ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГЕРБ, спрете гаврата с Конституцията!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В края на днешния парламентарен ден ГЕРБ взеха решение да внесат решение за сформиране на краткотрайна комисия, в която да върви някакъв спор за новата им проекто-конституция и това след два-три месеца да докара до привикване на Велико народно събрание.

Хора, това звучи неуместно! Гротескно. Обидно.
Могат още доста думи на яд да се изброят, които да онагледят бруталното отношение на ръководещата партия към парламентаризма и към висшия орган на страната - Конституцията.

След като професионалната общественост им сподели непосредствено, че това, което са показали като план е " недоносче ", неблаговиден и необразован дубликат на 90% от сегашната конституция; откакто голямата част от публичното мнение заявява, че този парламент няма легитимност да пристъпи към конституционна промяна; откакто Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че няма да дадат гласовете си нито за плана, нито за привикване на Велико народно събрание, ръководещите на инат и напук внасят в Народното събрание решение за комисия.
Това е подигравка! Политическа безочливост!

ГЕРБ, за какво го вършиме?
С 15% доверие в Народното събрание и с близо 80% съмнение желаете да пристъпите към нещо, за което народът не ви дава пълномощия!

Кой ще влезе в тази комисия, чиято работа би трябвало да стартира на 2 номеври?
Проф. Киров ли? Проф. Близнашки ли? Георги Марков ли? Учени? Преподаватели?

Къде са на ГЕРБ конституционалистите, юристите?

Къде е Съгласието?
Как се написа конституция ей по този начин, на крайник, без да има наложителна политико-обществена нужда от нея, без да се е трансформирало нещо в страната, и най-важното - без да има поддръжката на обществото? Дори и Брюксел категорично го сподели през вчерашния ден.

„ Всяка конституционна промяна би трябвало да бъде обект на изчерпателен и приобщаващ спор и въз основа на подобаващи съвещания с всички заинтригувани страни, изключително с гражданското общество, и да бъде призната с допустимо най-широк консенсус “, написа в проекто-резолюцията за България на Европарламента от през днешния ден.

В България консенсус за конституция няма! Точно противоположното - написа се нова конституция зад тила на обществото и срещу ползите на обществото.
Кой го прави?
Глупците! Или политически екстремисти, които желаят да взривят страната?

Не е правилно, че площадът желае ВСН и видите ли, това е отговорът на ГЕРБ към протестиращите, както съобщи през днешния ден Тома Биков. Площадът към този момент желае единствено едно - оставка.
Още по-абсурдна е тезата, която развиват от ГЕРБ: да свикаме в този момент Велико народно събрание непременно, да му дадам там някакъв текст на план, пък след това великите депутати да се оправят, да го трансформират както си желаят.

Не може някой да е написал " чернова " на план за конституция и поради това да се привиква Велико народно събрание.

Не! За да се свика Велико народно събрание, би трябвало да се създаде логичен, първокласен план за конституция, зад който да застане обществото. То да е уверено, че тъкмо този вид на Основен закон дава отговор на неговите условия и визии за бъдещето. И депутатите от настоящето Народно събрание с чест и достолепие да се подпишат под него и с гордо вдигнати глави да го пратят на бъдещото Велико народно събрание.
А не да се прави опит за пращане на едно кюспе, сътворено за позор и срам, чиято поддръжка е изплатена с отдадени плажове и " забравени " правосъдни каузи. Ето това ще напише един ден историята за " конституционното " упражнение на ГЕРБ.

И за слепите е ясно, че с това решение болшинството желае да осмисли оставането си на власт.
Да приемем за обикновено, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, тъй като до постоянните избори остават пет месеца.

Но за какво би трябвало през това време да правят нелепост след нелепост?
За да потвърдят, че оставането им на власт е нездравословно!

И дори рисково...

Автор: Валерия Велева

Източник: " Епицентър "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР