ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Владимир Путин се готви да се оттегли?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Има белези, че съветският президент Владимир Путин се готви да си върви. Един нов законопроект приказва за това, че неговите пълномощия ще бъдат прекъснати по-рано, в сравнение с е планувано в конституцията на страната.

Съдебното гонене на някогашните съветски президенти и членовете на техните фамилии в бъдеще ще се усложни доста благодарение на закон. Същото се отнася и до арестувания, арести, претърсвания, разпити и персонални обиски на някогашните държавни ръководители. Съответният законопроект, направен от сенатора Андрей Клишас и ръководителя на Комисията по конституционно законодателство в Държавната дума Павел Крашенинников, беше импортиран в Долната камара на Народното събрание на 5 ноември 2020 година.

Такъв закон към този момент има

Закон за отбраната на някогашните президенти от правосъдно гонене съществува в Русия от 2001 година, напомня ръководителят на Международната правозащитна група „ Агора " Павел Чиков. За Дъждовни води той споделя, че този закон подсигурява на някогашните държавни глави тяхната цялост и имунитет против наказателна и административна отговорност и дефинира по-различен ред за възбуждане на наказателни каузи за осъществени от тях тежки и изключително тежки закононарушения.

Досега такова дело можеше да бъде възбудено от ръководителя на Следствения комитет, а в поправките на Клишас и Крашенинников самодейността се иззема от него и се трансферира върху Държавната дума, Съвета на федерацията, Върховния и Конституционния съд. А това съществено усложнява процедурата по привличането към правосъдна отговорност на някогашните държавни глави на Русия, тъй като в бъдеще за това ще е належащо единодушието на две висши правосъдни институции, показва специалистът.

Държавната дума в ролята на съд

В проектозакона обаче има и доста неразбираеми положения. Съдейки по текста на документа, обвиняването в държавна измяна или осъществено тежко закононарушение против някогашните президенти ще се повдига от Държавната дума и ще би трябвало да бъде подкрепено от най-малко една трета от депутатите.

След това процедурата би трябвало да бъде утвърдена по едно и също време от Върховния и от Конституционния съд, а съответното решение да бъде направено от Съвета на федерацията. „ Не е ясно кой тъкмо ще прави предварителното разследване, както и дали Държавната дума ще влезе в ролята на следствен орган по отношение на някогашните президенти на страната ", показва Чиков.

Експертката по конституционно право и лекар на юридическите науки Елена Лукянова напомня, че съгласно в този момент настоящия закон някогашните президенти на Русия не могат да бъдат привличани под правосъдна отговорност за дейности по време на техния президентски мандат. „ Новият закон е с по-широк обсег и включва имунитет против правосъдно гонене също и след края на президентския мандат ", коментира тя.

Сигнал за скорошно отдръпване на Путин?

Според Лукянова, новият законопроект приказва за това, че е почнал процесът по предаването на властта, което значи, че президентските пълномощия ще бъдат прекъснати по-рано, в сравнение с е планувано в конституцията. „ Отпускането на по-голям имунитет на президента може да значи единствено едно - че той се готви да си върви ", споделя Лукянова. Лично тя е уверена, че Путин няма да ръководи страната чак до 2036 година.

Павел Чиков пък отбелязва, че новата процедура за търсене на правосъдна отговорност от някогашните държавни ръководители няма шансове да бъде приложена на процедура. „ Желаният от управляващите метод за предаване на властта от настоящия на бъдещия президент е това да става по кротичък и безконфликтен метод. Затова и механизмът за привличане на някогашните президенти под правосъдна отговорност евентуално в никакъв случай няма да бъде задействан ", споделя той.

Но даже и промяната на властта да бъде осъществена по не толкоз безконфликтен метод, образците със прилежащите на Русия страни като Киргизстан, Армения или Украйна демонстрират, че никакви специфични гаранции за цялост не могат да спасят някогашните държавни ръководители от съд или затвор, прибавя съветският специалист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР