ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Ученик с разследване на злоупотреби по програма на Министерството на спорта

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Къде страната влага средствата, които взема от хазартните бизнеси, с цел да развива действия по предварителна защита на зависимости измежду младежите?

Кристиян Юлзари от sCOOl Media, възпитаник от Русе, потърси отговорите в свое следствие. Почти два месеца той изследва изразходването на парите по Национална стратегия за осъществяване на юношески действия (НПИМД) по чл.10а от Закона за хазарта, ръководена от Министерството на младежта и спорта:

" След няколко диалога с хора от неправителствения бранш стана ясно, че Програмата е придружена от доста недоразумения и като цяло тя работи по непрогледен метод ", описа пред БНР ученикът.

Бюджетът на НПИМД се образува от наложителните годишни вноски на операторите на
хазартни услуги за обществено отговорно държание. Парите се събират от Министерството на младежта, което ги разпределя в три посоки. През 2021 година съответно бюджетът на Програмата възлиза на 5 405 000 лв..

След направено следствие, Кристиян открива, че всяка година през НПИМД се финансират с огромни суми неправителствени организации, които би трябвало да работят за предварителна защита на зависимостите измежду младежите, само че парите се получават от организации, чиято активност е доста мъчно проследима.
" Проверката ни откри, че досега организациите, които извършват планове по направление реклама, имат единствено фейсбук страници, където разгласяват фотоси с два реда текст, което никога не е активност за качествена предварителна защита на зависимостите ", изясни той и посочи, че през тази година четири неправителствени организации са получили по 675 000 лв. по първото направление на Програмата - реклама.

" Парите се дават в границите на 6 месеца, т.е. организациите би трябвало да създадат предварителна защита на зависимостите измежду младежите през лятото, когато множеството от младите са на отмора и не са ангажирани с сходен тип действия ", уточни Кристиян Юлзари.

Програмата работи от 5 години, само че в концепцията ѝ не са заложени критерии, посредством които да се наблюдава до каква степен е ефикасна.

Журналистката Мария Черешева, която е редактор на публикацията по следствието на Кристиян Юлзари, разяснява в предаването " 12+3 ", че от изводите от задълбоченото следствие на ученика от Русе наподобява, че " едни организации се зареждат с огромни суми за осъществяване на действия, чиято цел се разминава с предстоящите резултати ".

Според нея не се вижда дейностите по програмата да са ориентирани към рискови групи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР