Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE

...
Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
Коментари Харесай

Google премахна над 150 измамнически приложения от магазина на Android

Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
В края на предишния месец компанията за осведомителна сигурност Avast разкри UltmimaSMS, мошеническа акция, ориентирана към потребителите на Гугъл Play и Android. Става въпрос за злотворен програмен продукт затулен, като законни приложения, който абонира потребителя, който ги конфигурира за скъпи SMS известия, които източват сметката му. Сред тях участват приложения за сигурност и видеобработка, за продан на мигновени известия, QR четци и доста други. През октомври Avast уведомяват екипите по сигурност към магазина на Гугъл за 90 от тях, които бързо били отстранени, а неотдавна още 61 приложения. Според данни на Avast въпросните приложения са били свалени над 10.5 милиона пъти, а измежду имената на подправените стратегии се открояват имена, като Pixelize Art, CosmosVPN, Pro Video Downloader 2021, GT Sports Racing Online, VideoMixer Editor Pro, Whos Called: Multi-SIM Caller ID and SpamBlock и доста други (пълният лист може да видите ).

Базирайки се на информация на Sensor Tower, Якуб Вавра от Avast, че става въпрос за световна акция от една избрана група, като са наранени консуматори от 80 страни. Вероятно е акцията да е дейна: първите зловредни приложения са били качени през май тази година, а за последно – в края на октомври, споделя Вавра.

Когато жертвата конфигурира някое от приложенията, то ревизира местоположението, IMEI номера, както и телефонния номер, с цел да дефинира езика, който би трябвало да употребява за измамата. Когато потребителят започва приложението за пръв път приложението го кара да вкара своя телефонен номер и от време на време имейл адреса си.

След като вкара желаните му данни, потребителят бива абониран за скъпа SMS услуга, която в някои случаи може да му коства до $40 на месец. Самите приложения не правят рекламираните функционалности и стопират да действат или не престават със спам известията.

Самите приложения в магазина на Гугъл могат да бъдат разпознати по това, че политиките за прилагане са сходни, както и имейлите на разработчиците им. Обикновено обаче техните страници изобилстват от отрицателни мнения, което може да се окаже потребно за искащият да ги смъкна на телефона си. Методът на разпространяване на приложенията е посредством реклама в обществените мрежи, като Фейсбук, Instagram и TikTok.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР