ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Опасни виадукти се ремонтират за 400 млн. лв. без търг

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
На 22 май 2012 година България изтръпна от земетресение от 5.8 по скалата на Рихтер, което разтресе Перник и разклати София. За благополучие, нямаше жертви и огромни материални вреди, само че казусът даде мотив за оценка на евентуални рискови обекти, написа mediapool.bg.

Седмица след труса започнаха да се чертаят апокалиптични картини - мостове и видакути на автомагистралите " Тракия " и " Хемус " са потърпевши от труса и надали не са пред сриване. Причината е, че са строени преди 30 - 40 години при едни правила за устойчивост, които не дават отговор на актуалните. Освен това не им е юридически главен ремонт, откогато са пуснати в употреба. Казано в резюме - рискови са и час по-скоро би трябвало да се ремонтират.

Безспорен факт е, че положението на виадуктите и мостовете по българските пътища не е положително. Това е открито още през 2003 година от френската компания " Фрейсине ", която прави проучване на 4000 мостови уреди у нас. Тогава е изработен и лист с най-опасните от тях - към 60, на които би трябвало да се направи незабавен ремонт. Разчети какъв брой ще коства това не са правени. През 2010 година компанията подарява на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) високотехнологичен програмен продукт за проучване на оборудванията за да бъдат взети ограничения за ремонта и поддръжката им, а посочената за ремонта на рисковите мостове индикативна сума е 350 млн. лева

Земетресението в Перник се оказва комфортен миг министър председателят Бойко Борисов да изиска от Народното събрание да му позволи да бъдат направени " незабавни " поправки на виадуктите без търг и поръчка, с цел да не се случи, не дай си боже, най-лошото. Опозицията обаче се опъна и по този начин за първите три най-спешни обекта - два моста на автомагистрала " Тракия " и на най-високия виадукт у нас " Бебреш " на автомагистрала " Хемус " се вършат " безусловно транспарантни " публични поръчки за избор на реализатор. Това са и единствените три уреди направени след провеждането на търгове по Закона за публичните поръчки (ЗОП) от частни компании, което струваше на страната над 31 млн. лева с Данък добавена стойност.

През 2013 година на власт идва държавното управление на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отпред с Пламен Орешарски и замразява незабавните поправки на виадуктите с аргумента " липса на пари ".

През 2014 година кабинетът " Орешарски " пада и вторият кабинет на Борисов продължава започнатото. Ремонтите на останалите уреди по автомагистралите " Тракия " и " Хемус " на стадии са предоставени на държавната компания " Автомагистрали ". Това става посредством контракта за поддържане на пътната мрежа. Така на процедура не се организираха търгове, както Българска социалистическа партия настояваше.

Ускоряването на работата по тях бе предизвикано и от един отблъскващ случай в тунел " Ечемишка " през 2017 година, при който жена в автомобил почина от паднало осветително тяло. Подсъдими за това са тогавашните шефове на пътната организация.

Трагедията се случи при служебния кабинет на Огнян Герджиков, който разпореди незабавен ремонт на дясната тръба на тунела, именуван от медиите " палач ". Впоследствие Бойко Борисов се възмути, че проф. Герджиков е имал " нахалството " да се похвали, че за 5 дни е приключил повече работа, в сравнение с той за 5 години.

Твърди се, че случаят в " Ечемишка " и сриването на моста " Моранди " в Италия година по-късно, са подтикнали Бойко Борисов да изиска от " Автомагистрали " да ускорят работата по рисковите тунели и виадукти.

В реалност обаче " незабавните " поправки се точат към този момент осма година и провокират недоволството на водачите поради километричните тапи през почивни и празнични дни.

Една от аргументите за това е, че държавната компания " Автомагистрали " е ангажирана още с построяването на автомагистрала " Хемус " и укрепването на свлачища, заради което няма потенциал да насмогне с всичко. Практически тя не разполага с нужното количество служащи и техника. Затова тя възприе нов модел на деяние, като стартира да превъзлага предоставените ѝ задания на частни компании, които обаче са подбрани по неразбираемо какъв метод.

От писмен отговор на районния министър Петя Аврамова до депутати от Българска социалистическа партия тази седмица стана ясно, че " Автомагистрали " има подписани 405 контракта с сътрудници - контрагенти и 60 контракта с клиенти за доставка на материали и наем на машинизация с друг период на деяние.

От отговора на министъра се схваща, че на компанията " Автомагистрали " са дадени към 400 млн. лева с Данък добавена стойност за ремонта на видакути и тунели.

За ремонтите на 29 мостови уреди по автомагистрала " Тракия " страната е платила на " Автомагистрали " над 162.5 млн. лева с Данък добавена стойност, излиза наяве от отговора на Петя Аврамова. Ремонтите са в необятен ценови диапазон от 3 млн. лева до 10.5 млн. лева с Данък добавена стойност според от сложността на обекта и увреждането му. Цените, по които работи държавната компания, са сравними с платените на частните, които ремонтираха виадуктите при 61-и и 67-ми километър на " Тракия ", надлежно над 7.2 млн. лева и близо 9 млн. лева с Данък добавена стойност.

Не по този начин обаче стоят нещата при ремонта на виадуктите на автомагистрала " Хемус ". Там " Автомагистрали " ремонтира 9 уреди за близо 161 млн. лева с Данък добавена стойност.

Най-скъпият ремонт е този на виадукт " Потоп " - 43 млн. лева с Данък добавена стойност. Средствата са дадени за планиране и ремонтни действия по горно и долно строене, ляво и дясно платно, показва министър Аврамова. Ремонтът на виадукт " Потоп " с дължина 525 метра и височина 45 метра стартира през март 2019 година На едното платно е завършил, а на другото към момента продължава.

Стойността за ремонта му е над три пъти по-висока от тази, дадена при ремонта на най-високия виадукт у нас - " Бебреш ", който е по-дълъг със 175 метра и по висок със 75 м от " Потоп ". " Бебреш " е дълъг 720 метра и висок 120 метра, а ремонтът му излезе 13 млн. лева с Данък добавена стойност и беше изработен от ГБС.

Разликата сред двете уреди е, че " Потоп " е пуснат в употреба през 1975 година, а " Бебереш " - 10 години по-късно.

От отговора на Петя Аврамова не излиза наяве каква е повода за скъпия ремонт на " Потоп ".

През последните четири години " Автомагистрали " ремонтират и тунел " Витиня ", който продължава и сега. Реконструкцията му излиза съвсем колкото построяването на нов тунел.

Новият миг е, че единствено за година строителството му се е оскъпило с нови 6 млн. лева и към този момент ще коства 78 млн. лева От отговара на министър Аврамова не излиза наяве каква е повода за новото оскъпяване.

Затова пък е ясно, че откакто завърши, ще стартира ремонт на неремонтираната лява тръба на тунел " Ечемишка ". За проектирането ѝ към този момент са изхарчени 230 000 лева с Данък добавена стойност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР