2021 диалогът сигурно би трябвало да продължи към това, което следва.

ФАКТИ се свързахме с Георги Георгиев, ръководител на може би най-активната гражданска организация у нас - съдружие „ БОЕЦ - България обединена с една цел “, с цел да приказваме точно за бъдещите акции на БОЕЦ, за упованията от това, което ще се случи през тази година. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Георгиев, в последните дни се повдигна въпросът с въздушните коли за спешна помощ – хеликоптери. Оказва се, че у нас нямаме такива коли за спешна помощ – да вземем за пример за бедстващи в планината. Премиерът пък през вчерашния ден ни сподели автомагистралата от хеликоптер. Какво мислите за всичко това?

- Не единствено за медицинските хеликоптери, даже за елементарните коли за спешна помощ, даже за доста други неща, които са елементарна нужда, не са някакви екстри или някакъв разкош, за тях пари няма. В същото време виждаме по какъв начин се харчат милиони, стотици милиони, даже милиарди за неща като „ Турски поток “, от които нямаме никаква изгода. Това е единствено едно от проявленията на мафиотската страна – т.е. за здраве, за грижа, за жителите, за популацията пари няма, само че за схеми, за далавери, за асимилиране, за източване милиони и милиарди има. Това е единствено един образец. Жалко е, несъмнено, че в този момент - през 2021 година, ние нямаме медицински хеликоптер.

Дори самите хеликоптери не вземат решение казуса. Има потребност от екипи, които би трябвало да са подготвени. За това са нужни години, всичко това е трябвало да бъде построено. Ние имаме един образец за Румъния, която има построена страхотна система за незабавна, неотложна помощ, в това число и с хеликоптери от години към този момент. Ние това време сме го пропилели в асфалт, в стиропор и в крадене на милиона. В същото време пропиляното е платено с човешки животи.

Разбира се, не сме експерти. Говорим като жители. Самият аз преди време имах потребност да бъда превозен поради здравословен проблем. Дали с кола за спешна помощ или хеликоптер, няма значение – това са ежедневни обстановки. Видях по какъв начин работи, по-скоро по какъв начин не работи системата. Работи, несъмнено, след напън и така нататък

- Във Вашия случай хората от БОЕЦ бяха разкрили хеликоптер, само че той беше частен – не държавен, т.е. това превозване не е процедура.

- Да. Отново ще повторя – става дума за грижа. Грижата е обвързване на страната, на институциите към жителите, които си плащаме налозите. В такива обстановки системата би трябвало да сработи за всеки един нуждаещ се жител. Дали от хеликоптер, дали от някаква друга грижа, това няма значение. Тя би трябвало да работи, а не всеки да търси избавление единично - да си търси самичък превоз, самичък да си събира средства с левчета, с СМС-и, с цел да се трансплантира или да си оперира детето и така нататък Държавата не работи в този режим. Нашите пари се харчат и се крадат от група хора, а когато ние имаме потребност, се оправяме сами. Всеки самичък търси. Тогава страната се оказва, че я няма. Държавата абдикира, тъй като тя има различен интерес. Държавата в смисъла на институциите на мафията, те имат различен интерес. Те към този момент не работят в полза на обществото. Те работят в полза на мафията, на тази шепа олигарси, които стоят на върха на страната и пазят техните ползи.

Това е тотално изкривена страна в своята същина. Самите институции и администрацията в това число, която през годините е подбирана и филтрирана, тъй че това към този момент са хора, които са назначени там още веднъж с единствената задача да обслужват нечии ползи, а не да работят в полза на обществото и на жителите.

- Какво е сега на дневен ред в БОЕЦ – зная, че водите каузи, продължавате с митингите, само че какъв е целта Ви за близкото бъдеще?

- Приоритетите са свързани с крайните цели, които ние сме оповестили от години. Изграждането на гражданско общество, създаване на инструментариум за цивилен надзор на ръководството, построяването на правова, демократична страна.

От 2019 година, фокусът ни е върху правосъдната система, правовата страна, изборът на Гешев, след неговия избор отстраняването на Гешев. Тук не приказваме персонално, нямаме някаква фиксация върху Гешев, тъй като седем години водихме борба и против Цацаров. Тоест против фигурата на основния прокурор. Тази по този начин нужна и нужна промяна. Безнаказуемостта, недосегаемостта на основния прокурор, която му дава тази мощ да управлява цялата институция под себе си, още веднъж в полза на мафията и тези, които са го назначили.

Затова и тази година БОЕЦ ще продължим тази борба. Първо, за премахване на Гешев, оставката на Борисов, премахването на Пеевски, Доган. Тези няколко фигури, които би трябвало да бъдат отстранени от властта наложително. Конкретни фигури, с които ще сложим началото на разбиването, на разлагането, на разграждането на този модел. Само общи приказки и формулировки за промяна на модела на системата не правят работа. Трябват съответни стъпки и ето, ние ги предлагаме: премахване на Борисов, Пеевски, Гешев, на съответни хора от техните длъжности. Това, несъмнено, става по два метода – или посредством всеобщи митинги на площадите, които да доведат до подаване на оставка от тяхна страна, те да бъдат принудени да си подадат оставките, или вторият метод е посредством институционални решения.

БОЕЦ продължаваме борбата на няколко равнища. Първо с акции, митинги. След това със правосъдните каузи и сигнали, които подаваме. Продължаваме също и тази борба. В момента готвим освен нови сигнали, имаме и нови каузи. В момента има пет каузи на БОЕЦ, които са дейни и които продължаваме. Третото равнище, това е борбата на интернационалния фронт, която също продължаваме. Там, популярност Богу, в последните години от БОЕЦ изградихме и контакти. Гласът ни се чува и в Брюксел, и в Европейски Съюз, и във Вашингтон, и в няколко посолства, с които правихме срещи. Тази интернационална интензивност дава своите резултати. Сигнали освен от БОЕЦ, само че и други неправителствени организации и медии, които препращат информация към тях, провокираха това лято много остра реакция от Брюксел по отношение на ръководещите, по отношение на обстановката в България. Относно „ Турски поток “ от месеци държим тематиката и също дава своите резултати.

По тези три метода – с акции и митинги, каузи и сигнали, интернационален напън, БОЕЦ ще продължи своята битка.

- Да обърнем внимание на делата. Имате дело против срещу КПКОНПИ, изнесохте също документи по отношение на Борисов, Горанов, Божков и Менда Стоянова. Вие споменахме пет каузи, които сега са в ход. За какви каузи става дума?

- Част от тях сега са в ход, други завършиха, само че се водеха с година. Това в действителност е един ангажимент, едни борби, които лишават ужасно доста време и сила, само че са извънредно значими. Когато осъдиш една институция, тогава не Георги Георгиев или БОЕЦ, или някой различен споделя, че тази институция е антидържавна, че тя е закононарушител. Това го споделя българският съд с цялата своя тежест, с цялата тежест на своето решение.

БОЕЦ все още, през последните няколко години, сме осъдили всички така наречен институционални бухалки на мафията – Национална агенция за приходите пет пъти, Специализирана прокуратура, Софийска градска прокуратура, КПКОНПИ, Министерство на вътрешните работи, Столична дирекция на вътрешните работи. В момента едно от делата, които са дейни още веднъж е против Специализираната прокуратура. То продължава към този момент две години. От 2019 година е нашето искане да ни дават информация за активността на Гешев като прокурор, преди да стане основен прокурор. След две години борба ние направихме разобличаване и на следващия ден ще публикуваме документите, които получихме след тази двугодишна борба.

Няколко пъти бяхме принудени да осъдим Прокуратурата, тъй като, макар че е наказана, Прокуратурата отхвърля да извърши правосъдни решения. Стигнахме до тези парадокси, до тези парадокси - една правозащитна и правораздавателна институция да отхвърля сама да правоприлага, да извърши правосъдно решение. И все пак съумяваме, пробиваме, принуждаваме ги. Утре ще публикуваме нови документи, от които излиза наяве, че при своето чуване пред Висш съдебен съвет като претендент за основен прокурор, Гешев е лъгал най-нагло за своите достижения. Обявил е броя на импортираните от него досъдебни производства, броя на наказаните, за милионите, които са били иззети в интерес на страната, „ с помощта на неговите старания “, „ по негови каузи “. Това, което ние ще публикуваме на следващия ден, е формален документ от Прокуратурата, в който се споделя, че въз основа на активността на Гешев няма иззет нито един лев в интерес на страната – нито един лев! Девет години в Софийска градска прокуратура този човек единствено в сключвал съглашения с обвинени и нарушители. Няма импортиран нито един обвинителен акт. Това са значими елементи.

В момента от дейните каузи, които ние имаме, три са против мен. Три каузи, които Прокуратурата води против мен. Едното дело е повдигнато от Окръжна прокуратура Видин, откакто преди две години аз и брачната половинка ми бяхме нападнати от една тайфа мутри в продължение на три дни, които се представяха за публицисти. През тези три дни аз пет пъти виках полиция, с цел да бъдем предпазени. В последна сметка на мен повдигнаха обвиняване. Второто дело е още веднъж на Прокуратурата против мен за разкритията на БОЕЦ от предходната година, че при започване на април беше отказано тестването на видинските медици. След нашите разкрития бяха принудени да вземат нови проби, само че духът беше изтърван от бутилката и последва един гърмеж на болестта. Тогава Прокуратурата ми повдигна обвиняване, с цел да ми затвори устата. Спечелихме това дело на първа инстанция, в този момент отива на втора, Прокуратурата апелира. Има още едно дело в Прокуратурата против мен.

Останалите каузи са каузи, които от БОЕЦ заведохме против институциите. Още януари – на 14 януари, имаме първо съвещание. След това на 20, 21 януари. Наредили сме ги. Аз мисля и от БОЕЦ сме уверени - по тази причина го вършим, че това са мощни знаци към жителите, към гражданското общество. Да дадем религия и кураж на хората, да им покажем, че имаме силата да водим своите борби и да печелим тези борби. Тук не е въпросът, че сме осъдили Прокуратурата да ни заплати 300 лв.. Нашата цел е да потвърдим, че можем да в действителност да се преборим и да спечелим тези борби, да потвърдим и своята справедливост. Другият знак, който се дава е, че в правосъдната система на България има смели, почтени и самостоятелни магистрати. Вярвайте на съда, вярвайте на правосъдната система. Разбира се, тя има свои гнили ябълки, само че в случай че кажем, че нищо не става, всички са гнили, всичко е корумпирано, тогава ние сами обезсмисляме своите дейности, ние сами се обричаме на неуспех.

Ето, при тези каузи, съдията, който е постановил това самоуверено решение против КПКОНПИ да вземем за пример или против Специализираната прокуратура със своите ясни, юридически причини, ето го индивидът, който на следващия ден ще преглежда идващото дело против корумпираните управници, против министри и така нататък Имаме ги тези магистрати. От БОЕЦ през годините няколко пъти сме правили акции в тяхна отбрана, когато Прокуратурата и мафията си разрешават да протягат ръка - както на Лозан Панов, както на Калин Калпакчиев и на останалите по-публични представители на тази група самостоятелни магистрати, които отхвърлят да се подчинят на мафията и да сведат глави, които пазят независимостта на правосъдната система.

- Какво очаквате да се случи през 2021 година в политически аспект у нас?

- По-скоро съм спокоен, тъй като знам какво ние ще вършим през годината, какво следва за нас. Разбира се, предстоят избори, което е доста значимо. Според мен и съгласно БОЕЦ тези избори ще бъдат единствено стъпка към последващи избори. Те ще бъдат до месеци, най-много до година след тези. По-скоро нашият небосвод е към идващите избори.

Тези избори, които идват в този момент обаче ще бъдат доста значими. Те ще бъдат значими, не тъй като ще решат нещо действително, а тъй като ще бъдат един доста мощен филтър и лакмус кой защо се бори от към този момент обявилите се за присъединяване в тези избори партии, организации, жители и така нататък Ще стане ясно кой в действителност се бори против статуквото и за действителна смяна и кой се бори просто с цел да влезе във властта и да седне на меките столчета в Народното събрание или по министерствата.

Ще следим деликатно тези събития. БОЕЦ, както знаете и сме декларирали, не сме партия. Няма да участваме в изборите. Всеки наш член самичък взима решение за кого да гласоподава. Разбира се, към този момент имаме тематика за спор и се надявам, че с сътрудниците ще вземем това решение да бъдем част от контрола върху изборите като една от най-старите цивилен организации – към този момент 7-8 години.

- Като покровители или по-скоро като наблюдаващи?

- По-скоро като наблюдаващи и освен – също като хора с опит. Имаме едно съществено проучване в няколко елементи, в което изследваме в дълбочина изборните измами, методите, по които те се случват. Това да обучим и да предадем на други сътрудници, можем в действителност да опазим своя избор. Това към този момент в по-следващите избори ще се развие и към този момент тогава може би ще даде същински резултати.

Но тези избори, още един път споделям – те, както и времето до, по време и след изборите, ще покажат в действителност кой от участниците има това ясно взето решение да не прави тежки взаимни отстъпки, да отстоява декларираното от него до дъно. Това са скъпите качества, които ни липсваха досега в партиите, в обединенията, в хората - постоянно имаше един миг, в който се постанова изкривяване, правеше се тежкият компромис или пък се отстъпваше, продаваха се безусловно някои хора. Затова не можехме да създадем последната решителна стъпка към една същинска промяна в дадена област.

Когато изборите минат, огромна част от хората ще отпаднат. Тогава се надяваме, тези, които останат, да получат по-широка поддръжка. Може да се появят и нови политически субекти и в ляво, и в дясно, които да се наложат. Ще следим. За нас борбата е на гражданския фронт. БОЕЦ партия не сме, няма да ставаме, няма да участваме в избори, не се борим за властта. Нашата борба е да отстраним мафията от властта и да изградим едно в действителност мощно, интензивно гражданско общество, което да реагира на всяка несправедливост. Това е може би най-голямата власт, която можем да изградим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР