ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Коронавирусът в Швеция и у нас - пред ФАКТИ разказва Йоана, която отиде там, за да роди

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Швеция е страна, която още от началото на пандемията от ковид реши да не ползва никакви крайни наложителни противоепидемични ограничения и като че ли се довери на жителите си да носят отговорност за непредаване на вируса един към различен. Ако би трябвало да приказваме в цифри, Швеция е преди нас - както по броя на заболелите от COVID-19, по този начин и по смъртни случаи. Заболелите обаче не са толкоз доста, имайки поради, че в страната маските в никакъв случай не са били наложителни. Преди да приемете, че това е обява срещу маските, не – не е такава. Това е обява за персоналната отговорност.

Йоанна е на 32 години. Българка е, брачният партньор ѝ е швед, самата тя също е шведски жител. Първата вълна на вируса прекарва в България, само че бременна в деветия месец пътува дружно със брачна половинка си с кола до Швеция, с цел да роди там.

„ Аз бях в България, когато беше първата вълна през март месец. Бях бременна и доста уплашена, тъй като в България и по новините, и на всички места единствено се всява суматоха. Затова желаех да дойда в Швеция, с цел да родя тук. Пътувахме, когато беше пикът – май месец. Беше много страшничко по пътя и във всички страни, само че единствено като пристъпихме границата в Швеция, все едно влязохме в парадайса. Толкова беше умерено, никакво напрежение, няма маски, няма суматоха. Въобще самото схващане на хората е друго. Те самите се самоизолират, в случай че имат някакви признаци или в случай че усетят, че са заболели. Това непрекъснато се приказва, даже когато искаш да отидеш на доктор – в случай че имаш признаци, първо си остани у дома и се обади на 1177. Това е телефон, на който ти дават указания какво да правиш, и в случай че е по-сериозно да отидеш в болница. По принцип шведите са по-дисциплинирани хора и самите те съблюдават ограничения. Имат съзнание “, сподели Йоана пред ФАКТИ .

На въпроса дали дисциплината на шведите играе основна роля в обстановката, Йоана отговори: „ Не единствено дисциплината, само че и неналагането. Например политиците поучават какво да се прави. Те дават препоръки. Никой не не разрешава и не поставя забрани. Аз си мисля, че в случай че някой постави забрани на шведите – знаете, че скандинавските страни са първи по самоубийства и в случай че би трябвало да се изолират, както става в България, ще е ужасно. Тук самото общество е малко по-дистанцирано. Няма толкоз обществени контакти, както в България и може би и това оказва помощ.

Например аз, преди да родя ходех на прегледи май месец и ми направи усещане – аз бях наплашена от България, там, когато ходех на прегледи имаше маски, доста ме беше боязън, тук, когато пристигнах никой не използваше маски, никой не говореше за вируса и никой не носеше маски в лечебните заведения на елементарните прегледи. Имах температура след раждането, направиха ми тест и тогава си сложиха шлемове, маски и дрехи и не ме пуснаха да изляза от стаята пред да излезе резултатът. След като той излезе, нямах Коронавирус, пробата беше негативен, просто имах температура от раждането - махнаха и шлемовете, и маските. В болничните заведения не се използваха маски тогава. Сега, когато съм ходила на прегледи някои хора носят маски и шлемове, само че отново при по-специфични случаи “.

Питах Йоана и за инфектираните – знае ли какъв брой са инфектираните да вземем за пример през днешния ден, дали броят им се разяснява като тематика. „ Коментира се, само че аз виждам, че никой не се интересува толкоз от цифрите. Аз персонално нямам визия за цифрите и не съм се интересувала от това нещо. Мисля, че през вчерашния ден чух за 2000 инфектирани, само че нямам визия “, отговори тя.

За ограниченията в Швеция Йоана сподели, че хората съблюдават прецизно отдалеченост от два метра – на каси, опашки, на обществени места. Няма публична мярка, вършат го непринудено. Има дезинфектанти на всички места, само че Швеция по принцип е известна с чистотата на публичните ѝ места. „ Съветват, в случай че не е необходимо пътешестване, да се заобикалят пиковите часове в публичния превоз. За детските градини и яслите чух, че в случай че родителите са в майчинство, бащинство или са у дома, в случай че могат да задържат децата също у дома, само че не им не разрешават да вървят на учебно заведение или на детска градина, просто ги поучават, в случай че имат такава опция. Ако хората имат опция да работят от у дома, също се поучава да го вършат. Няма нищо наложително, всичко е на лична отговорност. Съветват се “, добави Йоана.

Раждането на детето си Йоана възнамерява да се случи в Швеция и преди пандемията. Когато страните затварят границите си напролет обаче, тя не знае дали тя и брачният партньор ѝ ще съумеят да стигнат от България до Швеция. „ Ние бяхме с кола и трябваше да се прибираме с кола, да минем през доста страни, а имаше затворени граници. В някои страни не можеше да се минава. Трябваше да пиша до всички министерства, посолства, къде какво е нужно, какви документи. Само в Сърбия ни желаеха документ, че се прибираме. Успяхме да се прибeрeм тук, тъй като сме шведски жители и имаме адресна регистрация, другояче не пускаха “, споделя българската.

Казва, че по пътя не са им правили проби. „ Само в Австрия си припомням, че беше доста ужасно, тъй като ни стопираха на границата като космонавти облечени и ни споделиха да не стопираме даже да зареждаме на бензиностанцията, да минем единствено директно. Погледнаха ни резервоара, имахме шанс, беше цялостен тогава и просто преминахме “, добави Йоана.

„ Беше тежко пътешестване, само че когато дойдохме тук, все едно камък ми падна от сърцето. Тук не се приказва с подобен стрес. В България беше страшна суматоха. Аз виждам и в този момент, когато от време на време си пусна български вести или чета във Фейсбук какво пишат мои другари, изобщо суматохата е доста по-голяма от вируса, съгласно мен “, сподели тя в края на диалога ни.

Положителни PCR проби да вземем за пример за 28 октомври у нас са 2569, в Швеция са 2820. В уеб страницата на Министерството на здравеопазването на Швеция не открих информация за броя на новозаразените, както е в уеб страницата на българското здравно министерство – в секция „ Новини “. Там от през вчерашния ден обаче е поместена информация за спомагателен бюджет от 3 милиарда шведски крони (около 289 милиона евро) за необятно тестване. Не мога да кажа дали Швеция се оправя с ковид по-добре от нас, дали тактиката им е по-добра, тъй като обстановката се развива и нищо не е завършило, с цел да приказваме толкоз гръмко и дефинитивно. Факт е обаче, че душeвността на човек е една за цялостен живот и е потребно да се щади, че вирусът го има на всички места по земното кълбо, а разсъдък в композиция с отговорност е класическа формула за справяне с напрегнати обстановки. Не съм сигурна дали същото може да се каже от една страна за отричането на вируса, а от друга - за държанието в жанр „ крепко “ ще мрем. Ще завърша с клишето за отворен край: следва да разберем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР