ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Джендър тоалетните: Враг №1 на трънската селищна система

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Препубликуваме обявата на Калоян Константинов в " КлинКлин ":

" Никого няма да изненадаме, в случай че заявим, че партиите на властта в България от години насам лъжат нахално и вредят безгранично на страната. Понякога обаче наглостта и нелепостта им доближават такива небеса, че изненадват даже закоравелите квартални циници с чашката пред блока.

Наскоро „ КлинКлин “ се сблъска точно с един подобен случай – по какъв начин ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация са изгонили инвестиция от над 200 хиляди лева от Трън, една от най-бедните общини в страната. Защо? Краткият отговор е, с цел да я защитят от джендърството (каквото и да значи това). Още по-краткият: от нелепост.

От почитание към корените си
Историята стартира през 2017 година, когато една от най-активните и уважавани неправителствени организации у нас – „ Джендър план в България “ (която съществува от 1995 година и по-късно ще си поговорим за нея и името ѝ, преди да скочат критиците), взема решение да кандидатства по огромен план за развиването на културата, стопанската система и младежката безработица в страната.

Проектът се финансира от фондовете на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и след дълги процедури в последна сметка е извоюван. Той се концентрира върху Област Перник и най-много върху община Трън,.

Причината не е единствено прагматична, само че и прочувствена. Корените на Станимира Хаджимитова, директорката и основателка на фондацията, са точно там – татко ѝ е родом от с. Бусинци, Трънско. И по тази причина тя желае да развие туризма и стопанската система в родния си край, като насочи инвестиция от над 200 хиляди лв. , предопределена за:

– Ремонт на хотелската част към историческата грънчарница в Бусинци и осъществяване на 2-месечен курс по грънчарство за 10 души от страната;
– Изграждане на нови тоалетни към читалището на Трън;
– Организиране на Празник на киселото мляко две следващи години;
– Заплати за 3 души в интервал от година и половина работа по проекта;
– Отваряне на Регионален юношески център в Трън.
По-скоро ще сринем града, в сравнение с да пуснем джендъри тук
Ключова за спечелването на плана се оказва точно помощта на кметицата на Трън – Цветислава Цветкова. Тя подписва дружно с „ Джендър план в България “ протокол за съдействие, който да послужи като заричане пред финансиращите институции зад граница, че планът има локална поддръжка и ще се реализира. Документът няма правна мощ, само че има морална такава.

Нещо повече, 3 години преди този момент фондацията на Станимира Хаджимитова извършва различен план в Бусинци, който приключва с огромен триумф и необятно медийно отразяване. Това е една от аргументите кметицата Цветкова да поддържа и взе участие в правенето на новия план под името “RAISE Youth”.

Нещата обаче радикално се трансформират, когато през август 2019 година работата би трябвало да стартира. Изведнъж общинският съвет – доминиран от ГЕРБ със 7 от 11 гласа – вижда голяма опасност „ джендърството “ да проникне на територията на тяхната община и да я съсипе.

Камбаната бие не какъв да е, а Вътрешна македонска революционна организация. Източник на „ КлинКлин “ от локалните управляващи съобщи, че представител на партията се е обадил в общината и е декларирал, че в случай че джендъри стъпят в Трън – Вътрешна македонска революционна организация ще събере хора, с цел да срутен града. Проектът „ RAISE Youth “ би трябвало да бъде спрян непременно.
Джендър тоалетните: Враг №1 на трънската селищна система
Това се удостоверява и от протоколите на извършените общински препоръки, с които „ КлинКлин “ се снабди. Документът от 15.08.2019 година е запазил паметната полемика сред общинските съветници. Духът ѝ може да бъде систематизиран от думите на Десислав Банков, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация (и основател на локалната конструкция на ГЕРБ, преди да стане „ родолюбец “):

„ Аз желая да се изкажа доста ясно и изрично. Кой и с какъв ум в тази община подписва прелиминарен контракт 2017 година с тази фондация „ Джендър “, кой го е упълномощил да подписва този контракт? Нали би трябвало да се гледа какво се подписва. Намеренията може да са доста положителни, пътят към Ада е посипан с положителни планове, само че ние стигаме върха на парадокса да вкараме в Трън “джендърите “. Да дойдат „ джендъри “ в Трън и доста забавно пишеше тук, че ще вършат тоалетни. Какви ще са тези тоалетни мъжки, женски, полу-женски, полу-мъжки, ще бъдат ли то, ние, нещото?

Това са „ джендъри “ аз изследвах тази фондация, те са идеолозите на „ джендър “ образованието в България (бел.ред. – това няма нищо общо с реалността). Те се изричат толкоз сериозно към решението на Конституционния съд, тъй като е решил, че Инстанбулската спогодба е противоконституционна. Защо тези „ джендъри “ са решили да дойдат в Трън? Прави чест на едни мои сътрудници, които за първи път от четири години имат лично мнение, които са споделили, че не са съгласни. Не е наложено от друго място. Защото персонално аз се бях приготвил да си скъсам удостоверението за консултант, в случай че се беше приело сходно нещо. “

Отговори на търсенията си господин Банков и сътрудниците му не намират, тъй като по този начин и не канят представител на фондацията да изясни желанията си. Общинарите не дават поддръжката си и „ бият шута “ на над 200 хиляди лв. инвестиция в културата и туризма на града. „ КлинКлин “ направи информация с бюджетния доклад на Трън за 2020 година, от който се вижда, че изразходваните средства в региона на културата са 58 936 лева, а на туризма 19 941 лева

С една дума, една от най-бедните общини в България отхвърля да получи безплатно близо 3 пъти бюджета си за просвета и туризъм, тъй като даващата организация има думичката „ джендър “ в името си.
Вътрешна македонска революционна организация въпреки всичко прегърна джендърите
„ КлинКлин “ се свърза със Станимира Хаджимитова, чиято фондация в това време е сменила името си на.

„ Високопоставено лице във Вътрешна македонска революционна организация ни съобщи, че би трябвало да сменим името на организацията, която съществува от 1995 година, да изчакаме да минат локалните избори през 2019 година и няма да имаме проблеми да позволен плана ни “, разяснява тя.

Те сменят името си, изчакват изборите, срещат се с ръководителя на общинския съвет Бойчо Харалампиев и кметицата Цветислава Цветкова – и нищо. След 5 писма и 3 срещи до всевъзможни политически лица в Област Перник планът в Трън не може да потръгне.

„ Хората тук не ви желаят “, рекъл Харалампиев – някогашен служител на реда със приблизително обучение от квотата на ГЕРБ.

Фондацията в последна сметка се отхвърля и се насочва към прилежащия Брезник, където са признати по-добре. Но историята не свършва дотук. На 26 юни тази година ЦРУО провежда фермерски пазар в града под името „ Западно фермерско пазарище “, който съответствува с празника на Брезник. На него идват даже сътрудници по плана “RAISE Youth” от Хърватия.
Ирония на ориста или политическа безочливост
В един миг измежду шатрите на тържището изниква Султанка Петрова – дамското острие на Вътрешна македонска революционна организация и претендент за народен представител на изборите на 11 юли от коалиция „ Българските патриоти “. Тя обаче не е сама, с нея е снимачен екип от локалната телевизия „ Кракра “*.

Оказва се, че госпожа Петрова няма нищо срещу да си направи малко предизборна реклама посред събитието, платено и проведено от някогашния „ Джендър план България “. Дори да приемем, че тя не е знаела за несъгласията сред партията ѝ и уредниците – откакто Станимира Хаджимитова се намесва и изяснява на Петрова и снимачния екип, че не желае да си вършат реклама и да снимат по време на събитието (и аргументите за това), е разумно те да си тръгнат.

Но не го вършат. Вместо това се появява репортаж точно от събитието на „ Джендър план България “, където членката на Вътрешна македонска революционна организация приказва срещу навлизането на „ джендърството “ в региона и в интерес на поддръжката на локалните занаяти – като бусинската грънчарница и трънското грънчарство. Същите, на които нейните сътрудници от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация отхвърлят да се помогне с 200 хиляди лв. инвестиция.

Ирония на ориста или политическа безочливост – оставяме ви сами да прецените.

Кадрите по-долу с майстора грънчар, локални производители и зелени шатри са точно от събитието на ЦРУО на 26.06.2021 година, чийто уредници категорично не разрешават на Вътрешна македонска революционна организация и телевизия „ Кракра “ да снимат и да вършат политическа реклама.



Кои са „ рисковите джендъри “?

Фондация „ Джендър план България “ (вече ЦРУО) е една от най-познатите и реномирани неправителствени организации в страната, настояща от 1995 година насам. Нейните планове и действия в никакъв случай не са се занимавали с тематиките за ЛГБТИ общността, трансджендърството, промяната на пола и други сходни.

„ И не считаме да го вършим. Универсалното разделяне на човечеството е на мъже и дами. Ние работим с тази концепция на разум. Вътре в самите групи има подгрупи: инвалиди, с разнообразни етнически характерности, възрастови, полови ориентации. Всички тези подгрупи си имат свои специфики. Ние работим по проблемите на двете универсални групи – мъже и дами – и ромските и малцинствени “, разяснява Станимира Хаджимитова пред „ КлинКлин “ и добавя:

„ Нашата организация бе основана през 1995 година Тогава нито де факто, нито де юре имаше равнопоставеност сред дамите и мъжете. Започнахме работа по домашното принуждение. Ние сме първите, които проведоха кръгли маси по тази тематика с адвокати в София, Пловдив и Варна. Тогава за пръв път се чу, че има подобен проблем и би трябвало да се изведе от сянката на фамилията. Направихме първото национално проучване, което потвърди, че всяка четвърта жена е била жертва на домашно принуждение. “

За 25 година организацията има изпълнени над 100 плана в цялата страна, само че и на Балканите, финансирани от Европейска комисия, фондове от Америка, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Тя е била избрана за „ фокусна точка “ ( “focal point”) по Пакта за непоклатимост, имал за цел да възвърне Балканите след войните в Югославия, от страна на Неправителствени организации бранша (другите две „ фокусни точки “ са били на равнище парламент и правителство).

„ Работили сме за политическо овластяване на дамите в целия район. Никога не сме били обвързани с която и да е партия, в противен случай: ние сме работили с всички партии, показани в Народното събрание (докато патриотите още ги нямаше там). Работили сме с държавни управления и организации по задачите Балкани.

Благодарение на нас – само че дебело наблягам, че освен – през 2005 година беше признат Закон за отбрана от домашно принуждение. ЦРУО е член на Съвета по равнопоставеност на дамите и мъжете към Министерски съвет. Задачата ни е застъпническа за смяна на политики и закони.

Правили сме ужасно доста образования на административен състав от всички министерства, профсъюзи, общински администрации, други НПО-та, публицисти. Създатели сме на Българския фонд за дамите и учредители на премията „ Журналистика за развиване “, изяснява Хаджимитова.

Станимира Хаджимитова е една от 12-те европейки, които са поместени върху първото издание на календара на Европейския институт по равнопоставеност на половете под наслов „ Жените, които въодушевяват Европа”. Там ѝ вършат компания някогашни премиерки и директорки на международни корпорации.
Що е то джендър?
На целия този декор тя недоумява по какъв начин общинарите в Трън не са си създали и най-елементарният труд да проучат фондацията и нейната активност, преди с лека ръка да отхвърлят инвестиция, която за размерите на общината е голяма. Само поради едното име.

„ Избрахме това име преди 25 година, тъй като то въплъщава равнопоставеността сред мъжете и дамите. Това е име, което се употребява във всички документи на Европейски Съюз и Организация на обединените нации. То преглежда обществените функции сред двата пола, техните взаимоотношения на база на физиологичната различност, която имат. Мъжете и дамите сме разнообразни и явно развиването на обществото ни има потребност от двата пола, техните познания и умения. Само при дейното присъединяване и на мъже, и на дами политиките и законите ще дават отговор на потребностите на всички “, добавя Станимира Хаджимитова ".

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР