ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Китай изглежда като гигант с глинени крака

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Никола Льокосен и Жан-Филип Делсол за в. “Фигаро”

Със своите средновековни пазари и може би зле охранявани лаборатории, Китай изпусна вируса, който постепенно убива света. Но най-много Китай премълча епидемията и ѝ разреши да се популяризира, лъжейки нахално за мъртвите. А Европа реагира неенергично, упреквайки по едно и също време Китай и Русия, че са пуснали “опасни подправени новини” и “измамни медицински информации с невярни твърдения” за ковид.

Въпреки това държанието на китайското държавно управление не оставя никакво подозрение за волята за надмощие. Под красивото име “пътища на коприната”, то се пробва да подчини слабите страни на всички континенти. Китай нахлу в Южнокитайско море в ущърб на съседите си, скара се с Индия и се вмъква на нейна територии, поддържа Венецуела, Северна Корея и Иран, с който контракти “стратегическо партньорство” за 400 милиарда $ за 25 години. Но кой стачкува с изключение на Съединени американски щати, които ускориха наличието си в Южнокитайско море?

Президентът Си Дзинпин в началото съобщи, несъмнено, желанието си да даде “решителна роля” на пазара. Беше заречен връщането на правова страна. Но обещанията ангажират единствено тези, които ги получават! Както в банановите републики или при комунизма, той манипулира конституцията, с цел да може да остане пожизнен президент. Партийният уред се ускори и не разрешава на никого да диша. Интернет се управлява, данните са манипулирани, даже фалшифицирани от мощната държавна машина. Големите “частни” компании се ръководят от апаратчици или техни близки родственици. Големите шефове на Dongfen, Fosun, Lucent Shanghai Bell, Hanergy или CALC изчезват под разнообразни предлози. На всички равнища фирмите остават финансово подвластни от държавните пари и под контрола на държавната или локалната власт и Комунистическата партия. Чуждите компании са добре пристигнали единствено за по-добро плячкосване на ноу-хау. Открадната интелектуална благосъстоятелност от Китай в Съединени американски щати съставлява загуби, които се правят оценка сред 225 и 600 милиарда $.

Не единствено стопанската система е под безспорен надзор, само че и цялото общество. Един метод на мислене господства в Китай. Много членове на свободното духовенство са затворени. Независими публицисти и юристи са сложени под домакински арест или изпратени в лагери. На 30 декември 2019 година свещеник Уанг Ий бе наказан на девет години затвор, тъй като неговата протестантска черква е прекомерно известна. Освен това през 2019 година е имало над 10 хиляди ареста на вярващи, в по-голямата си част християни. Законът не разрешава на малолетни да влизат в църкви, даже в тези, които са правилни на партията. Уйгурите и тибетците, съгласно положителните остарели способи на тоталитарния комунизъм, са задържани, разселвани, затваряни в лагери или избивани. На университета бе подредено да се придържа съм марксисткото обучение. Ксу Джангрун, един от последните академични преподаватели, осмелили се да подлагат на критика Си Дзинпин, бе задържан на 6 юли в дома си в Пекин. Хонконг се задушава от тиранията, в нарушаване на контракта, подписан при напускането на англичанитe.

Китай оцеля след рухването на маоизма, като одобри някои буржоазен правила и се отвори за непознати вложения, привлечени от ниската цена на работната ръка и необятността на този нов пазар. Но тя си остава комунистическа тирания, чийто триумф е, че съумя да съчетае един съучастнически капитализъм с бюрократичния и тираничен империализъм, който вилнее там. Европа е малодушна. Тя търпи от боязън от ответни наказателни ограничения. Според Световната банка през 2017 година междинните митнически цени в действителната търговия са били 1,66 % за Северна Америка против 3,83 % за Китай и 1,79 % за Европа. Но Европа не се причислява съвсем в никакъв случай към Съединени американски щати, Англия и Австралия, с цел да изобличи грабежа на Хонконг и да се опълчи твърдо на Huawei, обвинена, че желае да шпионира света. Тръмп покачва митническите цени, на фона на нелоялната конкуренция на Поднебесната империя. А Европа си мълчи. Тя избира да уличи ГАФА (Google, Amazon, Фейсбук, и Apple), които обаче имаха смелостта да преустановят съдействието си с хонконгските управляващи за предаване на персонални данни, когато новият закон ги задължи да отстранен наличие или да обезпечат достъп до потребителски данни от какъв да е акаунт в света.

Китай обаче е мощен единствено поради слабостта на света и изключително на Европа, до момента в който залогът е цивилизационен. Още в зората на Ренесанса Западът изпревари Китай, признавайки и защитавайки самостоятелните свободи и начинания. Пренебрегвайки ги, Китай наподобява през днешния ден като колос с глинени крайници, тъй като неговата основа почива напълно върху страната и партията, които унищожават един народ, към този момент унищожен от своето минало. Самата корупция, с която властта не се бори, с цел да печели от борбата сред клановете, е плод на тази политическо-административна робия. Когато властта принадлежи на едно малко малцинство, партия или прослойка, и надзирава цялото общество, както стопанин робите си, единственият метод е да бъдат признати в сарая на апаратчиците или да ги обслужват. Корупцията става неразделна част от самото общество и ръководството, като възнагражденията не се дават съгласно заслугите или компетентността, а единствено съгласно степента на угодливост. Масовото промишлено произвеждане може да се развива количествено под командата на всемогъщата страна, само че цифровата и дематериализирана стопанска система може да процъфтява единствено посредством свободната креативност на актьорите. Китай ще залезе и няма да може да поддържа трайно просперираща стопанска система и солидно общество, до момента в който е под игото на потисническо самодържавие.

Вместо да се снишава пред китайското всемогъщество в името на някои непосредствени индустриални ползи, Европа би трябвало да пази своите полезности. Европейските водачи и организации в Брюксел би трябвало да го порицаят, пък било то и алегорично. Правят го с Русия на Путин, няма причина да не реагират по същия метод и с Китай на Си Дзинпин. В интерес на целия свят. Каквато и да е краткосрочната цена, по този метод Европа ще си върне основите на икономическия, интелектуален и нравствен напредък, опиращи се на свободата. И ще бъде по-силна от Китай, който желае да опълчи една безправова страна на нашата правова страна.

Превод от френски: Галя Дачкова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР