ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Новият шеф на Агенция Митници пази ревниво тайните на Пеевски

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Вместо да се разграничи от предшествениците си и да показва бистрота, новият-стар шеф Павел Тонев даже засекрети информацията за минали интервали, която по-рано беше предоставена по ЗДОИ (Закон за достъп до социална информация), сигнализират от уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ ".

В редакцията на " Биволъ " е бил получен следващ отвод на Агенция “Митници” да извърши правосъдно решение и да даде информация по ЗДОИ за износа на цигари към Дубай от контрагенти на “Булгартабак”.

Новото е, че отводът е подписан от новия началник на организацията Павел Тонев. Така той се нарежда в лагера на някогашния народен представител Делян Пеевски, който стои зад цигарения производител и е апетитен като основно настоящо лице в огромна контрабанда на цигари към Близкия изток.

 Новият началник на Агенция

Както се вижда от решението по ЗДОИ информацията за интервала 2018 – 2021 е отказана, защото била статистическа загадка. Този мотив от дълго време е съборен в съда на няколко инстанции по каузи, които от " Биволъ " са водили в продължение на години с помощ от Програма “Достъп до информация”. В последна сметка съдът е решил, че информацията е от надделяващ публичен интерес и би трябвало да бъде предоставена, което и стана отчасти с предходно решение на някогашния шеф Георги Костов.

Още в първия ден на новото държавно управление от " Биволъ " са поискали и информацията за интервала до 14.05.2021 година, като категорично са се позовали на съществуващата правосъдна процедура. Вместо да се разграничи от предшествениците си и да показва бистрота, новият-стар шеф Павел Тонев даже е засекретил информацията за минали интервали, която по-рано е била предоставена по ЗДОИ, пишат още от изданието..

“Булгартабак” се свързва с някогашния народен представител и медиен магнат Делян Пеевски, който е апетитен като айсберга на корупцията в България. В поредност от следствия " Биволъ " потвърди, че износът на “Булгартабак” към Дубай е към съответна компания – Andalus Al Sharq General Trading, която принадлежи на контрабандиста Салам Кадер Фарадж. Оттам цигарите на българския производител зареждат контрабандни канали, посредством които се финансират терористични организации като ПКК и " Ислямска страна ".

Неотдавна Биволъ разгласява от разследваща работа, който разказва в елементи този трафик и показва поименно като уредници Ахмед Доган и Делян Пеевски. Докладът даже беше импортиран за разглеждане във Временната комисия по проверките на последния парламент, само че заради късия живот на този парламент не се стигна до неговото разискване.

Поредният отвод на новия шеф на Митниците да даде информация, за която ведомството е наказано категорично от българския съд, е проява, че позициите на Пеевски са постоянни и ще се охраняват и от новото държавно управление формирано от президента Румен Радев, е изводът на публицистите от " Биволъ ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР