ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Задържан е собственик на фирма, взела авансово 84 млн. лв. от АМ Хемус

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Министерство на вътрешните работи стартира арести в границите на своето следствие за строителството на автомагистрала „ Хемус “, удостовери в четвъртък служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. През последната седмица той на няколко пъти съобщи, че по този план предплатено са платени десетки милиони левове без да има никакви строителни бумаги и без да е ясно кой ще извърши строителството.

По неофициална информация на Свободна Европа от източници, осведомени с следствието, към четвъртък преди обед задържаните за 24 часа са към 15 души. Сред тях е мажоритарният акционер в сдружението „ Водно строителство – Благоевград “ и шеф на компанията „ Грома холд “ Виктор Велев. Това една от фирмите, получили най-големи предплатени суми за градежа на „ Хемус “ – над 84 млн. лева, сочи отчет на Сметната палата, огласен при започване на юни.

Свободна Европа потърси Велев, само че той не вдигаше мобилния си телефон. На един от контактите, оповестени в уеб страницата на „ Грома холд “, отговори жена, която се показа за секретарка. Тя съобщи, че няма информация шефът ѝ да е арестуван и нищо повече не може да каже.

Акциите започнаха от " Автомагистрали " и АПИ

Действията на полицията и данъчните по случая започнаха още предходната седмица с изземване на документи и разпити в държавното сдружение „ Автомагистрали “ и Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). Те имат два контракта за градежа на „ Хемус “, подписани по така наречен процедура „ ин хаус “ (in house) – непосредствено възлагане на държавна компания без оповестяване на социална поръчка.

По закон тези контракти не разрешават наемане на частни подизпълнители, само че Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) към този момент нееднократно разгласи, че в действителност „ Автомагистрали “ е наемало техника дружно с личен състав от частни компании. Според отчета на Сметната палата от лятото държавното сдружение е платило предплатено 425 млн. лева за секторите от „ Хемус “ след Велико Търново, за които към момента няма издадени строителни позволения.

В сряда вечерта Министерство на вътрешните работи извърши първите арести по случая в Благоевград, а в четвъртък сутринта Рашков предвижда, че арестуваните ще се усилят. Той даде къс брифинг в Симеоновград, където беше на посещаване във връзка акция на полицията против пазаруването на гласове. По думите му задържаните досега в Благоевград и други градове са „ лица, които директно вземат участие в тези схеми за незаконното създаване на автомагистрала Хемус “.

" Строител под прикритие "

„ Ние, на процедура, към момента не сме стигнали до непосредствените строители, по тази причина аз няколко пъти споделих, че сме изправени пред една невиждана в целия свят догадка – някой, който е строител под прикритие, да построява такова оборудване. Непосредствените реализатори там са незнайни лица – те получават някакви средства от няколко съществени компании, на които са давани десетки милиони лв.. И тези средства по какъв начин са разходвани сега следва да се обясни “, сподели вътрешният министър.

На въпрос дали първите арести са осъществени във компанията „ Водно строителство – Благоевград “, той удостовери, само че отхвърли да разяснява повече, защото Министерство на вътрешните работи ще даде подробна конференция за следствието си в петък.

„ Няколко са компаниите, не в офисите на всички компании, доколкото знам, са осъществени нужните дейности. При всички случаи ще се стигне и до още задържане на лица, тъй като това е развой, той се развива въз основа на събраните обстоятелства и ще се подхващат и нужните процесуални дейности. Работи се по този случай от повече и месец и половина. “

От думите му стана ясно, че на този стадий Министерство на вътрешните работи е събрало „ задоволително предварителна оперативна информация “, за чието доказване предстоят още разпити и изземвания.

Един " популярен и може би жилест " строител

„ Ако се потвърди това, което е обрисувано в предмета на следствие, ще значи, че българският народ има всички учредения да заплати още един път автомагистралата, тъй като някои от компаниите към този момент обявиха, че парите не са при тях. И аз съм податлив да им имам вяра, тъй като, както показах преди няколко дни, един от известните строители на пътища, и извършващ ремонт на пътища в нашата страна, от началото на годината до момента е превел 21 млн. лева в Обединените арабски емирства “, добави вицепремиерът.

Той не за първи път загатва този сюжет, само че към момента не е конкретизирал кого тъкмо засяга. Миналата седмица Рашков назова пред бТВ въпросния строителен бизнесмен „ прочут, популярен и може би жилест “, само че не пожела да уточни името му.

По време на брифинга си в четвъртък служебният вътрешен министър посочи, че Министерство на вътрешните работи ще предложи на прокуратурата да изиска от съда непрекъснатото задържане на задържаните по случая, „ вместо да бави следствието в други насоки “. По думите му „ става дума за десетки милиони лв., които са изтекли от българския бюджет “ през банка, обвързвана с водача на ГЕРБ, с чийто притежател „ Бойко Борисов преди години е имал общи компании “.

Той не пожела да даде повече конкретика, само че загатна „ Агромах “ като една от компаниите, получавали предплатени средства за градежа на „ Хемус “. Попитан дали Министерство на вътрешните работи ще задържи и притежатели на компании, той добави, не изключва „ такова развиване на процеса, което да наложи, въз основа на събраните доказателства, да се задържат и лица на по-високи равнища “.

Няколко часа по-късно Борисов съобщи, че не има банка, както и че ще заведе дело за клюка против Рашков, в случай че служебният вицепремиер не каже коя е тя.

Кои са двете упоменати компании

„ Агромах “ в действителност е остарялото има на „ Грома холд “, чийто шеф е Виктор Велев. „ Водно строителство – Благоевград “, в чийто пространства стартира полицейската акция в сряда, пък преди се споделяше „ Водстрой “.

Преди години „ Агромах “ се свързваше с починалия предприемач Методи Бачев, който през 2016 година изпадна в недружелюбност пред някогашните ръководещи от ГЕРБ след конфузна преживелица по време на събор в село Черниче. Тогава той беше сниман в нетрезво положение да споделя, че кметът на Симитли Апостол Апостолов е направил полов акт с някогашния министър председател Бойко Борисов.

След този случай „ Агромах “ стартира да губи публични поръчки, а години по-късно се преименува на „ Грома холд “ и още веднъж стартира да печели състезания. По информация на „ Капитал “ „ Грома холд “ и още няколко сдружения са получили множеството по-големи поръчки за градеж и поправки на пътища по времето на ГЕРБ.

Браншовата камара с остра позиция

Успоредно с брифинга на Рашков в четвъртък, управителният съвет на браншовата камара „ Пътища “ осъди „ дейностите на органите на реда през последните часове “. Организацията настоя „ политическите акции и опити за съсипване на стопански бранш с национално значение да бъдат прекъснати и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да извършват качествено и в период договорите си “.

Според позицията на камарата договорите за построяването на „ Хемус “ съблюдават всички правила и условия на българското законодателство. Оттам прибавят, че „ участниците на изцяло законните и с обосновани претенции митинги са подложени на спомагателни ревизионни процедури от Националната организация по приходите, инспекции от Икономическа полиция и разпити “.

Българската браншова камара „ Пътища “ провежда митинги от няколко месеца с настоявания страната да им изплати над 800 млн. лева за осъществени действия по градеж и поправки на пътища. Регионалното министерство твърди, че е платило предплатено доста повече пари от желаните.

По този мотив предходната седмица Бойко Рашков съобщи, че част от компаниите, правили противозаконни строителни действия по трасето на „ Хемус “, са изпращали служащи и тежка техника на огромната проява в центъра на София преди близо месец.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР