ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кирил Добрев пред ФАКТИ: БСП има шанс за кабинет

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 12 септември следва Българската социалистическа партия да избере своя нов водач. Тогава ще се организира избор за нов ръководител на партията, като изборът ще бъде изработен директно от членовете на Българска социалистическа партия за първи път. Кандидатите за председателското място са петима - Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Красимир Янков, Георги Тодоров и Кирил Добрев.

Дни преди избора на нов ръководител на левицата от ФАКТИ се свързахме с Кирил Добрев, с цел да приказваме за идния избор. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Добрев, от кое място идват вътрешните несъгласия в Българска социалистическа партия?

- Всички несъгласия идват от неналичието на разговор посред ни. Идват от неналичието на каквото и да е чувство, че в действителност ние сме хора единомишленици, приятели, съпартийци. Идва и от неглижирането на управителните органи и желанието да се ръководи партията като приватизирана компания. И естествено от разминаванията сред лозунги и дейности.

Например – първо управлението ще оповестява решенията на органите, а няма да ги схващат от медиите. Това се спазваше има-няма година. Искаме Борисов в Народното събрание, но не вървим на нашия си партиен парламент – Националния съвет. Критикуваме Борисов, че харчи еднолично публичния запас, а ние по какъв начин разходваме партийната дотация – никой не знае.

Има поколенческо разминаване, което е обикновено. Няма по какъв начин да имаме разлика от 50 години и да мислим еднообразно. Има хора, които се усещат изолирани от партийния живот, от решенията. Най-абсурдното е, че всичко е поправимо даже единствено с един диалог.

- Казвате, че ще върнете Българска социалистическа партия на върха – по какъв начин смятате да го постигнете?

- Формулата не е нова – стратегия, която да даде идея и лица, на които обществото има доверие. Програма, от която да не лъха носталгия по предишното, а модерни решения, да приказваме за високи технологии, цифровизация, изнесено работно място, които отиват за съвременна и прогресивна лява партия. Да понижим популизма и да увеличим конкретиката. Стига към този момент с общи приказки.

На парламентарните избори 2017 година излъчихме значително нови лица за политиката. Смятам, че те би трябвало да продължат развиването си и редом с тях да има още една вълна от техни връстници. Те са мощни остриета, само че да имаме и хора, които да им пазят гърба. Времената са извънредно динамични и изискват доста сила.

- Ако станете водач на Българска социалистическа партия след 12 септември, кой ще бъде главният конкурент на партията, против кого ще се борите?

- Основният конкурент е пределно ясно, че е ГЕРБ. Макар че чисто идейно ми се желае да спорим и с десните, които около митингите несъмнено събраха сила, започнаха да излъчват послания. Когато е ясно кое е ляво и кое е дясно, партии като ГЕРБ ще имат все по-малка тежест.

- Преди сте казвали, че за Вас смяната и обновлението на Българска социалистическа партия е идея - за какво?

- Когато бях напълно нов народен представител, имахме семинар. След образованието влезнах в ресторанта и седнах на първото място, което виждам. След малко някой пристигна при мен и сподели: не може да сядаш тук, това е за членовете на Изпълнителното бюро. Преместих се на друга маса. След малко отново пристигна някой и сподели: не може да седиш тук, това е мястото за управлението на парламентарната група. Накрая очевидно уцелих мястото на „ новобранците “ в ъгъла.

Това се случва и на процедура – съумяваме да притеглим младежи, образоваме ги и най-после ги слагаме в ъгъла. Оттогава това е моята идея – повече младежи на почтено място в ръководството и на партията, и на страната. Тяхната маса не е в ъгъла.

- Защо избрахте точно Българска социалистическа партия за Ваша партия, за своя политически път?

- Сигурно очаквате да кажа, че е обвързвано с татко ми, само че в действителност не е. Покрай него познавах хората в партията както всяко дете познава приятелския кръг на фамилията му. Но до такава степен. Нямаше нещо, което да ме изкушава да се занимавам с политика. Решението ми да стана член пристигна по-скоро от дясно, в сравнение с от ляво. Годината беше 1997, от дясно викаха червени отпадъци, всички в Сибир и така нататък Това ме предизвика да избера Българска социалистическа партия. Напук на модата, на инат на вълната. Знаех какви старания поставят хората, които познавам в партията и виждах какъв брой доста от обвиняванията са несправедливи. Водеща беше страстта. Между другото и до през днешния ден ме води страстта. Вярвам, че в политиката с цел да запалиш би трябвало да гориш.

- Казвали сте, че са се опитвали да Ви разубедят да се кандидатирате за водач на Българска социалистическа партия – за какво, съгласно Вас са го правели, кой го е правел?

- Позволете ми да опиша за това след директния избор. Не ми е по усета да бъда жертва, нито светец.

- Някои организации на млади с леви визии обществено са разгласявали, че не виждат себе си в Българска социалистическа партия – ще се опитате ли да ги привлечете?

- Така е и едно от нещата, които същински ме натъжават, само че и стимулират. При цялото „ приключване “ на умни и надарени младежи, просто не можем да си позволим лукса да не се опитаме да притеглим тези млади, които са усещат леви, които отстояват леви дела. Знам, че с нас напъните им ще бъдат двойно по-ефективни. Просто е належащо да изградим доверие по сред си. И първото и наложително изискване е да бъдем предвидими сътрудници.

- Казвали сте също, че Българска социалистическа партия е партията на идващото потомство – на какво се базира това Ваше мнение?

- Някак си позволихме лявото в България да наподобява остаряло, а по природа то е прогресивно, визионерско. Имам шанса да съм обкръжен от млади и умни хора. Виждам какво ги вълнува тях, а и тяхното потомство. Основните тези са леви в същността си – независимост, правдивост, чиста природа, сигурна среда за живот, понижаване на неравенствата. Младите са извънредно сенситивни към несправедливостите. Няма нищо по-нормално от това най-голямата лява партия да бъде изразител на техните претенции.

- Мислите ли, че идващият кабинет ще бъде на Българска социалистическа партия?

- Не мога да направя такава прогноза, само че е реалност, че Българска социалистическа партия има късмет. Все повече хора си дават сметка, че колкото по-нестабилно е ситуацията в страната, толкоз повече е нужна партия с опит, партия, която неналичието на власт няма да я затрие и да изчезне, партия, която не е от лидерски вид. Наша е ролята да излъчваме непоклатимост и предвидимост за жителите.

- Каква съпротива е Българска социалистическа партия в настоящето ръководство?

- Перфектната съпротива е критикуващата, само че и предлагаща опция. В първата част считам, че се справихме сносно, във втората би трябвало да поработим по-усилено и не капсулирани в себе си. Трябва ни мнението и решенията на специалисти и отвън партията, не тъй като си нямаме, а тъй като най-хубавите решения са тези, направени и припознати от по-широк кръг хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР