ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Руската COVID ваксина – въпреки голямата реклама, много съмнения

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След следващия черен връх на нови случаи на COVID-19 в Русия, доста интернационалните наблюдаващи разясняват какво се случва с необятно рекламираната ваксина за заболяването, се споделя в материал, оповестен в уеб страницата " БТВ Новините ".

Още през август съветският президент Владимир Путин разгласи, че страната е основала първата утвърдена и ефикасна ваксина против новия ковид, като проектите бяха до края на годината да стартира всеобща имунизация на популацията. Това, обаче, не се случи, пишат от Си Ен Ен. Вместо това Русия е погълната от втората вълна на заболяването, като случаите в страната доближиха 1,5 млн.

Изоставащи клинични изследвания

Едно от най-големите терзания на международната здравна общественост е изоставането на клиничните изследвания на съветската ваксина „ Спутник V “. Препаратът беше утвърден за всеобщо прилагане още преди трета фаза на клиничните проби, които са основни за доказването на ефикасността и сигурността на медикамента. Това породи подозренията, че оповестяването на имунизацията е чисто политически ход от страна на Путин.

В изявление пред Си Ен Ен шефът на института „ Гамалея “, който е създал имунизацията, декларира, че в третата фаза изследвания са взели присъединяване 17 000 доброволци, само че от тях едвам 6000 са получили и двете дози от препарата.
Друг знак за проблем – имунизацията се предлага за лица на възраст сред 18 и 60 години, защото не е тествана на други възрастови групи.
Международни специалисти сигнализират, че е сигурността на имунизацията е съмнителна.

„ Хората, които са били ваксинирани с тази ваксина няма да знаят дали са предпазени или не до момента в който не се срещнат с вируса. И с цел да се случи това, би трябвало да се имунизират доста хора, след което да изчакаме да се сблъскат с заболяването, с цел да забележим дали ще развият лека или тежка форма. В този смисъл нищо не може да размени клиничните изследвания “, разяснява Константин Чумаков пред Си Ен Ен, топ вирусолог в Глобалната вирусна мрежа.

Как се движат другите кандидати

До 26 октомври в клиничните проби на имунизацията, която се създава от „ Пфайзер “, са се присъединили 42 113 доброволци, като целевата численост е 44 000 за трета фаза. От тях 35 771 души към този момент са получили две дози на имунизацията.
Ваксината на „ Модерна “, която първа доближи до трета фаза клинично изследване, досега е ваксинирала с две дози 25 650 души от общо 30 000 доброволци.
Според Чумаков съветската ваксина изостава в клиничните изследвания с към два-три месеца. „ Пфайзер “ и „ Модерна “ на процедура завършиха с имунизирането на доброволци и в този момент в дейната на следене дали тя дава имунен отговор и отбрана “, споделя той.
Друг „ червен байрак “ – съветската ваксина е създадена въз основата на два други препарата, имунизациите за ебола и MERS, основани също от „ Гамалея “. Нито една от двете ваксини не е утвърдена на интернационално равнище, нито е тествана на огромна група от хора, с цел да се потвърди на 100% нейната успеваемост.

„ Гамалея “ са създали няколко прототипа на ваксини, тъй като не бих ги нарекъл същински ваксини. Мисля, че институтът не е правил същинска ваксина в последните 30 години. Много са положителни в създаването на прототипи… само че не считам, че имат опит в довеждането им до дъно “, споделя Чумаков.

Проблеми с производството

Колко съветски ваксини могат да се произведат и защо време – тези калкулации варират извънредно доста според от това кого питате.
Към момента няма данни тъкмо какъв брой ваксини са създадени, известно е само крайната цел – 300 000 дози до края на октомври и 2,3 млн. до края на годината.
Завишените упования към производството и забавянето на клиничните изследвания се оказват сериозен проблем за съветската ваксина, като не е ясно дали тези периоди и количества ще могат да бъдат спазени.
Като прибавим към това огромната организация за обезпечаването на тези количества лекарства, поръчката на Русия наподобява съвсем невъзможна.

Реклама, реклама, реклама

Повечето западни наблюдаващи и медицински експерти са съгласни с едно – оповестяването на съветската ваксина е рекламен ход, който да изведе Русия на челна позиция в света.
Освен всички известия от страната на локалните здравни управляващи, непрекъснато онлайн се появяват видеоклипове на всеобщо произвеждане на „ Спутник V “.
В същото време тече акция за „ оклеветяване “ на западните кандидати за ваксина.
По-рано този месец английски публични лица упрекнаха Русия, че водят акция за дезинформация по отношение на имунизацията на „ АстраЗенека “ и университета Оксфорд. От Кремъл отхвърлиха обвиняванията.
Чисто в парично измерение, бизнесът с ваксина за ковид би донесъл на Русия 100 милиарда $ доходи.

Но най-уличаващият и подозрителен детайл от цялата история с съветската ваксина е фактът, че президентът Владимир Путин към момента не си я е сложил, въпреки непрекъснато да популяризира нейната успеваемост. Според представител на Кремъл съветският президент „ към момента обмислял “ дали да се имунизира със „ Спутник V “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР