ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Чернокожа лесбийка стана говорителка на Байдън

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Жюлиен Пейрон за в. “Поан”

Чернокожа, лесбийка, имигрантка… Новата заместник-говорителка на Белия дом е водеща фигура на новите американски деятели.

Тя ще бъде новото лице на администрацията на Байдън. Карин Жан-Пиер преди малко бе назначена за заместник-говорител на Белия дом от новоизбрания президент. От хаитянски генезис, лесбийка и майка на дребна щерка, произлязла от оскъдно семейство в националните квартали на Ню Йорк, тя въплъщава борческата класа, издигнала високо настояванията си за еднаквост. Живот с борби, които тя не се колебае да демонстрира на сцената, с цел да обслужи по едно и също време политическите си упоритости и стремежите на лявото крило на демократите. Наблюдателите виждат в нейното предопределение от Джо Байдън гаранция за радикалите в партията, които чакат да бъдат чути, откакто участваха в провалянето на Доналд Тръмп.

На 43 години, пътят ѝ я трансформира в “модел за подражание” за част от американската юноша. През ноември 2019 година излезе автобиографията ѝ, Moving Forward (Върви напред), отдадена на всички онеправдани от Ню Йорк до Порт-о-Пренс, които тя сплотява под наименованието “тези, които са чули думата “не”. Там тя споделя без задръжки за себе си и фамилията си, надявайки се да послужи за образец. Но също и да си сътвори име.

Родена в Мартиника, във Фор дьо Франс, Карин Жан-Пиер е щерка на хаитянски родители, които бягат от диктатурата на Жан-Клод Дювалие, именуван още “Бебе Док”. Тя е на пет години, когато фамилията ѝ идва в Съединени американски щати, в Ню Йорк, след къс престой в региона на Париж. Английски в учебно заведение, френски вкъщи, тя израства, смесвайки езици и култури, както доста нейни съученици в Куинс. Момичето е надарено, и родителите имат огромни упоритости за нея: инженерка, адвокатка, а най-много лекарка.

Но проучването на биология не я вълнува изключително и тя в последна сметка се насочва към политиката. Влиза в Училището по интернационалните и публични връзки на Колумбийския университет, член на видната “Бръшлянова лига”, откъдето излизат множеството водачи на страната. Недостатъчно за родителите ѝ. “Баща ми и майка ми бяха ужасени, за тях политиката беше хаитянската тирания и корупцията”, изясни Карин Жан-Пиер в изявление за CBS.

Дошло да изживеe американската фантазия, фамилията претърпява много компликации. “Родителите ми ме научиха на неизменност, както и на хубост, само че също и какъв брой мъчно е да бъдеш имигрант”, изяснява тя. Баща ѝ е водач на такси, майка ѝ - санитарка, работят доста и постоянно оставят дребната Карин да се грижи за брат си и сестра си. “Нямаше телевизия, нито пижамени празненства (…) в действителност бяхме от работническата класа”, споделя тя и твърди, че бързо се е научила да готви и мие чинии около учението.

Към този сложен живот се прибавя и една драма. В книгата си тя разкрива, че като млада е била изнасилена. Травма, която я потопява в интервали на обезсърчение, стигайки даже до опит за самоубийство. Но, следвайки фамилния образец, тя изправя глава. С тапия в джоба се впуска стремително да гради кариера. Първо работи за президентската акция на демократа Джон Едуардс през 2004 година, а по-късно за един млад обещаващ сенатор: Барак Обама, “човекът, който при всички условия е най-умният човек в стаята”. Присъединява се към екипа му по време на акцията през 2008 година и заема разнообразни постове в Белия дом след неговото избиране. “Най-накрая съумях да успокоя моите родители!”, забавлява се тя през днешния ден. На собствен ред и тя основава семейство. С журналистката Сюзън Малво, една от звездите на CNN, образуват една от най-влиятелните двойки във Вашингтон. Двете дами осиновяват шестгодишно момиченце на име Солей, което към този момент има селфи с Обама.

Избирането на Доналд Тръмп през 2016 година я кара да се причисли към авторитетната политическа организация MoveOn.org. Създадена през 1998 година, с цел да поддържа Бил Клинтън по време на аферата “Люински”, след това тази конструкция става представител на малцинствата и на “прогресисткото” крило на Демократическата партия. Същевременно Карин Жан-Пиер е назначена за политически наблюдаващ в MSNBC, най-левият 24-часов ефирен канал в страната, и стартира да преподава политичeски науки в Колумбийския университет, където в миналото е учила.

Лицето ѝ става разпознаваемо, изключително след януари 2019 година, когато претърпява първия си миг на популярност. За MoveOn тя води спор в Сан Франциско, в който взе участие сенаторката от Калифорния Камала Харис. Продължението тя е разказвала в доста телевизионни излъчвания. “Този бял мъж изскочи на сцената с всичките си привилегии (става въпрос за бранител на правата на животните - б.а.), прекъсна три цветнокожи дами, които говореха точно за правата на цветнокожите дами. Казах си, че идва за Камала Харис и би трябвало да я защитя. Това върша, въвличам сe”.

Превод от френски: Галя Дачкова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР