ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Лукашенко строи Турски поток в България с европари

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
България рискува наказания освен от страна на Съединени американски щати, само че и от страна на Европейската комисия (ЕК) поради стремително осъществения план „ Турски поток 2 “ ( " Балкански поток " ). Проверката на „ Биволъ “ и БОЕЦ на градежа в с. Макреш и в офиса в гр. Брусарци откри, че работещите там са най-вече съветски и беларуски жители. Оказа се, че те са от държавния тръст „ Белтрубопроводстрой “, който е дългодишен подизпълнител на „ Газпром “. А Литва през 2019 година отстранява беларуския тръст от търга за интерконектор към Полша, защото е „ опасност за националната сигурност “. Беларусите са желали 100 млн. евро за тръбата, която литовски компании са предложили да изградят за 80 млн. евро. Същевременно данните, че саудитската „ Аркад “(Arkad) и италианската „ Бонати “(Bonatti) на ОПГ Коза Ностра са единствено „ европейският “ заслон за съветската „ Ай Ди Си “ (IDC) и наелия го, глобен от Европейски Съюз и Съединени американски щати „ Газпром “. Потвърждава го разкритието на BIRD.bg за 9 млн. европари за интерконектор със Сърбия, налети в градежа на неразрешените на територията на Европейски Съюз компании.
 Лукашенко строи

Посланикът на България в Минск Георги Василев е връчил нота на Външното министерство на Беларус в четвъртък, с която го уведомява за решението на българското държавно управление да го отзове за съвещания, осведоми “Свободна Европа”. Новината беше обявена от външния министър Екатерина Захариева във Facebook страницата ѝ, след срещата ѝ с водача на беларуската съпротива Светлана Цихановская в Братислава. Дали обаче вицепремиерката от ГЕРБ ще има смелостта да работи и против подчинената на Лукашенко “Белтрубопроводстрой”?

Надписът “Вход по пропускам” върху портата е сигнал, че Брусарци е следващият анклав на Руската федерация в България, където даже табелите постоянно не са на държавния български език. Но освен глобеният поради анексията на Крим и нахлуването в Донбас от страна на Владимир Путин „ Газпром “ се усеща свободно и даже фриволно на територията на България, която към момента е член на Европейски Съюз и НАТО.
 Лукашенко строи

Нелегитимният на територията на Европейски Съюз и Съединени американски щати президент на Република Беларус Александър Лукашенко сполучливо усвоява европейски фондове в България. Това се случва през градежа на газопровода „ Турски поток 2 “, именуван от премиера Бойко Борисов „ Балкански поток “, откри „ Биволъ “ в партньорство с Групово дело „ България Обединена с Една Цел “ (БОЕЦ).

Споменатата пред БОЕЦ от беларуските служащи като директния им шеф „ Белтрубопроводстрой “ е държавен тръст, а това значи да е с принципал в лицето на държавното управление в Минск. Това удостоверява и документ от Търговския указател на Република Беларус, възложен на „ Биволъ “ от журналиста на опозиционната беларуска телевизия БЕЛСАТ ТВ Стас Ивашкевич.

Същевременно, в сряда партньорското на „ Биволъ “ издание Bird.bg разгласява в страницата си във Facebook информация за над 9 млн. лева еврофондове,които може да са пренасочени към плана на съветския монополист „ Газпром “ в България. Проверката на екипите на „ Биволъ “ и БОЕЦ на място в с. Макреш и в база 1 в гр. Брусарци пък сподели неналичието на български служащи по градежите на „ Турски поток 2 “ край Монтана.

Правителството налива в градежа на Турски поток и европейски средства, сигнализираха от BIRD.bg. Става дума за средства по плана „ Техническа помощ за довеждане докрай на подготвителните действия, нужни за старта на строителството на междусистемна газова връзка България – Сърбия “.
 Лукашенко строи

Най-вероятно става дума за бъдещия интерконектор с Република Сърбия, за каквото упорства Европейска комисия след газовата рецесия от 2009 година Но в същото време трасето внезапно да е “съвпаднало” с Балканския поток, който съгласно “Булгартрансгаз” (БТГ) е просто “разширяване на газопреносната система на България, явно “случайно” препокрил с маршрута на “Турски поток 2” към Сърбия и Унгария.

“Дата на подписване на договора/заповедта: 07.10.2020. 9 240 420.00 BGN. Процент на съфинансиране от Европейски Съюз 85.00 %”, писа медията.

Същевременно има непотвърдена информация, че италианският клон на “Аркад” за Европа с офис в Милано може да е бил изкупен от съветски компании. “Аркад” е топ подизпълнител на саудитския “Газпром” – Saudi Aramco, само че журналистът от IRPI Лука Риналди още през 2019 година разяснява за “Биволъ”, че компанията не прави никаква активност нито в Италия, нито на територията на Европа.
Изведнъж обаче компанията без един екскаватор на континента, печели търга за създаване на газопровод в България.
“То не бе заобикаляне на Закон за обществените поръчки през фасадната компания Аркад /част от сделки сред Газпром и Сауди Арамко и по-скоро Путинови сделки, в които Борисов просто игра паж/, не бяха прескачания на позволения за строителство, екооценки, възлагания на задгранични компанни, без да минат разрешителни процедури за служащите и служещите”.

“Да не приказваме за надзорници и съветски охранителни компании, които нямат позволение за тази активност като компании и като съответни лица, които осъществят тази дейност”, написа Илиян Василев след визитата на “Биволъ” и БОЕЦ в Брусарци.
„ Белтрубопроводствой “ – опасност за националната сигурност на Литва

През 2019 година Министерството на енергетиката на Литва внесе правосъдна тъжба против „ Белтрубопроводстрой “, с която пледира за 10,2 млн. евро неустойки при осъществяване на план.
 Лукашенко строи

Беларуският тръст бе изключен от състезанието за държавна поръчка дружно с партньорската компания KRS (Каунас, Литва). Двете претендираха да строят полско-литовския газов интерконектор Gas Interconnector Poland – Lithuania (GIPL).

Причината за изключването от състезанието бе, че сдружението на Лукашенко съставлява

«заплаха за националната сигурност на Литовската Република».

Стойността на плана GIPL бе оценена от беларуския тръст на към 100 млн. евро. Същевременно консорциумът сред литовските компании Alvora и Siauliu dujotiekio statyba е предложил съвсем 30% по-ниска цена от 79,8 млн. евро, с което са спестени парите на локалните данъкоплатци.

“Белтрубопроводстрой”: от регистъра на Министерството на правораздаването на Република Беларус
Литовските служби предложиха на държавното управление във Вилнюс да отстранят участника в състезанието от Беларус, защото е била налице

„ информация за контакти с предизвикващи риск лица “

Комисията за контрол върху покупко-продажбите от стратегически сдружения откри, че „ главните клиенти на „ Белтрубопроводстрой “ са съветски и беларуски предприятия, в това число съветският „ Газпром “, от които са постъпващите доходи “.

Литовският аналог на ДАНС – Департамент за държавна сигурност, е изготвил отчет, маркиран с „ Конфиденциално “ за активността на „ Белтрубопроводстрой “:

„ Такава договорка би представлявала опасност за националната сигурност на Литовската Република “.

Сред клиентите на БТС са освен „ Газпром “, само че и „ Стройтрансгаз “ на двамата другари на Путин братята Ротенберг, „ Роснефтегазстрой “ и други БТС взе участие в плана за създаване на газопровода „ Ямал – Европа “, писа тогава DELFI.lt.

„ Рисковете от присъединяване им в плана надвишават риска от преразпределянето на ресурсите и забавянето на плана за газопровод Литва – Полша “

Литовското контраразузнаване не е пропуснало интензивността на съветските и беларуските служби при построяването на газопроводи на място, което може да изясни и „ секретността “ на обекта в Брусарци.

„ Руските и беларуските служби отделят внимание при изследването на инфраструктурата, която е значима за обезпечаване на националната сигурност на Литва, съветското разузнаване демонстрира деен интерес към енергийния бранш на страната ни “.

Руски ботуш против 10 стотинки на квадрат?

База 1 в Брусарци е офис за най-малко 50 рускоговорящи чиновници и склад за десетки контейнери и пелети с съоръжение. И е на територията на общинския пазар, а съгласно документите на БОЕЦ, измежду които лист на гласувалите в Общинския съвет на града, те са отдали територията на „ Ай Ди Си “ против смешните 10 стотинки за квадрат като наем.

Но линейният метър водопровод, за който заплаща „ Булгартрангаз “ като компания в границите на държавния Български енергиен холдинг с принципал министър на стопанската система, коства доста повече.

„ В същото време от документите, с които БОЕЦ разполагаме излиза наяве, че същата съветска компания, която прибира по 10 000 лева, с цел да зарови метър тръба,

“плаща” на община Брусарци по 10 стотинки за квадратен метър наем за своята база, ситуирана на територията на общинския пазар в градчето!

Решението е взето единомислещо от Общински съвет, доминиран от ГЕРБ и кметицата на ГЕРБ “, осведомиха от гражданското съдружие.

За сметката на това, имаше служащи на „ Белтрубопроводстрой “ и съветската компания „ Ай Ди Си “, която е построила сръбския сектор от „ Турски поток 2 “. Техниката и автопаркът на мястото са докарани от Турция, Сърбия, а някои от колите на „ Ай Ди Си “ пък бяха с румънска регистрация.

Единствените български компании на обектите в Макреш и Брусарци, които засече инспекцията на БОЕЦ и „ Биволъ “, бяха заети с обслужващи действия. Става дума за автобусната компания „ Юнион Ивкони “, охранителната компания „ СОТ 161 “ и спедиторския оператор „ Фрилайн “ ООД.

Контейнерите с оборудването за газопровода, засечени от „ Биволъ “ в базата на „ Ай Ди Си “ и „ Аркад “ в Брусарци, са с маркировка на гръцки, както и със стикерите на българската Free Line. „ Фрилайн ООД е основана през 2004 година, като съгласно уеб страницата ѝ работи с групажна база в Гърция. Регистрирана е на адрес: гр. София, бул. Илиянци 92Г.

Компанията твърди, че като цяло е

„ насочена към самостоятелните стремежи на клиента “,

какъвто в тази ситуация е съдружието „ Аркад “ – „ Ай Ди Си “. Дружеството подчертава, че „ е асоцииран член на Националното Сдружение на Българските Спедитори (НСБС) и на най-голямата спедиторска мрежа в света – WCA, с 4783 офиса в 188 страни “.

„ Юнион Ивкони “ е една от най-влиятелните с лобито си компании в бранша. Собственикът ѝ Ивайло Константинов бе в управлението на Асоциацията на автобусните превозвачи на България, който, съгласно някои данни, е шурей на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, заседавал доста години в Комисията по превоза в Народното събрание.

Семки за…6 млн. лева

„ А на подобен обект няма ли, по какъв начин мислите? “, бе отговорът на единия от охранителите въз основата на „ Аркад “ и „ Ай Ди Си “ в Брусарци, запитан има ли съветски военни или охранители там.

След като репортерът на „ Биволъ “ и водачът на БОЕЦ бяха изблъскани със мощ отвън бариерата, на мястото дойде първо полицейска патрулка, а по-късно и шефът на Полицейското ръководство в Брусарци ст. контрольор Данаил Дончев.

Но нападателят „ изчезна “: облеченият с военна униформа на Руската федерация без отличителни знаци чиновник на „ Ай Ди Си “ не бе изведен отвън офиса, а личността му не бе „ открита “. Охранителят от „ СОТ 161 “, съгласно който това бил „ съветски сътрудник “, също не помни, че се познава с руснака: „ Мога ли да помня имена на 100 души? “.

Бъбривите охранители на „ СОТ 161 “, които вместо да пресичат спорове, оставят съветски чиновници, показани като „ защита “, да блъскат представители на „ Биволъ “ и БОЕЦ, възмутиха мнозина, гледали стриймовете ни във Facebook. Охранителите от самото начало люпят семки, снимат с телефоните, подмятат мнения за социално-политическото положение на страната и се молят „ Биволъ “ и БОЕЦ да не ги докарат до уволняване.

Семките им обаче към този момент костват 6 млн. лева на българските данъкоплатци, защото толкоз са държавните поръчки, съгласно търсачката на „ Биволъ “ BIRD, прибрани от притежателите на „ СОТ 161 “. Формалният притежател е инж. Иван Виденов, който съставлява сдружението на публично равнище.

През 2017 година в. „ Капитал “ разгласи „ СОТ 161 “ за най-голямото охранително сдружение и „ водач на пазара “, откакто компанията изкупи съперника си „ Секюрити холдинг “ в договорка с английската G4S.

Според изданието, единствено в София, където е съсредоточена активността ѝ в региона на техническата защита на обекти, “СОТ 161” има над 60 000 обекта, като на промяна в столицата работят по 47 патрула. “Общият брой на охраняваните обекти в страната пък надвишава 90 хиляди. По оценки на Комисия за защита на конкуренцията това дава на сдружението пазарен дял в сегмента от порядъка на 10-20% “, писа „ Капитал “ тогава.

По данни за 2015 година приходите на “СОТ 161” са малко под 64 млн. лева Печалбата за годината е 8 млн. лева Иван Виденов твърди тогава пред „ Капитал “, че



„ забележителна част от тях идват от сегмента на физическата защита “,

въпреки и да не прецизира каква тъкмо и кого по този начин преференциално охранява сдружението му.

Въпроси без отговори

Единственият въпрос към ДАНС е за какво фирмите, които са глобени на територията на Европейски Съюз като „ Газпром “ и „ Белтрубопроводстрой “ свободно работят и си докарват чиновници в България.

Същият въпрос може да бъде насочен и към Сърбия, откакто управляващите в Белград отпред с президента Александър Вучич упорстват за влизане в Европейски Съюз.

Към прокуратурата остава въпросът за какво италианската „ Бонати “, за която Investigative Reporting Project Italy (IRPI)„ Биволъ “ и „ Капитал “ неведнъж писаха, че е свързвана с италианската ОПГ „ Коза Ностра “, не е тествана и отстранена като участник в търга за газопровода през 2019 година

На всичкото от горната страна, откакто италианският клон на „ Аркад “ с офис в Милано печели плана, „ Бонати “ от съперник бързо се „ преквалифицира “ на „ подизпълнител “.

А въпросът за какво съветските охранители се разпореждат върху общинските обекти на страна – членка на НАТО И Европейски Съюз, употребявайки мощ против медии и НПО-та, остана без отговор.

„ Не коментираме… “, съобщи пред „ Биволъ “ шефът на полицията в Брусарци Данаил Дончев.

Същевременно БОЕЦ оповестиха нова акция “Турски поток – новият Росенец”, с която приканиха жителите сами да спрат скъпоструващия план на последните европейски диктатори Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин и Александър Лукашенко. Идеята е в 13 ч. в събота жителите да посетят Брусарци, където да кажат “не” на реализацията на газопровода.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР