ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Дончо Златев пред ФАКТИ: Има една единствена специализирана детска линейка в България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Младежкият съюз на демократичните сили (МСДС) на 13 август излезе с отворено писмо, адресирано до министър ръководителя на Република България Бойко Борисов. Писмото е във „ връзка със закупуването на детски коли за спешна помощ за регионалните центрове в страната”.

„ Преди малко повече от година се обърнах към Вас с молба за подпомагане в развиването на детското опазване на здравето в България и по-специално с качеството на незабавната здравна помощ за най-малките и най-беззащитните”, написа в писмото. „ За страдание предходната година молбата ми към Вас беше преразпределена към Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите. От МФ ми дадоха отговор, че биха подкрепили концепцията и обезпечили средства, в случай че Министерство на здравеопазването им ги изиска. За страдание обаче министър Ананиев не счете детското опазване на здравето за приоритет. В собствен отговор към мен той написа, че няма потребност от профилирани детски коли за спешна помощ, тъй като можело да се употребява наличната техника на Спешна помощ”, споделя се още в него.

От ФАКТИ се свързахме се с подателя на писмото – Дончо Златев, който е член на Националния изпълнителен съвет на Съюз на демократичните сили и ръководител на Младежкото Съюз на демократичните сили по отношение на писмото.

- Г-н Златев, какъв брой на брой са профилираните детски коли за спешна помощ в системата на българското опазване на здравето?

- Има една единствена кола за спешна помощ, която е закупена след дарителска акция. Тя е предоставена на „ Пирогов” в София и точно от това беше подбудено нашето предпочитание да се подсигури най-малко по една такава кола за спешна помощ за всеки един регионален град. Нашето предложение беше първоначално да се купи най-малко по една такава кола за спешна помощ за всички останали регионални градове, която да бъде предоставена на центровете за незабавна здравна помощ.

До момента има единствено една кола за спешна помощ, която е в „ Пирогов” и е подаяние – не е купена от страната.

- В отвореното Ви писмо написа, че цената на една такава профилирана детска кола за спешна помощ е 150 хиляди лв., по този начин ли е?

- Да, това е приблизителната стойност. Тези коли за спешна помощ се вършат по поръчка, както и елементарните коли за спешна помощ. В България нямаме чист тип кола за спешна помощ, тя постоянно е някакъв различен тип автомобил, който е преоборудван и преправен за съответната цел.

- Една елементарна кола за спешна помощ може ли да даде нужното качество на опазване на здравето на едно недоносено дете?

- Спорно е дали може да го даде. Част от разногласието предходната година с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев беше тъкмо в тази посока. Според него, общоприет транспортен кувьоз – подобен тип кувьози имат към този момент една част от окръжните лечебни заведения, може да свърши същата работа. За нас, това не е 100% допустим вид, защото в профилираните детски коли за спешна помощ има особено отделено място, оборудвано по верния метод, в което този кувьоз се слага и закрепва посредством механизъм а високо равнище, гарантиращ здравето и сигурността на бебенцето в кувьоза и на самия кувьоз - нещо, което сега го нямаме в общоприетите коли за спешна помощ.

- В отвореното Ви писмо се приказва за философията на Вашето искане – можете ли да синтезирате каква е тя?

- Философията на нашето искане е да се обърне доста по-сериозно внимание на детското опазване на здравето. Ние считаме, че в последните години се имаше редица случаи, които демонстрират неналичието на съответна грижа за най-малките и най-беззащитните, за децата на България. Това е нещо, което би трябвало да се промени съществено и се надяваме, че новото управление на Министерството на здравеопазването, с уговорката и на премиера, несъмнено, ще сложи акцент върху детското опазване на здравето.

Мога да напомня, че имаше няколко случая на деца, които обикалят от болница на болница, до момента в който намерят съответно лекуване. Продължаваме и до ден сегашен да събираме пластмасови капачки за пазаруване на кувьози. Всички тези неща са неприемливи и това е казусът, който виждаме в Министерството на здравеопазването и не можахме да се преборим на убедим министър Ананиев, че тук е сбъркана цялата философия. Оставили сме този развой на самотек.

Нашата философия е, че детското опазване на здравето би трябвало да бъде сложено като главен приоритет не просто на Министерството на здравеопазването, а на страната. Децата са най-голямото благосъстояние и безусловно закономерно считам, че е въпрос на национална сигурност изключително в тази наклонност на демографска рецесия.

Можем да напомним и проблемите за Фонда за лекуване на деца в чужбина, които бяха извънредно доста и най-после, с цел да се замаскират фонда просто беше смесен със здравната каса. В момента не се приказва за него, само че сигурно там проблемите не са свършили.

В доста от градовете имаше случаи на деца, обикалящи лечебните заведения поради неналичието на незабавни детски центрове, които да поемат грижата за деца и юноши до 18-годишна възраст 24 часа в седмицата. Ужасно е – аз като родител съм го преживявал. Ужасно е измежду нощ да обикаляш от болница в болница и да търсиш къде има дежурен педиатър, тъй като доста постоянно това не е написано на никое място. Не можеш да провериш в интернет къде тази седмица има дежурен педиатър, което е недопустимо.

- В този смисъл, смятате ли, че страната прави задоволително за детското опазване на здравето и в частност за недоносените деца?

- Не, не считам. Смятам, че би трябвало да се положат доста по-големи старания. Виждаме някакви първи проблясъци да се повдига тематиката и се надяваме, че с натиска, с който ние се опитваме да насочваме в тази посока, ще се заприказва от ден на ден за проблемите на детското опазване на здравето. Близо 10% от родените деца в България са недоносени при приблизително 4% за Европейския съюз, което е забележителна разлика – над два пъти повече.

Ние би трябвало да сме хора и като общество да се обединим към тези дела. Много фамилии от цялата страна ни писаха в поддръжка на тази самодейност за детско опазване на здравето, тъй като се опитваме да създадем всичко допустимо да задържим младежите в България, да ги мотивираме да основат фамилии тук в България, а когато се стигне до здравето на децата ни някак сме по-пасивни. Освен приходите, втората причина доста млади фамилии да напущат България е детското опазване на здравето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР