ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ако Борисов все пак събере нужните му 161 депутатски гласа

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Подхвърлената на обществото конституция-залъгалка няма да усмири митинга. Ако въпреки всичко тя види бял свят, юридическото отроче на ГЕРБ ще бъде почтено продължение на Димитровската (1947) и Живковската (1971) конституции.

Коментар на Петър Чолаков:

Една от най-сериозните рецензии, отправяна към българската правосъдна система, е голямата власт, с която разполага основният прокурор, и неналичието на ефикасни механизми за отзоваването му.

Темида – в плен на партийни зависимости

Предлаганото от ГЕРБ чуване на обвинител №1 от Народното събрание на всеки 6 месеца няма да го направи по-отговорен. Той ще може да дава отговор на въпроси по съответни каузи единствено в случай че наблюдаващият прокурор разреши това. А в случай, че основният прокурор ще продължи да упражнява „ контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори “ (един от най-спорните моменти в досегашната уредба), това надали ще се случи, изключително в случай че се чака в пленарната зала да го засипят с неуместни въпроси. Да не приказваме, че парадоксът „ кой бръсне бръснаря” си остава: не е ясно по какъв начин подчинените на основния прокурор биха могли да издигнат обвиняване против него.

Темида ще продължи да е в плен на партийни зависимости. Висш съдебен съвет, който се е трансформирал в проводник на политически ползи и поръчения, ще бъде отстранен (това е институцията, която сега сякаш държи в ръцете си нишката на ориста на основния прокурор). При определянето на новосъздадените препоръки на прокурори и съдии обаче Народното събрание ще има основна роля – вместо те да бъдат, да вземем за пример, предавани единствено от сътрудниците си, т.е. от експерти, не от политически фигури.

Дава се законодателна самодейност на прокуратурата. Протестите бяха катализирани от подозренията, че основният прокурор е инструмент за осъществяване на политически поръчки и, като подобен, е подложил на офанзива президентската институция. Вместо да ограничи пълномощията на основния прокурор и сътвори механизми и процедури за ограничението на политическата му взаимозависимост, конституцията на ГЕРБ обаче развързва още повече ръцете му. Вероятно една от първите законодателни начинания на господин Гешев би била обвързвана с промени на Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, в посока на това обвинените да бъдат осъждани и при по-малко доказателства – нещо, за което той към този момент упорства. Може да се окаже, че фундаментални правила като този за невиновност до доказването на противното, ще бъдат първите жертви на един примитивен, бакалски жанр на прокуратурата.

Президентската институция - бодил в петата на ГЕРБ

Ограничават се пълномощията на президента – той към този момент няма да взе участие в процедурите по назначението на основния прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд. По този метод се нарушава правилото за баланс и съвместен надзор сред управляващите. Колко е потребен този принцип се вижда от сегашната обстановка, в която президентската институция е бодил в петата на ГЕРБ, които другояче имат тотална надмощие. Вече няма да има кой да върне на изправителен един нов Гешев.

Намаляването на броя на депутатите от 240 на 120 на пръв взор не е неприятна концепция. Но дали по този начин в действителност няма да се ускори контролът на задкулисието върху законодателния орган? По-лесно се купуват и дирижират по-малко хора. Смесената изборна система пък работи в интерес на огромните играчи като ГЕРБ и ощетява по-малките обединения. Политическият плурализъм е жива вода за едно надълбоко фрагментирано общество като нашето; пропорционалната система по-добре отразява пъстротата от другите ползи.

Но полемика по тези тематики не би трябвало да се води с ГЕРБ. Защото предлаганата от партията на Борисов конституция е просто кокал, дъвка, която бе хвърлена на обществото, зажадняло за промени, с цел да се приказва, шуми и жужи за друго, вместо за това, че царят е гол.

Доверието към Борисов е сериозно ниско – към 20%, недоверието близо 68%, като броят на тези, които упорстват за предварителни избори към този момент е близо 59% (по Галъп).

Борисов е раздразнителен

В случая формата – методът по който господин Борисов сервира богатствата новина за конституционната си промяна – е даже по-важна от същността (т.е. какви са буквата и духът на закона). По време на телевизионното си послание Борисов бе очевидно раздразнителен и се опита да разреди покачвания адреналин, като искрено се накара на аудиторията. Дали министър-председателят изглеждаше като уверен демократ, подготвен на разговор, или като изплашен от задаващото се отмъщение водач, оставям на читателя да реши. Ала невербалната връзка впечатляваше повече от всеки път: методът, по който Борисов се поклащаше наляво-надясно пред микрофона до момента в който говореше, поразително подсещаше на стойката на биячите, застанали пред нощните клубове. Правейки сходни ритмични придвижвания, все едно загряват, готвят се за скок, тези яки мъжаги като че желаят да покажат, че мускулите им са в чудесна кондиция и при потребност няма да се поколебаят да ги употребяват.

ГЕРБ надали ще събере нужното болшинство от 161 депутата, с цел да започва процедурата по член 160 от главния закон (за привикване на ВНС). Конституцията–залъгалка, подхвърлена на обществото, няма да усмири митинга. Едно е несъмнено: в случай че въпреки всичко види бял свят, юридическото отроче на ГЕРБ би било почтено продължение на Димитровската (1947) и Живковската (1971) конституции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР