ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата се покри за Барселонагейт

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Спецпрокуратурата отхвърля да даде информация за това до каква степен е стигнало прословутото следствие " Барселонагейт ", в което е забъркано името на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Преди месец " Сега " попита спецпрокуратурата дали има ли развиване по проблема, какво е посочил анализът на документите, получени от Испания, и има ли отговори на правосъдната поръчка до Кипър. Отговори от спецобвинението по този начин и не пристигнаха. След края на юли, когато спецпрокуратурата ще престане да съществува, делото евентуално ще бъде продължено от Софийската градска прокуратура. Един от причините на прокуратурата против закриването на спецструктурите беше, че по този начин делата ще пропаднат. По всичко наподобява обаче, че държавното обвиняване не бърза да постави точка на случая " Барселонагейт ".

В средата на февруари спецпрокуратурата разгласи, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, само че следва формалният им превод на български език по този начин, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е забъркано и името на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Докато чакаше формалния превод, прокуратурата си направи и вътрешен, тъй че на процедура тя знаеше какво ѝ дават отговор испанските управляващи още преди средата на март, когато и формалният превод беше подготвен.

За въпросните 219 страници се разбра незабавно откакто Министерство на вътрешните работи получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата разгласи, че е подготвена с 90% от следствието. Заключенията на испанските управляващи, изпратена на Министерство на вътрешните работи в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се допусна, че в тази ситуация " Барселонагейт " са изпрани над 5 млн. евро. " Има доказателства за голям брой знаци, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират хипотетично закононарушение интернационално пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро ", се споделя в документа, с който " Сега " разполага. Материалите, получени от Министерство на вътрешните работи, не се одобряват от прокуратурата като доказателство по случая.

Случаят " Барселонагейт " е един от въпросите, за които министър председателят Кирил Петков изиска обществен доклад от държавното обвиняване какво е свършено за дългия интервал, в който се води следствието. То е формирано през ноември 2020 година Двете европейски заповеди за следствие са пратени до Испания едвам година по-късно. По втората към момента се чакат отговори. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от основните настоящи лица в абсурда и с която са свързани двата скъпи парцела в Барселона, за които се допуска, че са в скица за пране на пари. Едва в средата на февруари прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за откриване на банкова загадка и даване на данни от локалния Търговски указател.

Преди седмица от Рим министър председателят Кирил Петков разгласи след среща с италианския си сътрудник Марио Драги, че европейската прокуратура би трябвало да има мандат за следствие и на пране на пари сред обособените страни, сподели министър председателят Кирил Петков. " Това ще отстрани евентуални закононарушения като " вилата в Испания " и други сходни, където парите се изнасят от съответната страна и отиват в други европейски страни-членки. Ако европейската прокуратура има явен мандат и върху този вид парични потоци, този тип закононарушения ще бъдат хванати доста по-бързо ", уточни Петков пред българските кореспонденти.

И ОЩЕ ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР
" Барселонагейт " не е единствената тематика, по която спецпрокуратуарта замлъкна. " Сега " от месец без резултат чака отговор и какво се случва с инспекцията против депутатката от " Възраждане " Елена Гунчева. Тази кореспонденция беше формирана в края на март поради нейна обява във Facebook, в която тя възхвалява военните благоприятни условия на Русия да удари по българското държавно управление и американското посолство в София.

Друг провесен въпрос е до какво докара инспекцията по сигнала от ГЕРБ, които упорстват спецпрокуратурата да отговори дали има закононарушение около образуването на досъдебното за изнудване, по което бяха арестувани Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. В сигнала, подаден от административния секретар на ГЕРБ, се излагат изказвания за вероятно осъществени закононарушения по работа от лица, заемащи висши обществени длъжности. Тази инспекция беше формирана при започване на април.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР