ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Ето колко струват машините, които проверяват зеления сертификат в Народното събрание

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Въведеното условие за зелен документ за достъп до Народното събрание не се съблюдава от всички народни представители. Това стана видно още в деня преди първото пленарно съвещание след въвеждането на мярката. Влизането в Народното събрание продължава да бъде както до момента, без значение дали имаш или нямаш зелен документ за имунизация, преболедуване или негативен тест за COVID-19 - в случай че си народен представител.

Ярък образец за неизпълнението на новото условие демонстрираха от парламентарната група на " Възраждане ". Депутатите на Костадин Костадинов оповестиха, че няма да се преценяват и си влязоха през вратата без да се чекират през чисто новите устройства, които бяха закупени и конфигурирани на входа на Народното събрание.

Колко костват машините?

Екипът ни се свърза с компанията, която е продала и поддържа машините в Народното събрание. Ивайло Йосифов, който е механически шеф, изясни, че цената варира съгласно условията и изискванията на клиентите.

" В най-евтиния вид устройството коства към 4000 лева без Данък добавена стойност. Вероятно наподобява скъпо, само че цената му е такава, тъй като то може да ревизира освен зеления документ, само че и да изчита данните от персоналната карта, с цел да ги съпоставя. Така машината може да удостоверява истинността на документа ", съобщи Йосифов.

" Сложили сме общо три машини в Народното събрание. Две са сложени в централната постройка и една на Дондуков (бившият Партиен дом). В цената е включен превозът, в границите на град София, инсталацията и две години поддръжка. Това включва специфичната сим карта, в която се обновява информацията за документите ".

Техническият шеф на компанията споделя още, че интерес към машините има както в България, по този начин и в Европа.

" В момента има поръчка от Министерството на земеделието. Текат диалози и с " Информационно обслужване " за внедряване на машините и по граничните пунктове на страната ", посочи той.

Ивайло Йосифов не можа да изясни по какъв метод компанията е била определена от Народно заседание, само че посочи, че машините нямат аналог за България.

Actualno.com се обърна и към Народното събрание по Закона за достъп до публичната информация. С молба до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев изпратихме следните въпроси: по какъв начин и по какви критерии е била определена компанията, която е сложила устройствата както и каква е общата сума на закупените устройства? Отговор на въпросите можем да получим в законоустановения 14 дневен период след регистрирането на въпросите ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР