ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

OpenLux: Шефът на Лукойл – собственик на България мол

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Нефтеният колос Лукойл не заплаща налог облага в България, само че шефът му си е напазарувал скрито у нас парцели за стотици милиони. Милиардерът Вагит Алекперов, брачната половинка му и детето му са действителните притежатели на България Мол и прилежащия към него офис комплекс с Инфинити тауър. Това е станало посредством регистрирани в Люксембург компании, разкриват данни от интернационалното следствие OpenLux. В България тези условия не са оповестени в Търговския указател, което е нарушаване на Закона за ограниченията против пране на пари.

България Мол смени притежателя си през есента на 2018 година и както тогава заяви Капитал, новият притежател е испански фонд на име Squircle Capital посредством записания в Люксембург фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF и притежаваната от него новосъздадена компания Bulgaria Boulevard Holding S.à.r.l. Тя е притежател на новосъздадено българско юридическо лице “Булевард България 69” ЕАД, което става приемник на предходния притежател на мола – Меркюри ЕАД. Цената на договорката не се оповестява.
 OpenLux: Шефът на

Въпреки законовото условие да се заявяват действителните притежатели на фирмите, в Търговския указател и досега не е подадено заявление B7 за компанията “Булевард България 69”. Биволъ се свърза с управата на комерсиалния център само че оттова отхвърлиха да отговорят кои са действителните му притежатели.

Извадка от Люксембургския указател за действителните притежатели на SQC Opportunity SCA SICAV
Информацията от Люксембургския указател демонстрира, че към 10 януари 2020 година действителни притежатели на люксембургското дружество-майка SQC Opportunity SCA SICAV RAIF са Вагит Алекперов, жена му Лариса и синът му Юсуф посредством The Venice Trust. Най-вероятно това е тръстът, който стои зад испанския фонд Squircle Capital, притежател на първокласните марини в Барселона и френската Ла Сиота.

Сделката за мола се съпровожда и с реструктуриране на внушителния дълг на предходния притежател Mercury към Unicredit Bulbank, сочат счетоводните документи на SQC Opportunity SCA SICAV RAIF.
 OpenLux: Шефът на

Новият притежател Squircle Capital се ангажира да инжектира спомагателен капитал от 19 милиона евро за дострояване на бизнес постройките, а дългът от 118 милиона евро към Unicredit е разграничен на четири транша. Банката тегли линия върху 15,6 милиона евро, а други 29,9 милиона евро са цедирани на българската компания “Булевард България 69” за едно алегорично евро.

Unicredit обаче може да е спокойна за обезпечението на заема от страна на действителния притежател. Списанието “Форбс”, прави оценка положението на Алекперов на близо 14 милиарда $.

Данъците в молове
Руският нефтен колос употребява комплицирана корпоративна конструкция в чужбина за данъчна оптимизация на облагите от България. Резултатът е, че Лукойл въобще не заплаща налог облага в България.

Преди 10 години починалият началник на “Агенция Митници” Ваньо Танов разгласи, че „ Лукойл” е нулев поданик, защото директни налози не е внесъл в последните 2 години нито една стотинка”.

Танов обясни в изявление за БНР, че по веригата на „ Лукойл Нефтохим” България стои една междинна компания записана в Швейцария. През нея се дефинират цените на вход за суровия нефт, и на излаз за създадените горива. Митническият началник допусна, че в тази компания се акумулират и облагите, които не се заявяват в България.

Освен това се оказа, че в “Лукойл” няма броячи за надзор върху потоците горива на входящите и изходящи тръби от нефтокомбината и неговия частен нефтен терминал в Росенец. Опитите на Ваньо Танов да дисциплинира монополиста и да постави броячи обаче удариха на камък. Решаваща беше намесата на тогавашния американски дипломат Джеймс Уорлик, който посети “Лукойл” в компанията на българския му началник Валентин Златев и даде висока оценка на предприятието като “надежден доставчик”.

Монополната роля на “Лукойл” в бранша на горивата се показва и в това, че компанията държи съвсем всички данъчни хранилища, през които наложително би трябвало да минава всеки импорт на гориво от друга страна. Чак през 2020 година след детронирането на Валентин Златев страната се присети да вкара повече надзор и задължи компанията да записва като обособени данъчни хранилища шестте си бази, а също по този начин да инсталира още измервателни уреди. Засега важен резултат от тези дейности върху цените на горивата не се следи.

Лукойл отхвърля обвиняванията в неплащане на налози и постоянно акцентира, че е най-големият поданик в България. Цитираните от компанията суми обаче са за Данък добавена стойност и осигуровки, а не за налога облага.

Не е ясно какъв брой тежат облагите от българския Лукойл в многомилиардното положение на главния му акционер и началник Вагит Алекперов. Но най-малко дребна част от спестените през годините налози въпреки всичко са се върнали в България скрито под формата на огромна инвестиция в недвижима благосъстоятелност.

Златев – “Регентът” на Борисов
Приватизираният от Иван Костов държавен “Нефтохим” се трансформира през годините в главен вектор на съветско въздействие у нас. Ключова фигура за налагането на това въздействие беше някогашният към този момент началник на Лукойл за България Валентин Златев – доближен на премиера Борисов и апетитен от американските дипломати като резидент на разузнаването на Кремъл.

В дипломатически отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати, оповестен от Wikileaks, се споделя, че в предишното министър председателят Бойко Борисов е взел участие в схеми за източване на горива от Лукойл, възползвайки се от околните си връзки с Валентин Златев.

13. (S/NF) Обвинения в предишното свързват Борисов със кавги с източване на гориво, с незаконни покупко-продажби в композиция с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в удостоверение на тези обвинявания.

Както откри следствие на Тагесцайтунг, SIMO се явява кодово име за Централно разузнавателно управление на САЩ, тъй че информацията в тази грама има безспорно огромно стойност.

Има данни, че политическият план “Борисов”, през кметуването му в София, до спечелването на изборите от ГЕРБ е финансиран от Златев с отклонените от Лукойл средства. За това се загатва и в различен значим откъс от същата грама, която има най-високо равнище на подредба за Държавния дапартамент на Съединени американски щати.

“14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с шефа на „ Лукойл България” Валентин Златев, извънредно авторитетен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят огромна роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „ Лукойл” в голям брой публично-частни партньорства, откогато е на власт: Лукойл се ангажира да подари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на руската войска и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като срещуположен жест, Борисов спомага за даване на общинска земя за създаване на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че договорката наподобява “танто-за-танто”, обществените сделки на Борисов с „ Лукойл” са единствено една страна на неговите доста по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

Самият Бойко Борисов не отхвърля другарството си с Валентин Златев, с който по негово самопризнание постоянно играят карти. Налице са и многочислени фотодокументални свидетелства за околните им връзки още от времето, когато Борисов е бил защита на Тодор Живков.

Красноречиви са и съмненията на американците, че Златев се явява представител на съветското разузнаване у нас. За дълбоките връзки на Валентин Златев с съветската страна стана ясно и от абсурда към срещата на зам.-министър Марий Косев в Москва с представители на “Росатом” във връзка АЕЦ “Белене” през 2011 година. На срещата, както описа самия Косев, изненадващо се появява и някогашния началник на Лукойл, неразбираемо в какво качество.

Славата на Златев залезе след следствието на Биволъ “ДжиПи Гейт”, което го уличи като мотор на огромна скица за източване на публични поръчки с европейски и народен бюджет (виж тук и тук). Няколко месеца по-късно Златев беше отхвърлен от управителни позиции в “Лукойл България”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР