ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Куп договори са сключили държавни и общински структури покрай редовните парламентарни избори

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Рекорден брой контракти в интервала март - април 2021 година са сключили министерства, общини и държавни компании. През април е маркиран безспорен връх, като подписаните контракти доближават 2196 на стойност над половин милиард лв.. През май броят на договорите понижава близо 3 пъти – по последни данни предоставените конракти с обществено финасиране са 817. Това демонстрира статистиката на Агенцията за публичните поръчки за броя и цената на подписаните контракти по реда на Закона за публичните поръчки, написа в. " Сега ".

С 2196 подписани контракта на обща стойност 573,3 млн. лева април е безспорен рекордьор по интензивност за 2020 и 2021 година. За съпоставяне, през март договорите са 1680 на стойност 558,1 млн. лева Тоест единствено за два месеца са подписани контракти за над 1 милиарда лева Първите 5 месеца на годината като цяло са с доста по-висока интензивност по отношение на същите месеци на 2020 година, като общата стойност на подписаните контракти е за близо 2 милиарда лева - малко под равнището за цялата 2020 година

Дали става въпрос за наваксване на забавяния поради пандемията? Според разбора на " Сега ", надали. По данни на АОП за цялата 2020 година има подписани контракти на стойност едвам 2,1 милиарда лева при договори на стойност 14,9 милиарда лева за 2019 година Най-голям брой контракти през 2020 година са подписани през декември – 1877 на стойност 516 млн. лева, като сходно скупчване в края на годината може да се изясни със блян да се оползотвори финансиране в границите на бюджетната година. Така или другояче динамичността тъкмо към вота е впечатляваща.

Припомняме, че концентрацията на финансови средства към малцина огромни компании е един от проблемите във фокуса на финансовото министерство и Националната организация по приходите, като Национална агенция за приходите стартира инспекции на огромните получатели на обществен запас, а МФ чака единодушие от министерствата да разгласи най-големите получатели на поръчки и планове по еврофондовете.

Интересна е и статистиката за най-големите възложители. В листата изпъкват Столичната община (договори за 127,6 млн. лева ), организацията " Държавен запас и военновременни ресурси " (132 млн. лева.), АЕЦ Колзодуй, която по начало е огромен възложител, общини като Варна, Пловдив, Бургас. Покрай вота измежду огромните възложители на 2021 година е и Централната изборна комисия (ЦИК). В топ 10 на най-големите реализатори попадат най-вече компании, търгуващи с горива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР