ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Доц. Мангъров пред ФАКТИ: Борисов не ме е молил да се ваксинирам

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
С премиера се чухме сутринта, чухме се и преди Бъдни вечер, когато водихме доста дълъг диалог за това, че с цел да се спре епидемиологичния развой в страната, би трябвало вирусът да мине през 70% от популацията. Това може да стане по два метода: дивият, при който хората се заразяват, прекарват го с всички произтичищи от това опасности, създават си имунен отговор и оздравяват; вторият метод е изкуственият метод - посредством имунизация. Това сподели за ФАКТИ началникът на Коронавирус отделението към Инфекциозна болница доцент Атанас Мангъров.

Той подчертава върху това, че задачата е сумарно да се стигне до сакралните 70%, които да имат имунен отговор против този вирус.

" Казах на премиера, че хора като него, които са изкарали болестта симптомно и има антитела и такива като мен, които са го изкарали безсимптомно, може би, тъй като над 30 година съм измежду инфекциозни заболявания, нямаме потребност да се имунизираме. Можем да се боцнем, само че няма смисъл. Имунната система към този момент е реагирала и то на дивия вирус. Ако Борисов не беше карал вируса, щях да му препоръчам да се имунизира. Ако аз не бях карал вируса, може би също щях да се имунизирам ", сподели инфекционистът.

Молил ли Ви е министър председателят в прав текст да се ваксинирате и то обществено?

Не, не, няма такова нещо. Не имам вяра да го е споделил. Ако го е споделил, е било с огромна доза въображение.

Ако след месеци си извършите тест и се окаже, че към този момент нямате антитела, ще се ваксинирате ли?

Подобно нещо се следи с имунизацията за Хепатит Б. С нея въпросът с това болестта в нашата страна беше решен, тъй като сме ендемична зона. Тя се слага в първия и шестия месец. Ако на 17-18-годишна възраст се изследват имунизираните за антитела, ще видите, че няма такива или са доста ниски. Въпреки това ваксинираните не се разболяват, тъй като тази ваксина дава и хуморален (антитела), и клетъчен имунитет. В резултат се появяват така наречен кафези на паметта, това са лимфоцити, които имат свойството да създават антитела против избран вирус. Когато след това човек се сблъска с този вирус, клетките на паметта доста бързо създават антитела и човек не се разболява. Това са съществени неща в имунологията, единствено че това, което Ви споделям го написа след 33 стр., а тези, които настояват противоположното, са стигнали най-много до 25 стр.

Чувствате ли напън като експерт, придобил изключителна известност в последните месеци, да бъдете употребен в имунизационната акция?

Ами, да, би могло, както имаше хора, изкарали вируса, само че отидоха да се имунизират. За да направиш това нещо, ти би трябвало или да не разбираш нищо от имунология и ваксини, или да си простак. Аз постоянно съм бил за имунизациите, само че в никакъв случай не съм бил за безсмисленото ваксиниране. Хората, които са на възраст и имат съпътстващи болести, могат да го изкарат тежко. Най-доброто за тях е да се имунизират.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР