ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нов прочит на протеста: как народът стана глутница, а Борисов - добрият пастир

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Навремето президентът Петър Младенов подаде оставка поради думите си " Да дойдат танковете ". Сега един народен представител от НФСБ създаде римейка " Да пристигна овчарят ". Научихме ли нещо за 30 година народна власт, пита Петър Чолаков.

Чували ли сте за партията " Национален фронт за избавление на овчаря Борисов "? След скандалното изявление на депутата Валентин Касабов (НФСБ) наподобява, че по-прилича на групировката, изпратила го в Народното събрание, да се назовава таман по този начин. Като заслужен последовател на другояче неподражаемия жанр на ръководителя Валери Симеонов, в понеделник господин Касабов съпостави протестиращите със „ стадо, което се е взело за глутница”. Министър-председателят Борисов пък бил „ овчарят-собственик”, който господин Касабов прикани да „ размаха тоягата, с цел да прибере стадото”.

За " овчаря " и " глутницата "

И с невъоръжено око се вижда, че господин Касабов не познава даже писмеността на демократичния конституционализъм. Разбира се, депутатът от НФСБ и неговите сътрудници в ръководството няма по какъв начин да са удовлетворени от това, че български жители желаят да ги изгонят от коридорите на властта. Но това не му дава никакво съображение, никакво право да ги назовава „ стадо” и „ глутница”. Да не приказваме, че не става дума за „ 100-200-300 човека” (както твърди той), а за близо 60% от пълнолетните българи, които поддържат митингите и желаят оставката на кабинета. Но очевидно за господин Касабов – в случай че въпреки всичко се осмелим да проучваме полета на мисълта му – българските жители въобще (без значение дали стачкуват или не) са си стадо; просто някои от тях са се самозабравили и безочливо влезнали в ролята на глутница, която смущава покоя на положителния овчар.

Трябва ли да припомняме, че в една демократична страна властта произтича от суверена (народа)? Да кажем също, особено за господин Касабов, че депутатите, министрите, в това число министър-председателят са единствено представители на суверена, а не пъдари, овчари, надзиратели или фелдфебели. Етимологията на „ министър” е от латинската дума за „ слуга” (minister, която пък произлиза от minus – „ по-малко”), а в основата на „ депутат” (в българския думата евентуално е пристигнала от руски), въпреки всичко стои латинския глагол puto, putare („ мисля, разсъждавам”). Депутатите са определени представители на суверена – deputatio значи „ прехвърляне, упълномощаване” – които обмислят, разискват значими държавни каузи в законодателния орган.

Дали мисловната активност е най-силната страна на българските парламентаристи или не, по-добре да не разясняваме. Фактът е, че думите на господин Касабов, или този „ метод на разсъждение” не са особена изненада. Не е загадка също, че през днешния ден доста от българските парламентаристи, а и представителите на политическия хайлайф въобще, като че се намират на нивото на каменната епоха. Не, тогава не е имало парламенти, само че пък точно този времеви интервал, съгласно анимационната класика „ Семейство Флинтстоун”, е населяван от недодялани, трагикомични герои като Барни Ръбъл. "

От " Да дойдат танковете “ до " Да пристигна овчарят “

Тревожното е, че парламентаристи като господин Касабов се „ трудят” върху българските закони, а в този момент са запретнали ръкави да вършат и нова конституция. За момента таман НФСБ са единствените, които обявиха, че ще поддържат самодейността на ГЕРБ. От Вътрешна македонска революционна организация показаха кардинално единодушие, само че окончателното им решение предстои; те имат свои оферти, на които държат, като изключително куриозно звучи концепцията им „ страната да има роля при одобряването на националната идентичност”.

Изказването на господин Касабов ни връща тъкмо 30 години обратно в предишното. През 1990 президентът Младенов подаде оставка, поради думите му „ да дойдат танковете”. Сега фразата звучи по този начин: „ Да пристигна овчарят” („ с цел да размаха тоягата и строи стадото”). Пита се, научихме ли нещо за три десетилетия „ демокрация”? Ако след този скандал господин Касабов остане народен представител, отговорът очевидно е негативен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР