ExxonMobil купува Pioneer Natural Resources в сделка за 59.5 млрд.

...
ExxonMobil купува Pioneer Natural Resources в сделка за 59.5 млрд.
Коментари Харесай

Строител на капитализма: Дарън Уудс, главен изпълнителен директор на ExxonMobil

ExxonMobil купува Pioneer Natural Resources в договорка за 59.5 милиарда $, която може да провокира вълна от консолидация в американската шистова петролна промишленост. Най-големият западен петролен колос ще заплати цената напълно в акции. Придобиването дава на Exxon преобладаваща позиция в Пермския басейн - обширното находище в Западен Тексас и Ню Мексико, което оказа помощ на Съединени американски щати да се трансфорат в най-големия производител на петрол и газ в света.

Покупката на Pioneer, учредена от основния изпълнителен шеф Скот Шефийлд през 1997 година, е най-голямото придобиване на групата, откогато тя е основана посредством сливането на Exxon и Mobil през 1999 година То е и първото по мярка под управлението на Дарън Уудс, който управлява Exxon от 2017 година " Комбинираните благоприятни условия на нашите две компании ще обезпечат дълготрайно основаване на стойност, която доста надвишава опциите на всяка от тях поотделно ", декларира Уудс.

Exxon е в търсене на придобивания, откакто натрупа обилни парични средства през миналата година. Нахлуването на Русия в Украйна докара до внезапно повишаване на цените на петрола, което докара до рекордни облаги на американската компания.
Свързани публикации Exxon уголемява позициите си в шистовия бизнес с придобиването на Pioneer за 60 милиарда $ (обновена) 11 октомври 2023, 14:00 Къде петролните колоси харчат облагите си от 150 милиарда $ 17 февруари 2023, 06:48
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР