ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Росен Миленов пред ФАКТИ: Държавните мутри минаха всякаква граница

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Гражданският деятел и труженик за повече директна власт на жителите - Росен Миленов, бе един от стотиците задържани в печалния за българската народна власт 2.09.2020 година Печален, защото в този ден, в страна членка на Европейски Съюз, правоохранителните органи действаха като маши на една окопала се във властта властническа върхушка. Миленов, който е някогашен чиновник на ДАНС, се беше качил върху една от полицейските коли, а откакто слезе бе задържан. За да научим каква е била развръзката и да получим настоящ коментар за обстановката в страната, от ФАКТИ се свързахме с Росен Миленов, който даде обстойно изявление пред медията ни.

- Г-н Миленов, по какъв начин в Министерство на вътрешните работи аргументираха ареста Ви?

- За Министерство на вътрешните работи повода беше несъблюдение на полицейско предписание. Аз не съм схванал да е имало такова. Първо ме бяха задържали за 24 часа за несъблюдение на полицейско предписание, а пък след това се обърна изцяло обвиняването. Промени се всичко след 2 часа, когато пристигна предписание от прокуратурата. Повдигнаха ми обвиняване по член 325 ал.2 (б.р. от Наказателния кодекс) за безчинство с особена смелост. Което изцяло не дава отговор като фактология на това, което бях направил. Това беше доказано и изцяло оборено със законови причини от съдията, който разглеждаше мярката ми за неотклонение. Aз в никакъв случай в съзнателния си живот до момента не съм си разрешил да посегна на някого. Камо ли на чиновник на реда. Не съм разрешил и да обидя чиновник на реда. Да, във връзка с политическата каста, когато има митинг аз показвам конституционното си право като скандирам неща, които са общоизвестни за цялото общество. С тях не наскърбявам обществото, виковете са ориентирани към съответни категории, т.е. политиците, които си го заслужават, тъй като с техните незаконосъобразни политически решения България е изцяло разрушена като страна. Убито е изобщо и обществото.

- Прекратено ли е производството против Вас?

- Не, това беше единствено гледане на мярка за неотклонение. Съдът се произнесе, че няма данни за закононарушение изобщо (б.р. и заради това Росен Миленов няма никаква мярка за неотклонение). Затова де факто няма учредения за никаква мярка, защото няма данни за закононарушения. Аз бях изблъскан от тълпата. Ако не бях на колата, тя щеше да бъде обърната. Тогава щяха да настъпят вреди и щеше да ескалира митингът.

- Колко време прекарахте в ареста и по какъв начин се държаха служителите на реда в районното, в което бяхте?

- Бях първо ареста на Пето районно. Впоследствие, откакто прокуратурата се задейства, ме реалокираха в следствения арест на Г.М. Димитров за 72 часа. И в Пето районно, и в следствения арест не съм имал никакви проблеми. Проблемът беше откакто слязох от колата (б.р. на протеста), в пространството сред двете коли имаше прикосновение, очевидно от жандармерията се бяха ядосали.

- Удряха ли Ви?

- Блъскаха множеството от хора. От страна на полицията нямаше никакви проблеми. Аз не оказах никаква опозиция при ареста, не съм се опитвал и наложително да мина през полицейски кордон. Стана ми доста тежко, когато при гледането на мярката прокурорът изрече теза, че съм извънредно рисков нарушител, че можело да се укрия и по тази причина желал да бъде наложена най-строгата мярка за неотклонение - задържане под стража. И това при изискване, че аз през съзнателния си живот не съм направил... Дори административно нарушаване нямам. Публикувал съм си на уеб страницата в детайли целия житейски път, разгласил съм доходи и разноски по пера, откогато съм от 4-5 години в общественото пространство. Наистина ми стана доста тежко, само че пък по-късно усетих и възприятието за правдивост с помощта на самостоятелния български съд.

- Като че ли той остана последната институция, която не е превзета.

- Последната институция, която не е разрушена изцяло. Всичко друго е разрушено. Всичко това, което е заложено в Конституцията като правила - разделяне на управляващите, господство на закона, всичко, което е заложено във всеки един закон, а точно да се работи в социална изгода, това остава единствено на хартия. Фактически ние нямаме към този момент държавност в нито една институция.

- В момента наподобява по този начин, че тази власт се крепи в действителност с помощта на полицията и службите. Толкова ли е неприятен качественият материал там, че да не им е неприятно, че да не им е неловко от дейностите и бездействията им?

- Принципът е следният: в цялата държавна администрация, освен в силовите служби, заради йерархическата взаимозависимост, и в поръчковата прокуратура е по този начин, назначаваш на върха свое подставено лице. Например ръководител на ДАНС, министър на вътрешните работи, и от горната страна от министъра стартира, или от ръководителя на ДАНС, или от основния прокурор, канонадата от свои послушни лица на всички равнища. Фактически през тази мрежа са придвижват политически поръчки, те са проводникът на политически поръчки. Редовият чиновник в тази йерархическа взаимозависимост не може да направи нищо. Има два изхода - или прави нещо според закона и е на улицата, или ще му създадат постоянно дисциплинарно произвеждане за забавяне по воденето на делата и така нататък, т.е. ще му се утежни животът, или си трае и извършва. Поръчките ги извършват избрани хора. Другите си траят и такива поръчкови неща до тях не стигат. Затова де факто се оказва, че тези институции, правозащитните органи, са държавни бухалки за разпра с опозиционно мислещите хора, които са част от гражданското общество.

- Има ли неразривна последователност сред тогавашните комунистически секрети служби и настоящите сега?

- Ченгесарството съществува. Поколенчески хората се смениха поради възрастта, само че ченгесарските способи остават, те ги ползват. Да поставиш някого според и да го контролираш, да създаваш за него компромати, с цел да може да го притиснеш, защото е опозиционно надъхан и е срещу мощните на деня. Това е ченгесарството. Да правиш интриги безпричинно. Аз по тази причина ви споделих, че на мен ми стана доста тежко, защото през целия си живот съм се старал да съблюдавам закона, да има господство на закона. По всевъзможен метод съм се старал - и в гражданските ми прояви, и в професионалните ми връзки, и в бизнес връзките. Не съм ощетил и с една стотинка никого. Нито страната, нито някой различен член на обществото, или пък да съм протегнал ръка. Като ме квалифицираха като нарушител с висока социална заплаха и че мога да се укрия, аз няколко минути останах слисан от това, което говореше прокурорът. Няма да го не помни в никакъв случай. При изискване, че знам всичко каквото се случва в страната и кой какви закононарушения прави. Както и споменахте тези ченгесарските кръгове - Библиотекарския и други такива, които, както споменахте, след 1989 година се изродиха от номенклатурни в политико-инженерни кръгове.

- Библиотекарския кръг ли е водещият сега в страната?

- Той е най-силен. Той е машата на Движение за права и свободи за инженерстване кой човек е наше момче и може да пораства нагоре, както и кой не е благонадежден за държавната администрация, за службите. Това са хората, които приказват с министри, с шефове на служби, вършат интригите, споделят на кого би трябвало да се съсипе бизнесът - всеки, който не слуша. Ченгесарските номера са, с цел да те слагат според и да слушаш, да може да те управляват. Това е философията на ченгесарството.

- Ще ни помогне ли и до каква степен лустрацията?

- Лустрация би трябвало да има наложително. Но не до 1989 година, а до ден сегашен. Защото те се възпроизвеждат. Сменят се поколенчески, само че философията, ченгесарското мислене за методите, то остава и в новите генерации. Тяхната школа е извънредно мощна, щом имат почитатели и наследници на всички места. Визирам бизнеса, държавната администрация. Нещата са страшни. В обвиняването ми написа, че с гняв, смелост и цинизъм съм викал ''Оставка'', ''Мутри, вън'' и ''Боклуци''. Съдията изнесе лекция на прокурора дали с това нещо аз наскърбявам обществото по време на митинг. Минаха всевъзможни граници, нямам думи, тези хора няма да се спрат пред нищо, с цел да се укрият от обществото, не от друго. Защото няма кой да ги накаже, прокуратурата е тяхна, висшият пазител на закона е в техни ръце, по-точно в ръцете на Пеевски. Това е явно за всеки български жител. Днес вяра ми дава това, че сега имаме гражданско общество, митингът на улицата е гражданското общество, то е коректив на всички пороци, които може да генерира властта.

- Именно това щях да Ви попитам. Преди началото на митингите против държавното управление и основния прокурор в диалозите си с Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Вие изразихте на няколко пъти разочарованието си от неналичието на гражданско общество в България. Смятате ли, че тези митинги ще изградят стабилно такова, защото в случай че се разсънва един път на 7 години, то не е доста гражданско общество?

- Да. В последните 4-5 години съм взел участие в доста митинги. Само предходната година в към 80 митинга - против Гешев, против презастрояване, каквото се сетите. 40 от тях съм ги провел аз. Tова загатнах и на правосъдното съвещание, че на всички проведени от мен митинги не съм позволил никакво нарушаване. Не съм разрешил да се оскверни постройка, да се протяга ръка на органи на реда и така нататък Словото е било е най-силното оръжие, което съм желал да се употребява на митинг, с цел да може се развенчае митът за бореца за правдивост Борисов, който преди 10 години хората величаеха. През последните години хората насъбраха доста. Българинът е толерантен, всеки го е казвал, това е част от народопсихологията ни, натрупа яд и в един миг този яд се излива. Днес гневът е на улицата, само че аз мисля, че оттук нататък няма да е, както казахте повтаряем, а непрестанно хората ще бъдат на улицата, тъй като се мина допустимата граница. Борисов с държавните мутри, които са през днешния ден във властта, минаха всички вероятни граници и възмутиха даже и най-непросветените хора, които нямат отношение към политиката, към всичко, което се случва в страната, които се бяха затворили в черупките си и живееха в един стеснен кръг, тъй като не желаеха тази мръсотия да ги визира. Но това, което направиха държавните мутри, мина всякаква граница.

В последните 30 години и изключително в последните 10 страната бе разрушена като институция. Т.е. институция, която да ражда качествени и обективни обществени услуги като правораздаване, инфраструктура, заслужено, почтено и транспарантно систематизиране на обществените богатства и така нататък Това беше разрушено и в действителност един дребен кръг потвърдени нарушители започнаха с цялата си безочливост да злоупотребяват с цялата държавна власт. За страдание, доста търпяхме, а публичните последствия ще ги има, до момента в който не ги изхвърлим като метод на държание.

- И държавното управление, и основният прокурор настойчиво отхвърлят да се преценяват с волята на стотици хиляди българи, като в това време митингите не престават. Какво се случва съгласно Вас сега, дали не текат някакви подмолни договаряния?

- Винаги текат подмолни договаряния. Няма инцидентен човек в политиката, това може би всеки го знае. Но когато жителите са на улицата малко мъчно ще ги излъжеш. Показателно е предлагането на ГЕРБ за конституционни промени, с цел да изместят фокуса. Но съумяха ли? Не. Не съумяха да излъжат хората, които са излезли и които желаят тези да се махнат от властта. Но освен това, би трябвало да се желае и наказателно гонене. Много е значимо наказателното гонене, тъй като в 30-годишния преход нито едно от политическите лица, които участваха в ръководството, не понесе наказателна отговорност. Затова го няма респектиращия резултат върху тези, които занапред са тръгнали към властническите позиции. И те де факто стават още по-големи нарушители облечени във власт. Поради това е доста значимо да се понесе наказателната отговорност за това, което беше осъществено. Няма ли го това, ние няма да тръгнем по един обективен път.

- Вие имате богат опит на митинги. Виждате ли неточности в организацията им през днешния ден?

- Е, каква организация... Те хората си излизат. Какво значи да организираш митинг? Обявяваш дата, час и хората излизат. Хората не излизат поради организацията, а тъй като са несъгласни с някакви дейности на хора, които са в ръководството на страната, те излизат, тъй като са несъгласни с незаконната политика на Борисов и изобщо с всичко това през трите мандата, което съумя да сътвори. И този човек с най-голямата си безочливост е тръгнал да приказва за рестарт. За рестарта на това, което беше заложено в Конституцията като система, форма на държавно ръководство с конституционни правила, което е в действителност духът на Конституцията. Но механизмите не съумяват да подсигуряват спазването на тези конституционни правила и правила. Хора без морал, без качества, без разсъдък, като днешните мутри във властта, унищожиха както това, което е заложено в Конституцията, по този начин и унищожиха всички държавни институции откъм експертност. Клиентелизмът убива България, политическият клиентелизъм. Борисов, в случай че няма хора, на които да раздава от шкафчетата, от държавните шкафчета, т.е. бюджетът, да раздава публични поръчки, концесии, парцели, чадъри за неплащане на данък и Данък добавена стойност, тогава не знам кой ще гласоподава за Борисов.

- Няма да има и кой да го пази.

- Да, и няма да има кой да го пази. Той де факто с парите на всички, с труда, който е влезнал посредством налози в бюджета, отваряйки държавното шкафче си купува властта. А по-късно с тази власт в действителност стартира да печели за него и за доближения кръг. Има хора към всички управлявали до момента, както и към настоящия министър-председател, които без нито един ден трудов стаж имат по 40-50 милиона. Шутове, медиатори, които би трябвало да доведат този и оня, който има предпочитание да направи някаква скица пред премиера, с цел да оставят в шкафчето милионни комисионни.

- Макар и по обясними аргументи да не бяхте на площада на 2-ри септември вечерта, имам вяра сте се срещнали добре със случилото се към Народното събрание. Доста хора показаха подозрение, че баталните подиуми са били проведени от управляващите, с цел да компрометират митинга. Какво е Вашето мнение?

- И аз мисля по този начин, тъй като от през днешния ден за на следващия ден никой не може да стане нарушител, т.е. да хвърля умишлено такива бомби против хора. Няма по какъв начин един естествен човек да си го разреши това. Органите на реда също са хора. Тези така наречен агитки и други лица с престъпни досиета са познати на полицията, т.е. те са подобен контингент, който се управлява непрекъснато и де факто ти знаеш в кой миг тези хора може да бъдат задействани, тъй като те са следени. Грозна картина е било на 2-ри вечерта. Протестът би трябвало да е кротичък, а с цел да е законен би трябвало да е многоброен. Това е формулата за един сполучлив митинг с позитивен резултат.

- Протестът има политически претенции, мисля, че няма спор по това. Смятате ли, че придържането към това той да не се политизира е по-правилно? Има хора, които считат, че той би трябвало да се политизира, че би трябвало да се дава микрофонът на политически водачи.

- Ако се политизира има риск да се оттеглен някои хора. Когато не се политизира, в една редица са червени и сини с идеологиите си - десни, леви. Когато го политизираш електоратът на противоположната по идеология партия ще се отдръпне. Сега хората са излезли против мутрите във властта, без значение от това какви политически благосклонности имат. Те желаят да махнат едни самозабравили се мутри, облечени във власт, които убиват всички детайли на демокрацията. Най-важното демократично средство са изборите, а мутрите като вършат избори, те са подправени. А подправените избори раждат нелегитимна власт. Хубаво е митингът да не се политизира, до момента в който няма предстоящ резултат. Впоследствие, когато тръгне предизборната акция, тогава всеки си потегля по своя път, предлагайки на хората своите хрумвания и платформи.

- Встрани от митингите и настоящата обстановка. Вие бяхте измежду основателите на подписката за референдум, включваща и въпрос, който касае въвеждането на еврото в България. Какво Ви тревожи от присъединението ни към ERM II, а респективно по-късно и към самата еврозона?

- В този референдум бяха по-важни другите три въпроса. А точно смяна на Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. Аз по тази причина и в последните 4-5 години съм непрекъснато на площадите, върша акции. Много огромен покровител съм, виждам в това единственото решение, въвеждането на директното присъединяване на жителите посредством разнообразни механизми. Например опцията да пишеш правила в Народното събрание и общинските препоръки, да можеш посредством несъгласие да отменяш лобистки закони и решения, да има опция за отзоваване, директно присъединяване в правосъдната власт посредством гражданска квота във Висшия правосъден съвет, вместо политическа квота, присъединяване на жителите при разпределянето на обществени средства, в комисиите, които разпореждат публични поръчки и дават концесии. Това е единственото решение. В противоположен случай, както споменахме първоначално, тези ченгесари, които основават политици и така нататък, постоянно ще държат кормилото на властта и постоянно ще тъпчат демокрацията, правата на жителите и страната няма да е на всички, а единствено на един кръг самозабравили се крадци.

Единственото във връзка с еврото е, че към момента нямаме така наречен действителна конвергенция. Върховенството на закона е част от действителната конвергенция. Самата конструкция на стопанската система ни не е готова. Иначе валутата в един общ пазар е положително нещо, само че когато сме на едно равнище с другите стопански системи, когато има действителна конвергенция. Има огромно икономическо неравноправие в страната. При въвеждането на еврото има една не дребна част хора, приказваме за ниските социално-икономически пластове, които ще бъдат наранени. Това се е видяло в доста страни. Въпросът е дали ще бъде по този начин за къс интервал, да вземем за пример за 1 година, а по-късно по някакъв метод нещата да се уравновесят, или за дълъг интервал от време. Винаги би трябвало да се гледа и общественият детайл. В последна сметка човек живее един живот, а в България хората така и така са ощетени, доста ощетени, огромна част, и в случай че в допълнение им утежниш живота с нещо, което може да има противоположен на позитивния резултат, тогава се губи смисълът.

- Какъв модел на ръководство би трябвало да следва България, когато се освободи от мафията?

- Гражданското присъединяване е единственият път, чрез който България може да излезе от номенклатурно-ченгесарския средновековен модел на ръководство. Гражданско присъединяване! В противоположен случай не 30, а още 100 години ще дълбаем. Гражданска просвета, гражданско общество, гражданско присъединяване. Това подсигурява правдивост, господство на закона и всичко, което е заложено като правила в Конституцията, с цел да имаме държавност и България да е на всички.

- Напълно склонен съм, че е хубаво да има повече гражданско присъединяване. Само че готови ли са множеството хора за такова нещо? Вие имате избрана правна готовност, въпреки всичко сте били на сериозна работа, само че не дребна част от хората сякаш не са чак толкоз добре готови.

- Когато приказваме за гражданско присъединяване, става въпрос да вземем за пример за това с електронен референдум да имаш несъгласие върху всеки един закон на Народното събрание и всяко решение на дадения общински съвет. Достатъчно е за някой закон на човек да му се изясни дали го ощетява или не. Българина не го подценявайте. Щом 30 години може да оцелява при тази мракобесна политика на всички ръководещи, значи той може да вземе и рационално решение, в което вижда, че ползата му е предпазен. Не са комплицирани нещата. Всички политици бягат от гражданското присъединяване, тъй като се чупи схемата на клиентелизъм. Можеш да си правиш каквото си поискаш, когато няма кой да те управлява, когато не може да те управлява източникът на властта, а точно суверенът. Аз не желая да променяме формата на държавно ръководство. Парламентарна република с всичките институции, които са визирани в Конституцията, само че желая да изравня представителната с директната власт. Искам да изравня опциите, с цел да може да се управлява. Както написа в правилото за разделяне на управляващите за трите управляващи. А точно, че те си взаимодействат и взаимно се управляват. По същия метод тези две форми на практикуване на властта - представителна и директна, би трябвало да си взаимодействат и да се управляват. Това сега го няма. Ако имахме да вземем за пример цивилен избор на съмнение в днешната цифрова ера, то за 72 часа това държавно управление си отиваше и нямаше никой да стои на улицата. Никой от идната изпълнителна власт нямаше да смее даже да огледа хората на погрешно, камо ли да открадне 1.5 милиарда, да не можеш да му направиш нищо, а той да те мачка с обществените институции, които ти си ги легитимирал и ти им плащаш заплатите. Това към този момент е перверзия.

След няколко дни ще пуснем български Facebook за присъединяване на хората в ръководството на страната, т.е. електронна директна народна власт. Да няма водачи, а всеки да е с еднакъв глас, с равни благоприятни условия да предлага. Сегашният модел се опорочава още преди да влезеш във властта. Хората с парите вършат шоу за избрани лица и ги показват като борци правдивост. В момента зад тила на Борисов се крие цялата номенклатура, всичките ченгесари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР