ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Васил Гюров пред ФАКТИ: Дните на тази власт са преброени

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Малко по-рано през днешния ден 100 двайсет и трима български артисти, режисьори, писатели, музиканти, публицисти и учени излязоха с отворено писмо, с което приканиха за „ нeзaбaвнa ocтaвкa нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв и oглaвявaнoтo oт нeгo прaвитeлcтвo, нa глaвния прoкурoр Ивaн Гeшeв, нa гeнeрaлния дирeктoр нa Българска национална телевизия Eмил Кoшлукoв, нa прeдceдaтeля нa кoмиcиятa пo културa към Нaрoднoтo cъбрaниe Вeжди Рaшидoв и нa прeдceдaтeля нa Нaрoднoтo cъбрaниe Цвeтa Кaрaянчeвa “.

Един от подписалите се под отвореното писмо е музикантът от група " Ревю " Васил Гюров. От ФАКТИ се свързахме с него, с цел да разберем за какво застана зад тези претенции. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Гюров, за какво се подписахте под отвореното писмо?

- Повсеместната корупция, неналичието на правораздаване и преодоляването на медиите – това са трите съществени казуса, които аз виждам, които са посочени и от Европейската комисия апропо.

- Да, в отчета за върховенството на закона, който беше оповестен през вчерашния ден. В тази връзка – Лаура Кьовеши стана европейски основен прокурор, очаквате ли дейности от нея по отношение на Борисов, по отношение на Гешев?

- Всеки обикновено мислещ човек би се надявал на някакви дейности от европейските институции. От друга страна, няма по какъв начин да разчитаме единствено на тях. Трябва да вземем нещата и в лични ръце. Така че – и едното, и другото. И, да – разчитаме на европейските институции, и въпреки това, си давам сметка, че нещата най-вече зависят от гражданското общество в България.

- Смятате ли, че имаме мощно гражданско общество?

- Разбира се, че да. Надявам се, че ще става все по-силно. То сигурно още не е укрепнало, само че с последните неща, които се случват – процесите през последните десетина години, то укрепва от ден на ден и в това е вярата за по-добри времена за България. В концепцията влизат и всички тези, които пречат на това цивилен общество. Тези положителни времена ще касаят и тях.

- Група „ Ревю “ преди няколко дни взе участие в концерта на Орлов мост – какви бяха чувствата там?

- Впечатленията ми са за едни млади, интелигентни хора, които участваха там. Това значи, че дните на тази власт - колкото и да се е вкопчила в ръководството, са преброени. Това е. И те са преброени не по отношение на някакъв мандат, който ще завърши март месец или в този момент незабавно ще дадат оставка, те са преброени като модел. Това значи, че всяка една последваща власт, която си разреши да работи по този метод, без значение дали е партия, коалиция или някакъв различен вид, тя няма да може да прави това.

Това отново ни връща към гражданското общество. Всичко това зависи напълно от едно мощно гражданско общество, което има инстикт към такива обстановки.

- Какви са наблюденията Ви – на гражданското общество му се наложи да се развие доста бързо в последните 80 дни или това е муден развой от години насам?

- Това е муден развой през последните 10 години. Естествено, обществените медии имат огромна роля. През 2013 година имаше такива процеси, в този момент тези процеси, които се случват оказват помощ на това гражданско общество да се развие и да израсне по някакъв метод.

Тепърва ще има доста неща, с които да се сблъсква, с които ще би трябвало да успее да се оправи. Подводни камъни ще има доста, няма подобен филм, че внезапно всичко ще се усъвършенства за по-добро. Всичко зависи от всички нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР