ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Светослав Малинов: ГЕРБ повече няма да управлява

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Независимо дали ГЕРБ ще завоюва изборите или не, партията няма да ръководи и водачът ѝ няма да бъде повече министър председател. Прогнозата направи пред " Преди всички " по БНР доцент Светослав Малинов, началник на катедра “Политология” във Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, някогашен евродепутат от групата на Европейската национална партия.

„ В европейската политика постоянно първата политическа мощ отива в съпротива, тъй като не може да сформира държавно управление. В този смисъл символното значение на победа на изборите никой не може да го отхвърли, само че в случай че нямаш сътрудници, отиваш в съпротива, все едно си изгубил изборите. Бързият взор към данните сега е, че има промени, които занапред ще се развиват. Независимо дали ГЕРБ ще завоюва изборите или не, няма да ръководи и водачът на ГЕРБ няма да бъде повече министър председател, даже да бъде заменен този водач преди предварителните избори. “

„ Не сме толкоз неопитни към този момент ние, българските жители, че да не знаем какво следва, когато има митинги на улицата и толкоз неизвестен парламент “, сподели Малинов пред БНР. По думите му рецесията към този момент има доста по-големи размери, в сравнение с преди два месеца, когато избухна гърмеж на отвращение от съответни събития.

Огромно болшинство от жителите счита, че този парламент е ненапълно привършен и би трябвало да се отиде на предварителни избори и това се вижда по извънредно ниското доверие, съобщи политологът, съгласно който опозицията ще продължи да проваля кворума в Народното събрание, а поддържането му ще зависи единствено от дисциплината на ръководещите.

Правителството е в режим на оцеляване, безапелационен е Светослав Малинов.

„ Има запас да оцелее, само че когато едно държавно управление, изключително в тежка обстановка за страната ни и интернационална комплицирана обстановка, режимът на оцеляване е гибелен за жителите. В момента не можем да си позволим държавно управление в режим на оцеляване “, уточни Малинов.

Логиката оттатък митингите и партийната логичност съгласно Малинов е да се отиде на предварителни избори, тъй като сега „ неустойчивостта на страната в действителност се трансферира като отговорност на ГЕРБ, а не на протестиращите “. В това доцент Малинов вижда част от огромната смяна в съпоставяне със обстановката отпреди два месеца.

Отношението към Борисов и партия ГЕРБ на европейско равнище е променено и това към този момент не може да се скрие, уточни още Светослав Малинов. Според него „ избрани неща не можеха да бъдат разбрани на по-ранен стадий “.

„ В момента не можем да чакаме Европейският съюз да взема решение наш проблем, обвързван с предварителни избори и оставка на държавното управление – това е обидно за нас, само че можем да сме сигурни, че илюзии няма никой. “

„ Ние имахме опция да сменим това държавно управление или да сменим партията ГЕРБ, да я изпратим в съпротива – не го направихме и в този смисъл само ние посредством избори можем да променим нещата. “

Трябва да знаем какво можем да чакаме като европейска реакция, с цел да не чакаме „ подправени неща и да не се разочароваме “, посочи някогашният евродепутат.

„ Няма да бъдат понижени европейски фондове, няма да бъдат изричани слова против българско държавно управление, в случай че то не нарушава законността и не прави неща, които са безусловно неприемливи. /…/

Ако нещо зависеше извън, ние щяхме към този момент да имаме изцяло приключена правосъдна промяна. След всичките тия години, след всичките тия сериозни отчети, всичко опира до политическата воля в България. Нея я няма и Европейският съюз просто подвига плещи.

Може на някои да им се коства, че Европейският съюз е доста мощен, доста централизиран, само че всички знаем, че това не е по този начин и от главно значение за качеството на нашия живот е българското държавно управление, а не европейската администрация “, разяснява Светослав Малинов в предаването „ Преди всички “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР