ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Европа на клетви не вярва

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Валентин Хаджийски

От ЕНП, която ни натресе Борисов и ГЕРБ, нямаше за какво да чакаме деус екс махина. Мелничните колела на революцията мелят невъзвратимо, само че постепенно. Да се въоръжим с самообладание и умеене. Връстиците ми, гледали „ Мера съгласно мера “ и учили за Септемврийското въстание преди 1991 година, знаят цитатите в заглавието. Клетвите към Европа са непрекъснат наш род. Но Европа на обети не има вяра. Вярва на свършени обстоятелства – като Шести септември 1885 година, каквито сме показвали, че умеем да сътворяваме. А също се въздейства от поредната и интелигентна наша култура на неин терен, което към момента не умеем напълно. Да, ЕНП все не увира. Логично. Няма да уври. Нашата гражданска война от 2020 година, като се изключи че е национална, морална и цивилизационна, е и класова. Това ще става все по-ясно всеки ден.

Ние сме класата на 99-те %.

ЕНП и следеният от нея Европейски Съюз са класата на единия %. Европейски Съюз е клуб на световната финансова клептокрация, която породи – и до момента не ще да отбие – нашата местна клептокрация. Класовата битка е жестока. В Съединени американски щати я назовават „ класова война “.

„ Вебер “ значи тъкач. Имунната реакция на прогресивна България против корумпирания десен еврочиновник припомня „ Силезийските тъкачи “ на Хайне: „ Европо, ние тъчем ти саван. Проклятие тройно тъче всеки стан. “

Това не е евроскептицизъм, а осъзнаване на обстоятелството на класовата битка в границите на Европейски Съюз. У нас за първи път може би след 1960-те години се излюпва ново класово схващане. Социалните медии във вторник му бяха същински развъдник. В цяла Европа класовото схващане е необичайност, то по-често заема формата на съда на националистическия популизъм. У нас имаме късмет това не е неизбежно.

Чуват се гласове, че митингите отслабвали. Иде есен, настава отмалялост, режимът се инати. Но няма място за отчаяние. Две трети от българите публично поддържат митингите. 12,8% поддържат кабинета, а 7,6% утвърждават Народното събрание. Чувал съм от опитни изследвачи на публичното мнение, че когато поддръжката на кабинета падне до 10%, той неотвратимо отпътува.

Времето работи за нас. Режимът е в невъзможност и прави от ден на ден нелепости.

За първи път след 1989 година времето е наше. Чие бе действително времето в 1990 година? На ренегатите, алчните, безскрупулно-предприемчивите. Е, това време свърши. Те си взеха своето, налапаха го, някои не можаха и да го преглътнат.

Само най-дебелите сини глави като господин Кръпката още се плашат от „ Комунистите “ (наред с „ Ченгетата “, това е един от фантомите, на нещастното дясно въображение, за които пишат Андрей Райчев и Кънчо Стойчев). Тези глави Борисов към момента ги варди от личните им призраци. Филип Димитров – него Баце го варди от явочниците. Росен Плевнелиев – него Баце го варди от кадровите комсомолски апаратчици, назначени от Българска комунистическа партия за търговци на плебеи в Германия. Стефан Цанев, Александър Йорданов – тях Борисов ги варди от рапсодиите на Българска комунистическа партия и на комунизма, за който не трябва да се написа скучно. Всъщност, присъединяване на герберския почетен жител Кръпката на концерта на Орлов мост бе най-сигурен знак, че леката конница плъхове трополи по палубата. Тежката ще потъне дружно с гемията.

В отвореното писмо от предходната седмица на интелектуалците за оставка на Борисов, Гешев, Караянчева и Кошлуков на никое място не се загатваше за призраците на комунизма. Това е знаменателно и оптимистично! Призраците на комунизма, на картата с черепите, Лукановата и Виденовата зима и крилатите шаячни изречения на злата магьосница Тачър действително бяха идеологията на номенклатурния обир, бяха оръжия за всеобщо оглупяване, опиат за народа. Тези призраци горчиво разединиха народа в 1990, 1997 и 2013 година Те върнаха на власт Борисов в 2014 година Но от ден на ден хора го схващат. На умствено дееспособната част от най-вече синята ни интелигенция е ясно, че мутрорежимът е минало. И че те не са част от него. Демократична България не е част от него. Въпреки всичко.

Да, къде по-яко щеше да е писмото да беше пратено още на 11 юли, след първата кръв, опръскала колоните на Министерски съвет. Или още по-назад, дръзвам да си го показва даже незабавно след Мишо Бирата. Но по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай!

Опровергана бе тезата, че интелигенцията не одобрявала митингите.

Или че била купена от мутрорежима. И че осъждала президента. Не утвърждават митингите единствено най-глупавите и подлите измежду тази група. И тези малко на брой герберите в суматохата си ги засветиха и те се преброиха като за вечерна инспекция на позора. За тях ще има и протест на книги, музикални, театрални и други представления и кинопрожекции с тяхно присъединяване.

И, несъмнено, до тях са и щатните дипломирани лакеи на режима. Сред последните по право се подредиха сътрудниците от задграничните политически Неправителствени организации, тормозещи от 30 години възникването на гражданско общество у нас. И техният Димитровден настъпи. Квитанцията им ще бъде отрязана.

Същото става и вляво. Категоричната победа на Нинова на избора на ръководител и конгреса засвети всички секрети активи на ГЕРБ в и към Българска социалистическа партия. Най-хитрите като Гергов и Добрев отново се снишиха, само че множеството се подредиха унило за вечерната инспекция на позора. Много от тях от години бяха действително розовата секта на ГЕРБ. Елена Йончева ме изненада ненапълно с ренегатството си; хора, които я познават персонално, не са толкоз сюрпризирани.

Че Станишев при визитите си в България се радвал на кола и защита от НСО, предоставени му от Борисов, изяснява за какво водачът на ПЕС след експлоадирането на митингите първо пристигна в София да предложи на „ Българска социалистическа партия да се дефинира на коя страна е “, като че ли можеше да е на страната на ГЕРБ. Тези странни, неразбираеми за простолюдието номенклатурни птици! Дойде време за последно елементарни и с тях, и с гавазите и водачите им, и с децата на последните, и с търговците на опиат за народа отдясно.

Българска социалистическа партия има бъдеще, а социалистическата ѝ ориентировка ще бъде конкретизирана в близко бъдеще.

Предстоят огромни развития вляво в Европейски Съюз. Социалистическият „ дискурс “ би трябвало да бъде възобновен в правата си, несъмнено, в съвременен и понятен тип. Приравняването на социализма към тоталитаризма и нацизма би трябвало да бъде разрушено и заровено за идващите 100 години у нас и в Европейски Съюз.

Каква нравствена мощност генерират митингите проличава по лекотата, с която отлитат в небитието на националната респект тачени в миналото фигури от Райна Кабаиванска до Георги Пирински. Протестите – великият анихилатор на дефектирали морални престижи. Има ли още искащи да опитат?

Протестите – национално придвижване, пробвано у нас през последните 30 години доста пъти без триумф, за първи път в този момент издигнало се на висотата на „ своето разбиране “ – станаха могъща школа за образование на масите. Всекидневно от ден на ден хора проглеждат за истината на нашия живот. Други преодоляват страха. Трети най-малко пресметливо се препозиционират. Започва верижна реакция!

Протестите вседневно сипят жива жарава под яката на герберите. И те се въртят под паника и не престават да правят доста непоправими нелепости! Като хвърлените от Борисов през прозореца на джипката над три милиарда лв. за два месеца без актуализация на бюджета, като теглените от него външни заеми без разискване в Народното събрание. Или като конституционната комисия на Борисов, която несъмнено ще бъде бойкотирана от всички държащи на достойнството адвокати отвън ГЕРБ, и то по апел на Нинова. Цели професионални класи като съдиите се изправят против мутрорежима.

Очаква се най-накрая и синдикатите да се опомнят и разделят с шефовете си, които въртят орташки бизнес с ГЕРБ. Българска социалистическа партия им даде образец. Било е време, когато левите водачи и у нас са се раждали в профсъюзните борби. В ръцете на синдикатите е общата стачка. Скоро ще имат колкото си щат стопански претенции.

Честните, патриотични бизнесмени, страдащи всеки ден от герберския безпредел, също са от 99-те %, революцията е и тяхна.

Едва ли някой се съмнява, че общонародният президент Радев е катализаторът на революцията – развой, почнал още лятото на 2016 година с номинирането му от Нинова. Затова и гневните офанзиви на мутрократите против него, които му прибавят нови последователи. Протестите започнаха с нахлуването на Гешевите бухалки в президентството, нищо чудно и развръзката да пристигна след някоя тяхна поредна антипрезидентска тъпня. Огромно е в този момент смисъла на персоналната преценка на Радев, по какъв начин усеща нещата.

Но огромна е и заслугата на Триото – същински национални трибуни, които с изключение на грамадната сила, с която ежедневно разръчкват пожара на протеста в страната, а към този момент и в Брюксел, с изключение на ювенилната си безкористност, демонстрират и огромна гражданска храброст и геройство, устоят ежедневно на безчет герберски гадости. Трябва по-често да им го споделяме! Без тях нищо нямаше да е същото.

Добра дума за публицистите от дребното свободни медии, които отразяват митингите от място и поддържат същински огневи вал против мутрорежима в обществените медии, дето им оказват помощ и хиляди дейни потребители-граждани.

Т. нар. „ партия на Слави “ и сякаш огромната ѝ известност са следващият спонтанен сюжет „ Борисов 2.0 “. Самият Трифонов е кръвна рожба на мафията, неин бард, човек с голяма заслуга за варваризирането на огромен брой сънародници след 1990 година Този човек е проклинание за България, съвсем като Борисов. Исканията на така наречен му референдум бяха всичките несъстоятелни и в полза на ГЕРБ. Те бяха по-последователен герберски катехизис, в сравнение с нескопосаните конституционни опити в този момент.

„ Възраждане “ пък има опция да притегли разочарованите последователи на така наречен „ патриоти “ и останките от „ Атака “ и да се трансформира в сериозна мощ. Дано съумеят да поемат някои съвременни квазисоциалистически евроелементи по образеца на италианските „ Пет звезди “.

От крилата на стихийно формиращия се антимутренски Отечествен фронт на следващия ден ще се развие новата партийна конструкция на постмутренска България. Но то ще е на следващия ден. А в този момент да слушаме революцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР