ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Иван Кутуев от партията на Васил Божков пред ФАКТИ: Основният принцип на „Българско лято“ е пряката демокрация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тази сряда – на 22 октомври, се организира учредителното заседание на Инициативния комитет за основаване на политическата партия на предприемача Васил Божков „ Българско лято “. Божков, който се намира в Дубай се присъединил в институцията на партията посредством онлайн видео връзка. В Инициативния комитет на „ Българско лято “, съгласно информация на уеб страницата на партията, вземат участие над 60 души.

От ФАКТИ се свързахме с Иван Кутуев – един от учредителите на политическия план на Васил Божков. Той е на 30 години, живее в София и показва себе си като „ мениджър-реклама с повече от 10 години опит, работил за няколко огромни български компании, а и за външна компания с над 100 милиона лв. оборот “. Казва още, че е бил ръководител на Студентския съвет на НСА, член на университетския съвет на университета и заместник-представител на Националното посланичество на студентските препоръки. Разказва, че през 2013 година опитал да влезе в политиката дружно със свои сътрудници, само че били „ погълнати от политическата буря “.

Разговора ни с Иван Кутуев четете в идващите редове:

- Г-н Кутуев, от 2013, когато сте се пробвали да влезете в политиката до момента има един забележителен интервал от време – кое Ви накара да се върнете в политиката?

- През тези седем години съм следил политиката, възмущавал съм се, най-много може би, когато юни месец се събраха многото младежи на първите митинги в първите 20 дни. Тогава се събраха хора, които си бяха пристигнали поради ковид от Германия, от Англия, студенти и работещи хора, които работят за доста над междинната заплата в България. Те излязоха и споделиха: „ На нас това не ни харесва “, а какво направиха ръководещите – споделиха, че стачкуват някакви платени лумпени. Мене ме заболя. Аз съм ходил двайсетина пъти на митинга и си споделих: „ Докога ще неглижираме казуса, не е ли по-лесно да кажем, че има проблем и просто да го решим “.

Тогава осъзнах, че било то Българска социалистическа партия, било то ГЕРБ, било то някаква дясна групировка – нищо няма да се случи. Когато господин Васил Божков разгласи партията „ Българско лято “, аз си споделих, че в случай че тук не се включа, няма въобще, тъй като не желая да влизам в кръга на политическия уред – поради кръга, поради структурата, поради израстването. Аз имам доста познати политици, които останаха да се занимават с политика, които се развиват единствено тъй като някой ще ги предложи, тъй като на някого ще се ухилен. В бизнеса не е по този начин.

В бизнеса аз ставам в 07:30, в 08:30 би трябвало да бъда в офиса и в случай че желая да получавам по-висока заплата, в случай че желая компанията ми да се развива, аз би трябвало да бъда по-компетентен. Така би трябвало да бъде и в политиката – хората не би трябвало да са в нея, с цел да изкарват пари. Вижте хората в Народното събрание – 240 народни представители, които в случай че на следващия ден не са народни представители, 90% от тях няма да работят за парите, за които сега работят като народни представители.

Аз не желая такива хора да ме ръководят. Не желая министъра ми, в случай че не е министър, с цел да взима 4000 лв., да отиде на бюрото по труда – има такива от предишни държавни управления. Искам министърът, който е отишъл там да е можещ и способен. Кой уважаващ себе си арбитър, юрист или различен човек от правосъдната система желае да стане министър на правораздаването? Темата е същата с учителите – способените учители къде отидоха? Отидоха в чужбина. А за какво – поради парите.

Какво направихме да повишим приходите? Вдигане на заплатата от 900 на 1000 лв. на един преподавател, това е смешно. Ние по този начин се лъжем с числа, с които ще се лъжем още 10 години. Управниците би трябвало да си ги задават тези въпроси – младежите за какво отиват в чужбина.

Ето тук идва главният принцип на „ Българско лято “ - директната народна власт, а не назначения по политическа линия, тъй като някой е съумял да убеди моментно група хора или да ги накара да гласоподават за него. Пряката народна власт значи група хора непосредствено да гласоподават за всеки един пост и да имат избрани условия към индивида, който ще го заеме.

- Споменавайки „ Българско лято “ какви ще бъдат вашите цели, каква ще бъде политическата визия на плана?

- На първо място, директната народна власт, с цел да може да се минимализират напълно политическите назначения на хора, които не са способени. Категорично това е преди всичко. На второ място, пречистване на българската политическа система. Малко е извънредно, само че то би трябвало да стане напълно. Лично за мене, мой персонален приоритет, който е и на „ Българско лято “, е оптимално доста хора, които са в чужбина да успеем да ги върнем в страната, а тези, които занапред мислят да отпътуват, да спрат да си го мислят. Но тук би трябвало държавна политика.

Вчера най-актуалната тематика, която е до ден сегашен е здравната система и проблемите в здравната система. Нямаме лекари – добре, само че от 1990 година какъв брой лекари приключиха? Казвайки, че съм се занимавал интензивно със студентски препоръки, ще кажа, че един студент, който е доктор коства на страната 6000 лв.. Той се образова седем години. Държавата за него влага над 40 хиляди лв., защото има образование, има и специализация. Този студент приключва и отива да работи в Германия, в Италия. Ние ставаме един неповторим развъдник на подготвени фрагменти на експерти медици, експерти във всевъзможен вид професионални посоки. И в този момент към този момент имаме ковид и ние споделяме: „ Дайте, помогнете “.

Когато назначавахте вашите хора в общините на 1200 лв. заплата без да имат никакъв опит, когато давахте стартова заплата на доктор – имам познати лекари и един от тях стартира в Майчин дом на 700 лв. заплата, тогава не се ли замислихте?

- Kак смятате да постигнете тези цели?

- Преди всичко приказваме за държавния бюджет – какви ще бъдат задачите на държавното ръководство. Първата част, за която говорихме е директна народна власт. Тук приказваме за съответни законови промени. Например регионалните шефове сега се назначават, а регионалният шеф има толкоз доста власт. Защо той не се избира? Пряката народна власт значи и нещо друго – директна отговорност, а не да не знае никой жител на кого може да потърси отговорност.

В първа степен приказваме за доста законови промени, които да подсигуряват на всеки български гласоподавател, че когато той е дал доверието си на съответен човек за съответен бранш, той ще желае отговорност и ще я получи. Другото нещо за младежите – дейна политика, която е ориентирана младежите да живеят и да се развиват в България. Тази дейна политика ще бъде обвързвана и със надлежно финансово подкрепяне от страна на страната и надлежно с механизъм, по който на избрани позиции да бъдат назначавани хора, които в действителност знаят какво вършат.

Ще дам доста елементарен образец – в случай че вземем една дребна община в България, в която има 3000 индивида. В тази община някой може да има дребен бизнес. Може да прави банички. Ако той е притискан от държавния уред, като под държавния уред имам поради Национална агенция за приходите, РЗИ, община – има 15 институции, които могат да го затворят и то по този начин, че тотално да не отвори. В доста случаи законите по този начин са написани, че дребният човек не може да издържи да си съблюдава. Съответно той е заставен да заплаща, той заплаща, само че това стопира неговото развиване.

В доста случаи 20 години ние си споделяме, че казусът е съществен и никой не предлага нищо съответно. Аз това го чувам и аз го споделям 20 години. Ние би трябвало първо да изкореним радикално тъкмо тази тежка, тромава държавна администрация, за която не са отговорни хората по места, тя е написана от самите ръководещи през последните 20 години. Тя основава причина хората тук-там да се избиват за 50 лв.. Докато страните в Европа се развиват и там хората взимат 2500-3000 евро заплата, ние тук приказваме за 1200-1300 лв. междинна заплата и то тя се коства висока в доста краища на България.

Ако младежът има тласък, той ще остане в България – където и да е. Той може да се занимава със земеделие, може да се занимава с бизнес, може да бъде интелектуалец. Той ще вижда смисъл да влага своите умения и да се развива тук. Младите хора не желаят доста – младежите желаят да дишат и страната да ги остави да се развиват.

Всички знаем какъв брой е бюджетът на опазването на здравето, на здравната каса. Купуват се едни доста скъпи медикаменти, от които да, има потребност, само че в какво положение са лечебните заведения? Все се споделя, че дадена болница е в задължения. Защо спите 15 години, до момента в който се натрупат още задължения? Защо купувате скенери и рентгени на цени три пъти по-висок от тези в други болница в Сърбия и Македония? Да, от скенера и от рентгена някой може да върне 30%, само че не можете да кажете на лекаря да ги върне от заплатата си и по тази причина ги държим на 850 лв..

- Смятате ли да се явите на идващите парламентарни избори?

- Това е въпрос, който не съм си задавал на този стадий. На този стадий просто желая да кажа, че нещата не могат да продължат да се вършат по този начин и да съм сигурен, че ще се случат по друг метод. Смятам да вземам участие в изборите, само че не непременно. Ние към момента се учредяваме, към момента си избираме управление. Със сигурност всеки български жител, който е заинтригуван би трябвало в някакъв миг да се включи в политиката – дали като претендент за депутат, дали като консултант, дали като симпатизант, това е негов персонален избор.

В персонален проект сега за мен това не е на дневен ред. На дневен ред е платформата на „ Българско лято “ и апела, който насочи господин Васил Божков към всички жители: „ Не се опасявайте, не сте сами, аз ще ви оказа помощ “.

- Споменавайки господин Васил Божков, познавахте ли го преди да се включите в „ Българско лято “?

-Аз попълних моята регистрация през платформата на уеб страницата на „ Българско лято “, при което към 14 дни по-рано от днешния ни диалог телефонът ми звънна и на телефона беше господин Васил Божков. Оттогава съм разговарял няколко пъти по Viber с господин Божков. Разговорите бяха къси, директни и от моя, и от негова страна и мисля, че за това време аз видях в този човек желанието да помогне този – не мога да го нарека политически хайлайф, по-скоро тези политици, да бъдат заменени в действителност с такива, които могат, които в случай че не могат, ще си тръгнат. Всеки може да обърка, само че не да стои там и да се пенсионира, не да има политици, които към този момент са 20 години и в трудовата си брошура нямат различен шеф с изключение на Република България.

- Предполагам, че поради това, което казахте по-рано е мъчно да приказваме за обединения при вероятно влизане в Народното събрание?

- Трудно е. Всяка коалиция, която ще работи за директна народна власт, за оставането и връщането на младежите в България и за изрично задраскване на настоящия модел към Европа – не на думи, а като модел на метод на живот.

- Проевропейски ли ще бъдете настроени?

- Проевропейски от гледна точна на качество на живот, не проевропейски от позиция на наказания, на потъпкване на българското съзнание и на българските обичаи. Казвайки думата европейско, имам поради европейско качество на живот. Към момента виждаме, че не всеки закон, който се приема от Европейския парламент пази българският народен интерес.

- Например?

Конкретно този, който касае превозвачите с тежкотоварни коли. Това е закон, който ощети - не приказвам тук за българския бизнес, приказвам за българските фамилии. Хора банкрутираха, само че хората, които работеха за тях, техните дами... Това беше рецесия, която не беше по-малка от ковид рецесията.

Това е единствено една малко част. Оттук нататък защитаването на задграничните компании, които влизат в България и недобрата държавна политика за отбраняване на нашите компании. Не мога да не го кажа – предходната седмица съдът постанови, че запорите на господин Божков са противозаконни. Защо никой не приказва какво следва? Някой няма ли да каже, че това беше един от най-големите работодатели в България? Лесно зачертаваме един огромен бизнес. Никой не го интересува, когато се зачеркне един бизнес какво става със чиновници му. Никой не го интересува някой да развие огромен бизнес. В България се гледа огромните бизнеси, които са в области да са на „ наши хора, с цел да може хората да гласоподават за нас “.

Това е толкоз примитивно, толкоз непоносимо за младеж. Това е повода хора като мен да отпътуват в чужбина. Бил съм във всяка една страна в Европа. Това нещо някой да дефинира политическата ангажираност на различен жител и от това да зависи работата му, те просто не могат да си го помислят, а при нас имаме цели райони, цели общини, в които кметът е шеф и в случай че развиеш бизнес, те те смачкват. Докато не се изкорени този модел, няма по какъв начин да се случат нещата – няма по какъв начин младите да остават и да развиват бизнес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР