ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Съмнения за злоупотреби и около строителството на участъци 1, 2 и 3 на АМ „Хемус“

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
В началото на седмицата някогашните районни министри от ГЕРБ Петя Аврамова и Николай Нанков бяха привикани в полицията и дадоха показания във връзка със градежа на Автомагистрала " Хемус ". Час и половина те бяха разпитвани по считаната за някои най-голяма инспекция за възможни злоупотреби правена в миналото в България. На излизане от постройката на Групово дело „ Национална полиция “ Нанков акцентира пред медиите, че всичко към строителството на 1-ви, 2-ри и 3-ти лот от Автомагистрала „ Хемус “ е законно и беше безапелационен, че няма нарушавания, а Аврамова добави, че не е получавала сигнали за нарушавания, до момента в който е била министър. В четвъртък в предаването " Лице в лице " водачът на ГЕРБ Бойко Борисов настойчиво се опитваше да избяга от въпросите, свързани с аутобана и отхвърли обвиняванията за нелегално строителство, само че загатна, че всеки направил нарушавания ще си носи следствията.

На другия ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков загатна, че проблеми има и към 1-ви, 2-ри и 3-ти сектор от Автомагистрала „ Хемус “. По-късно претендентът за народен представител на „ Демократична България “ Ивайло Мирчев пък разгласи, че фактическото строителство на тези сектори е стартирало надалеч преди да бъдат подготвени разрешенията за градеж.

Справка в регистъра за Разрешения за градеж в интернет-страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството демонстрира, че Разрешение за градеж (РС) за първата права от сектор 1, е било издадено под № 30 на 17 април 2019 година Близо година преди този момент, на 7 август 2018 година тогавашният министър председател Бойко Борисов, съпроводен от районния министър Николай Нанков и някогашния към този момент началник на АПИ инж. Светослав Глосов, инспектира пред медиите по какъв начин протичат строителните работи на 9-километровата права сред Ябланица и Боаза. Изграждането на трасето, което коства 55 млн. лева е стартирало през март същата година или 13 месеца преди издаването на разрешението за градеж . Хронологията на събитията демонстрира, че на 11 октомври 2019 година правата е открита от някогашния министър-председател, само че това не е равнозначно на въвеждане в употреба. Тоест остава открит въпросът, дали към днешна дата тези 9,3 км. имат акт 16, който е документът, удостоверяващ, че приемателна комисия е направила инспекция дали оборудването дава отговор на план, стандарти, правила и условия. По-късно са издадени още 3 позволения за градеж за останалите прави от секторите 1, 2 и 3 на Автомагистрала „ Хемус “. Те са: РС-12 от 5 март 2020 година, РС-70 от 28 август 2020 година и РС-21 от 22 март 2021 година

От тази фактология излиза, че имаме потенциал за 6 месеца да построим близо 10 км. автомагистрала вместо за две години както е било планувано, а това значи, че е напълно действително за 2-3 години да приключим останалите 213 км.

Имат ли мотив за терзание Нанков и Аврамова?

Вероятно всеобщото схващане е, че е значимо да имаме по този начин лелеяната над 40 години автомагистрала, пък „ бумащината “ ще се оправи. Всички добре знаем, че даже за колиба в двора на вилата ще са нужни строителни бумаги, какво да приказваме, когато става въпрос за автомагистрала. Проектирането и строителството на такова оборудване включва най-общо казано три съществени съставния елемент: голям обществен запас, сигурност при осъществяването и при употребата и качество, което да издържи във времето. Те може да бъдат обезпечени само и единствено с достоверни строителни бумаги, които включват голям брой документи, от които можем да откроим: утвърден капиталов план, геоложки изследвания, районен съд, голям брой протоколи и актове по време на строителството и на финала - заветния акт 16 за въвеждане в употреба.

В този ред на разсъждения поради разминаването сред датата на първото районен съд за секторите 1-3 и стартирането на същинските строителни действия пораждат голям брой въпроси свързани с попълването на голям брой документи с погрешно наличие. И четирите районен съд са подписани от министър Петя Аврамова. В Наредба 3 са разказани в детайли стадиите и мотивите за сформиране на общо 16 акта и протоколи по време на строителството. Така да вземем за пример с районен съд идва протокол 1, последван от протокол 2, с който се открива строителната площадка и се дава физическото начало на създаване на обекта. Та под протокол 2 се подписват представители на възложителя, а това в тази ситуация са АПИ и „ Автомагистрали “ ЕАД, следват изпълнителят/строителят, строителният контрол, проектантът, представител на Министерство на регионалното развитие или общината, на чиито територия е обектът, механически началник и инженер геодезист.

Същите тези виновни лица подписват последващите протоколи и актове. В допълнение има и Заповедна книга, в която се нанасят всички заповеди, издадени от строителния контрол и проектанта по време на строително-монтажните работи. Всички тези съществени детайли от строителните бумаги се попълнят след издаване на строителното позволение. Това значи, че при лотовете 1, 2 и 3 практиката е строителството да върви една година преди районен съд, което пък значи, че приказваме освен за нелегално строителство. Тук към този момент приказваме и за основаване на документи с погрешно наличие от всички изброени нагоре.

Въпросите обаче не стопират! Напротив усилват се. Кой ще подсигурява осъщественото строителство? Спазен ли е планът? Какви материали са вложени? Имало ли е контрол? Какво се е случило с археологията по трасето? И още доста други фрази, завършващи с препинателния знак "? ". Май Петя Аврамова и Николай Нанков въпреки всичко имат защо да се тормозят. Оставяме настрани сюжета с задатъците за прави, които даже ги няма на картата, надвишените неведнъж цени на материали, договорите за доставки на материали и техника, прикриващи строително-монтажни действия и обстоятелството, че каквото и да се случи във връзка с гаранциите за качеството на строителството, контрата остава в държавната „ Автомагистрали “ ЕАД, защото тя е главният реализатор, а компаниите със стотици милиони задатъци са просто снабдители.

А на финала дано си спомним за случая с над 50 жертви при сриването на мост на автомагистрала в град Генуа, през същия този август 2018 година Остава да се молим, че съвестта на нашите строители е доста по-голяма от тази на италианските им сътрудници.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР